Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]
Batrâna trebuie sa se adreseze Directiei Copilului
Am primit de la domnul Petre Stanescu, din satul Ghizdavesti, comuna doljeana Celaru, o scrisoare in care dumnealui ne face cunoscute problemele unei vecine in vârsta din sat. Batrâna doreste sa isi ia acasa nepoata, data in grija Casei Copilului in urma cu cinci ani.
GdS: Domnule Stanescu, am solicitat sprijinul, in problema mentionata, reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. „Conform Legii nr. 272, domnul Stanescu nu are dreptul legal sa solicite date despre fetita. Singurele persoane care au acest drept sunt bunica sau parintii copilei. In plus, in ciuda celor mentionate in scrisoare, cum ca bunica ar fi dorit sa isi ia acasa nepoata dupa un an, dar i s-a comunicat ca aceasta ar fi decedat, precizam ca de când fetita nu mai sta in sânul familiei nimeni nu s-a mai interesat de soarta ei. Pentru mai multe informatii o sfatuim pe bunica sa se adreseze directiei“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DGASPC Dolj. Pentru celelalte probleme mentionate in scrisoare va sfatuim sa solicitati ajutorul instantei. (A.C.D.)
Adresati-va unui avocat
Aurel Cotut-Stefanescu, din Craiova, ne scrie ca a fost condamnat de Judecatoria Craiova la plata unei amenzi de cinci milioane de lei pentru ca si-a stropit cu spray lacrimogen vecinul, prin gardul care desparte cele doua locuinte. Barbatul contesta decizia judecatoreasca, sustinând ca a fost vorba de legitima aparare, pentru ca vecinul ar fi fost primul care s-a dedat la acte de agresiune. „M-a amenintat cu moartea, cu incendierea casei, cu aruncarea in aer a locului de veci de la cimitir. N-au lipsit nici actiunile concrete: reclamatii la diverse niveluri, aruncarea de substante toxice peste culturile din gradina, brese in gardul despartitor pentru a permite câinilor lui sa faca distrugeri in culturile din gradina mea si m-a lovit cu pietre. La toate agresiunile am reusit sa ma abtin fara sa rostesc vreun cuvânt. Când insa am fost lovit cu pietre am ripostat, folosind pe lânga gard un spray lacrimogen, fara insa a patrunde pe terenul vecinului“.
GdS: Instanta a stabilit in mod corect ca nu a fost vorba de legitima aparare, iar explicatia v-o poate da orice avocat. Cât priveste neregulile pe care le sesizati in legatura cu judecarea recursului la tribunal (inclusiv faptul ca nu ati fost lasat sa consultati dosarul si sa va angajati aparator), acestea pot constitui baza unei cai extraordinare de atac prin care puteti obtine rejudecarea procesului. Si in aceasta privinta, va sugeram sa va adresati unui avocat. (S.T., A.D.)