2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalExodul asistentilor medicali

Exodul asistentilor medicali

Numai anul acesta, peste 250 de asistenti medicali doljeni au plecat sau sunt pe cale sa plece la munca in strainatate.


Din ce in ce mai multi asistenti medicali isi parasesc posturile pentru a pleca la munca in strainatate. Exodul asistentilor este un fenomen national, care se manifesta puternic si in judetul Dolj. Conform presedintelui Ordinului Asistentilor Medicali Dolj, as. Viorel Gavrilescu, doar in cursul acestui an, peste 250 de asistenti medicali doljeni au solicitat si au primit din partea Ordinului adeverinte conform carora nu se fac vinovati de malpraxis, inscrisuri fara de care nu pot lucra peste hotare. „Mare parte din cei care au primit aceste adeverinte au si plecat peste hotare, iar ceilalti isi pregatesc dosarele pentru a pleca. Unii isi gasesc de lucru in strainatate ca personal calificat prin firme specializate, iar altii prefera sa se duca acolo si sa-si caute de lucru“, a mentionat Viorel Gavrilescu.


Salarii mici si locuri de munca putine


Principala cauza a acestui exod o reprezinta salariile prea mici ale asistentilor. In România, cel mai prost platiti sunt asistentii medicilor de familie, care de cele mai multe ori primesc salariul minim pe economie. Ceva mai mult primesc asistentii din spitale, dar asta inclusiv datorita diverselor sporuri. Prin comparatie, un asistent medical câstiga in Italia in jur de 1.000 de euro, iar in Marea Britanie poate ajunge la 3.000 de euro, sume pe care in tara le poate câstiga intr-un an sau chiar mai mult.


Alt motiv al plecarii peste hotare a asistentilor il reprezinta lipsa locurilor de munca. In conditiile in care numarul asistentilor medicali in activitate din Dolj depaseste 3.500, in fiecare an alti 400 de asistenti ies de pe bancile scolilor de profil, ingrosând rândurile somerilor.


„In Craiova exista patru unitati care scolarizeaza asistenti medicali. De pe bancile acestora ies anual circa 400 de asistenti, ori acestia ce sa faca? Locuri de munca nu sunt suficiente, ba, mai mult, Ministerul Sanatatii tinde spre scaderea numarului asistentilor in spitale catre un asistent la 16 paturi. Asta va insemna insa o scadere a calitatii actului medical“, a precizat as. Viorel Gavrilescu.


Miscari de protest


Plecarile masive ale asistentilor peste hotare se suprapun cu apropiatele miscari de protest ale sindicalistilor SANITAS. Angajatii din sistemul sanitar se pregatesc pentru declansarea, pe 21 noiembrie, a unei greve de avertisment in peste 500 de unitati sanitare din tara, iar pe 28 noiembrie este programata greva generala pe perioada nedeterminata. Revendicarile sindicalistilor vizeaza o majorare a salariilor cu 70% si acordarea tichetelor de masa pentru toti salariatii din sistemul sanitar. Pâna in prezent, reprezentantii Ministerului Sanatatii au afirmat ca, desi Sanatatea va avea in 2007 cel mai mare buget din ultimii 15 ani, revendicarile sindicalistilor sunt imposibil de acceptat.


Destinatii


Destinatia preferata a asistentilor care isi cauta de lucru in strainatate este Italia, urmata de Marea Britanie si Spania. Pe specialitati, cei mai cautati peste hotare sunt asistentii generalisti si pediatri, dar si cei care lucreaza in sectiile de chirurgie sau terapie intensiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS