Aparatura medicală este arma de care orice medic are nevoie în lupta pentru salvarea vieții pacienților. În timp ce în Occident medicii operează în adevărate laboratoare și dispun de aparatură de ultimă oră, în Craiova, profesioniștii din sănătate au învățat să se descurce cu ce au. Sunt însă secții din Spitalul Județean de Urgenţă Craiova care nu au mai primit aparatură de zeci de ani. Recent, cea mai mare unitate medicală din Oltenia a primit, după mulți ani, bani pentru achiziția de aparatură medicală.
Veşti bune pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Datorită faptului că mai multe spitale din ţară nu au cheltuit toţi banii alocaţi pentru aparatură medicală, o parte dintre aceştia au fost repartizaţi de către Ministerul Sănătății unităţii din Bănie. Dacă adăugăm şi banii investiţi în spital de Consiliul Judeţean în Clinica de Cardiologie, ajungem la o sumă record.
La nivel mondial, în medicină, evoluția este fantastică. Aparatură nouă apare de la o zi la alta. În spitalele din Craiova, însă, medicii sunt nevoiți să salveze bolnavii cu o aparatură învechită. La Spitalul Județean de Urgență ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită. GdS a prezentat pe larg, de-a lungul timpului, problemele din aceste secții. După ani de zile, SJU Craiova a primit o finanțare substanțială de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Dolj, ceea ce o să rezolve o parte din marile probleme de care se lovesc bolnavii și pacienții. Cea mai mare parte se duce către sălile de operație și secțiile de Terapie Intensivă. „Este pentru prima dată când spitalul primește astfel de sume pentru aparatură. Acum Ministerul Sănătății a virat ultimele sume. Investiția pentru aparatură în acest an a fost cea mai mare din ultimii ani. Am început cu o investiție de nouă milioane de lei de la Consiliul Județean pentru dotarea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională. Am făcut nenumărate demersuri către Ministerul Sănătății şi, în final, au fost aprobate în urma unor note justificative cererile pentru aparatură. Am obținut o sumă de 10 milioane de lei inițial, iar ieri (n.r.-luni) am primit o a doua parte a finanțării de nouă milioane de lei. Acum numai în aparatură medicală discutăm de o investiție de 19 milioane de lei din partea MS și de nouă milioane de lei de la CJ“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
„Sperăm că continuăm și anul viitor aceste investiții“
Multe dintre mesele de operație sunt foarte vechi, la fel și lămpile scialitice. Până la finalul acestei luni o să fie montate 11 mese de operație noi și zece lămpi scialitice. Trei dintre ele merg către Secția de Urologie. După volumul de muncă, Clinica de Urologie a SJU se situează pe locul trei în țară, după clinicile de la Fundeni și Panduri. Însă, de 12 ani, Ministerul Sănătății nu a mai ajutat cu aparatură această clinică. În schimb, Consiliul Județean Dolj a adus instrumentar de laparoscopie în 2013. Clinica de Urologie din Craiova este printre puținele centre de chirurgie urologică din țară în care se face chirurgie laparoscopică. Specialiștii realizează toate intervențiile chirurgicale urologice moderne, cu excepția transplantului renal. Aici este nevoie de reînnoirea liniei de chirurgie endoscopică, a aparatelor de anestezie, a meselor chirurgicale, lămpilor scialitice, practic întreaga aparatură din blocul operator, care costă foarte mult. Liniile de chirurgie endoscopică sunt din 2003, iar medicii le-au mai îmbunătățit din fonduri proprii. Medicii realizează 4.000 de intervenții pe an, aproape cât toate celelalte clinici de chirurgie generală la un loc, iar aparatura din sala de operație este depășită. Mesele chirurgicale și lămpile scialitice din sala de operație sunt din 1977 și atunci au fost primite prin donație de la americani. „Aducem zece lămpi scialitice care au posibilitatea de pregătire cu cameră video astfel încât să poți să filmezi intervenția chirurgicală și 11 mese de operație, șase pentru chirurgie generală, două pentru ortopedie și trei pentru urologie. Cu toate că de-a lungul timpului am mai primit și sponsorizări – unele dintre ele au venit și din partea Gazetei de Sud – nu reușim să acoperim toate nevoile acestei unități medicale. În fiecare bloc operator încercăm să avem cât de cât condiții. Sperăm că continuăm și anul viitor aceste investiții pentru că, dacă nu se continuă, o să avem aceleași cinci aparate pe care o să le uzăm foarte repede și vor cădea repede“, adaugă managerul spitalului.
ATI are mare nevoie de aparatură nouă
Terapia Intensivă este poate secția cu cea mai mare nevoie de aparatură. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din Oltenia, secția este supraaglomerată. Bolnavii de aici au nevoie urgentă de mai multe aparate de monitorizare. Până la sfârșitul lunii urmează să fie montate mai multe aparate de acest fel. „Terapia Intensivă are alocate zece milioane de lei. Până la 31 decembrie aparatura o să fie în spital, montată. O parte deja a venit. Ați prezentat de multe ori faptul că la noi, la ATI, este foarte aglomerat și nu mai putem face față cu aparate vechi care se defectează permanent. Ne trebuie aparate care să corespundă noilor terapii. Acum, cu banii de la MS au fost cumpărate aparate de monitorizare, stații de monitorizare, astfel încât să nu mai vezi fiecare bolnav, ci să existe o stație prin care să îi monitorizezi pe toți. Am luat incubatoare și aparate de ventilație pentru Neonatologie, aparat de dializă acută să nu mai ducem bolnavii jos în hemodializă. Am adus și aparate de încălzit plasma și sângele“, explică dr. Bogdan Fănuță.
„Par sume mari, dar din punct de vedere al nevoilor spitalului sunt mici“
Nevoia de aparatură și investiții în Spitalul Județean Craiova este însă mult mai mare. Este mare nevoie de aparate de radiologie noi. Spre exemplu, la Clinica de Dermatologie medicii fac zilnic intervenții chirurgicale, însă aparatura este veche de câteva decenii. „Aceste sume investite sunt dovada a cât de mult costă medicina astăzi. Ceea ce primim acum este o mică parte din nevoile acestui spital. Dacă vrem să avem spitale care să corespundă unor standarde trebuie să investim mai mult. Par sume mari, dar din punct de vedere al nevoilor spitalului sunt totuși mici. Avem nevoie de aparate de radiologie, de și mai multe dotări în sălile de operație, laparoscoape, endoscoape pentru Secțiile de Urologie, Ortopedie. Toate costă însă“, conchide dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.