6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnemia la copii. Când trebuie să ne facem griji?

Anemia la copii. Când trebuie să ne facem griji?

Anemia la copii este destul de des întâlnită pentru că de multe ori cei mici refuză să mănânce carne, legume și fructe. De la alimentația nepotrivită pornesc cele mai multe probleme legate de carențele de fier și vitamine. Află care sunt cauzele și simptomele anemiei la copii, dar și cum îl poți ajuta pe micuț să-și recapete energia.

La copii, cel mai des apare anemia feriprivă, legată de carența de fier din organism. Deficiența de fier este cea mai comună cauză a anemiei în general. Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină. Aceasta este o proteină din globulele roșii din sânge. Ea transportă oxigenul de la plămâni la restul corpului. În anemia feriprivă, sângele nu poate transporta suficient oxigen la țesuturi, pentru întregul organism.
La bebeluși, nivelul hemoglobinei scade treptat între trei și șase luni. Dar, la copilul prematur, deficiența de fier poate fi simțită în primele luni de viață.
La copiii mai mari, anemia poate apărea oricând, având în vedere că mulți copii refuză să mănânce alimente bogate în fier.
În cazul în care dieta copilului este bogată în fier și totuși acesta prezintă semne de anemie, este posibil ca organismul lui să nu poată asimila fierul.
Anemia poate fi provocată și de pierderi de sânge sau de sângerări la nivelul tractului digestiv.
Creșterea rapidă poate cauza anemia la copil, având în vedera că, în acest caz, organismul este foarte solicitat și are nevoie de o cantitate mai mare de fier.
Riscul de anemie feriprivă este mai mare la sugarii mai mici de 12 luni care beau lapte de vacă. Este recomandat ca bebelușul să fie hrănit la sân, pentru că fierul din laptele matern este mai ușor de asimilat, sau cu formule de lapte praf îmbogățite cu fier și vitamine. Laptele de vacă are mai mult fier decât alte produse alimentare, dar nu suficient pentru un sugar care nu mai mănâncă altceva decât lapte. De asemenea, la unii copii, laptele de vacă poate provoca sângerări intestinale.
Alte cauze ale anemiei la copii pot fi deficiența de acid folic sau deficiența de vitamina B12. Acidul folic este un tip de vitamina B. Organismul are nevoie de acid folic și vitamina B12 pentru a produce noi celule, inclusiv celule roșii.

Simptome ale anemiei la copii

Din păcate, anemia la copii nu poate fi identificată imediat pentru că simptomele nu sunt atât de evidente și directe. Trebuie să fim foarte atenți la pielea copilului și la starea lui generală. Iată câteva semne care indică anemia: pielea devine palidă, buzele și unghiile își schimbă culoarea, pielea uscată poate fi un semn de anemie, pot apărea stomatite sau fisuri în colțurile gurii, limba devine netedă și lucește, copilul devine irascibil, plângăcios, mișcările copilului sunt mai lente și obosește ușor.

Anemia la copii – tratament

În caz de anemie, copilul va primi suplimente de fier și vitamine. Dacă vorbim despre bebelușii alăptați la sân, este datoria mamei să ia suplimentele indicate de medic și să mănânce mai multe alimente bogate în fier. De asemenea, în cazul în care bebelușul este anemic, acesta va primi supliment de lapte praf îmbogățit cu fier și vitamine. Pentru copilul mai mare care suferă de anemie sunt recomandate dietele pe bază de carne (mai ales ficat), gălbenuș de ou, legume și fructe.
Alimentele bogate în vitamina C ajută organismul copilului să absoarbă mai mult fier. Dacă vorbim despre anemie la un copil mai mare de doi ani, adăugați în dieta lui portocale, căpșuni, kiwi, roșii, ardei gras. Încercați să combinați alimente bogate în fier cu alimente bogate în vitamina C. De exemplu, la micul dejun, ați putea să-i dați să bea un pahar de suc de portocale și să mănânce cereale îmbogățite cu fier.

Prevenția anemiei la copii

Dieta este cea mai bună metodă de prevenire a anemiei.
Iată o listă cu alimente bogate în fier pentru copiii mai mari și adolescenți: caise, gulii, verdețuri, fulgi de ovăz, prune uscate, stafide, spanac, ton, carne de pui și alte tipuri de carne, fasole uscată, linte, ouă, pește, melasă, unt de arahide, soia.
Cele mai bune surse de fier pentru copiii mici sunt: formulă de lapte praf îmbogățită cu fier, laptele matern, cerealele pentru sugari îmbogățite cu fier și sucul de prune.

Complicații apărute la anemia la copii

Anemia feriprivă poate afecta performanțele școlare. Copilul anemic nu se mai poate concentra, are dificultăți la învățare, îi scade atenția.
Din cauza deficitului de fier, plumbul este ușor absorbit de organism. Analizele care confirmă această anemie la copii sunt: hemograma(hemoglobină, hematocritul) și dozarea fierului din sânge.
sursă: www.qbebe.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS