Peste 300 de pensionari au protestat ieri in Piata Prefecturii din Craiova. Ei au solicitat pensii mai mari si conditii mai bune de trai, sustinând ca le este imposibil sa-si mai duca zilele cu bani atât de putini.
Manifestarea de ieri a pensionarilor a fost organizata la initiativa lui Constantin Barbu, fost profesor de istorie, actualmente pensionar, care a solicitat Primariei Craiova autorizatie pentru desfasurarea timp de doua ore a unui protest in fata Prefecturii din Craiova. Barbatul a solicitat sprijinul si alaturarea la protest a tuturor reprezentantilor pensionarilor din Dolj, dar si celor neafilati acestora. Au realizat impreuna afise, pe care le-au lipit in majoritatea cartierelor orasului, si liste cu nemultumirile lor.
„Am fost si noi cineva in viata… si am ajuns cersetori“
Incepând cu ora 10.00, câteva sute de persoane s-au adunat in Piata Prefecturii din Craiova. Pentru evitarea unor posibile incidente, la fata locului erau deja prezente efective de jandarmi si politie. Initiatorii protestului si-au legat banderole galbene la mâna. Proaspat pensionati sau dimpotriva oameni in vârsta, care de abia mai mergeau sprijinindu-se in bastoane, toti isi manifestau nemultumirea legata de cuantumul pensiei pe care o primesc, desi au vechime in câmpul muncii peste 40 de ani. „Am 45 de ani munciti in comert si primesc o pensie de mizerie de numai patru milioane de lei. Dupa ce platesc toate datoriile si taxele lunare, mai ramân cu maximum un milion, bani de mâncare si de haine… Am fost si noi cineva in viata, directori, profesori, avem studii superioare si am ajuns pur si simplu cersetori. Multi dintre noi nu am primit nici macar indexare, nu ni s-a pus un leu in plus la pensie. Cei din guvern ne-au promis in prag de alegeri ca ne vor mari pensiile, dar au fost doar promisiuni atunci când aveau nevoie de votul nostru! Dupa, au uitat…“, a spus revoltat Ion Han, pensionar din Craiova.
Aceeasi parere a avut-o si Nicolae Udrea, din Craiova, care a muncit zeci de ani in agricultura ca tractorist, iar apoi ca sofer. Pensionat, nu a putut insa sa traiasca din banii primiti, fiind nevoit sa isi caute dupa 30 de ani de munca serviciu: „Nu am avut parte de o zi libera in viata mea… nici concediu medical nu am indraznit macar sa imi iau. Si care este multumirea? Din 1995, de când m-am pensionat, mi-am gasit un loc de munca la Trustul de Lucrari Speciale Bucuresti. M-am dus la Casa de Pensii sa ii rog sa imi adauge ca vechime si sa-mi recalculeze pensia, când m-am trezit ca nici macar un an nu mi-l pot trece ca muncit, deoarece firma nu imi platise cotizatiile“. Mihai Bobâlca, din Craiova, beneficiarul unei pensii de numai 2.700.000, a spus ca mai este si penalizat lunar cu câte 700.000 de lei: „Acum, alerg pe la Arhivele Statului sa imi obtin adeverinte cu salariile, deoarece la calcularea pensiei nici macar sporul de vechime nu mi-a fost luat in calcul“.
„Am promis ca nu ne vom alatura multimii, dar o vom sustine“
Timp de mai bine de o ora de la inceputul protestului, nici o oficialitate a judetului nu s-a obosit sa apara in fata sutelor de vârstnici. Surprinzator a fost faptul ca nici macar reprezentantii pensionarilor nu au luat parte la manifestare, singurul prezent fiind presedintele Clubului Pensionarilor din Craiova, Ion Socoteanu. Acesta a promis multimii ca va incerca sa solicite prefectului Nicolae Giugea prezenta sa pe 3 martie la Clubul pensionarilor, pentru a dezbate nemultumirile lor. In schimb, reprezentantii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), cât si ai Consiliului Persoanelor Vârstnice Dolj nu s-au alaturat multimii, desi initial le fusesera aliati. Contactat telefonic, Ion Viesanu, presedintele CARP Dolj, a mentionat ca a inaintat o cerere cu nemultumirile si solicitarile pensionarilor doljeni organizatiilor centrale si ca nu avea nici un sens sa se alature protestului din Craiova, ca „oricum nu ar fi obtinut nimic“. „Impreuna cu domnul Miu, presedintele Consiliului Persoanelor Vârstnice Dolj, am hotarât sa ii sustinem pe pensionari, sa ii ajutam, dar sa nu ne alaturam lor. Inainte cu câteva zile de protest, am fost chemati de catre Nicolae Giugea, prefectul judetului Dolj, la o intâlnire, in biroul dumnealui, si, dupa discutiile avute, am promis ca nu ne vom alatura multimii“. Dupa o ora si jumatate de protest, sase reprezentanti ai vârstnicilor au fost invitati in biroul prefectului Nicolae Giugea, unde a fost prezenta si directoarea Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj, Ileana Ciutan, desi era zi de audienta. „Impreuna cu domnul prefect am intocmit o lista cu revendicarile pensionarilor. Principalele nemultumiri ale oamenilor au fost legate de pensiile mici pe care le primesc, in raport cu nivelul de trai scump. Au solicitat indexarea in functie de inflatie, au solicitat gratuitate la medicamente si s-au aratat revoltati de Legea pensiilor parlamentarilor. La intâlnire a fost prezent si Dan Gabriel Mogos, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Dolj. Lista cu solicitarile pensionarilor doljeni o va trimite domnul prefect atât la Ministerul Muncii, cât si la Ministerul Sanatatii“, a precizat Ileana Ciutan, director executiv in cadrul CJP Dolj.