4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu redevenit liceeni

Au redevenit liceeni

Au terminat liceul in urma cu 20 de ani, iar sâmbata s-au reintors pe bancile Colegiului National „Carol I“, pentru a rememora crâmpeie din viata de adolescent.


Au pasit in fosta clasa, unul câte unul, mai intâi cu emotie (oare ma vor mai recunoaste, dupa atâta timp?), dupa care bucuria i-a coplesit pe toti. S-au imbratisat, s-au privit cu atentie, pentru a observa semnele pe care vremea le-a lasat si au inceput sa-si reaminteasca momente din trecut. Parca timpul statuse in loc, pâna si catedra ramasese aceeasi, iar doamna diriginta avea acelasi zâmbet ca in urma cu 20 de ani. Apoi si-au ocupat vechile locuri in banci si au salutat câtiva dintre vechii profesori. Nimeni nu-i mai trecea acum la tabla, dar parca emotiile tot nu disparusera. Cei care stateau in banci erau oameni in toata firea, cu cariere de succes in spate. Doctori, profesori, economisti, consultanti IT formau acum colectivul fostei clase a XII-a B.


Nu a uitat de olimpicii din tara


Chiar si cei care locuiesc in afara tarii si-au facut timp pentru a participa la reuniune. Foarte multi au decis sa-si construiasca o cariera in tara tuturor posibilitatilor, America. Printre acestia se numara si Mihai Anutescu, in prezent matematician si computer scientist la un laborator de cercetare, in Statele Unite ale Americii, si care in ciuda distantei a pastrat legatura cu fostul liceu. Pentru ca si elevul Mihai Anutescu a fost olimpic la matematica, acesta a decis sa-i ajute pe elevii talentati de la „Carol“. „Am contribuit cu niste sume modeste ca sa fie premiati si nu stiu daca sumele sunt importante sau faptul ca ei inteleg ca sunt oameni care au beneficiat de ajutorul acestui liceu si cumva se simte podul de peste vreme care sa le dea imbold sa mearga mai departe“, a declarat matematicianul.


Printre cei care au decis sa traiasca in afara granitelor tarii se numara si un cuplu care si-a inceput povestea de iubire pe bancile liceului. Anca Vlad, profesor la Universitatea din Pittsburgh, la Facultatea de Medicina, catedra de imunologie, si Horatiu, consultant IT la o firma de asigurari medicale, s-au indragostit pe când erau in clasa a XII-a, iar acum formeaza o familie fericita.


O cariera de succes se poate insa construi si pe plaiurile mioritice, iar un exemplu graitor in acest sens este Marius Ghenea, un prosper om de afaceri, care a reusit sa obtina un loc in Top 300 al celor mai bogati români. Marius Ghenea este craiovean si a absolvit Colegiul National „Carol I“ in urma cu 20 de ani.


„Ca elev nu mi s-a parut ca dorea sa se afirme“


„A fost o perioada foarte frumoasa si am revenit cu placere la Craiova. Nu-mi mai amintesc mare lucru din liceu pentru ca a trecut foarte mult timp. Cred ca eram printre elevii silitori, sper ca nu si tocilari“, a afirmat Marius Ghenea. Acesta a declarat ca, la ora actuala, tinerii români au mai multe sanse de a se realiza la ei in tara. „Cred ca oportunitatile pe care le au tinerii din ziua de azi sunt un pic mai mari decât cele pe care le aveam noi. Eu am trecut prin foarte multi ani in care s-a considerat ca nu exista nici o posibilitate in România pentru tineri, dar acum lucrurile s-au mai schimbat“, a spus Marius Ghenea. Acesta a marturisit ca nu a fost niciodata tentat sa plece din tara. „La inceputul anilor ’90 au existat oportunitati de a pleca din tara, dar nu le-am dat curs pentru ca pentru mine a parut mai firesc sa incerc sa ma realizez aici. Pentru a reusi, ai nevoie de multa ambitie, perseverenta, inteligenta si un pic de noroc“, a declarat craioveanul care a prins un loc in Top 300.


Despre elevul Marius Ghenea, diriginta Elisabeta Rinderu a declarat ca „era foarte modest. Nu mi s-a parut, ca elev, ca dorea sa se afirme, dar banuiam ca va avea o cariera de succes“. De altfel, doamna diriginta s-a declarat mândra de toti elevii fostei clase a XII-a B.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS