Desfasurata in sediile locale ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt de la Caracal si Slatina, bursa locurilor de munca pentru cei care ies de sub protectia statului a adunat aproximativ 60 de tineri din judet si 38 de angajatori.
Insotiti de personalul din casutele familiale, au venit la bursa tineri care mai au câteva luni pâna termina scoala. Acestia, foarte multi dintre ei persoane cu dizabilitati, s-au tot plimbat, in sediul de la Slatina, i-au cântarit din ochi pe reprezentantii patronilor si au parasit incinta. Cei interesati totusi sa munceasca s-au lovit de alta problema: patronii au nevoie de muncitori acum, iar ei termina cursurile liceului in vara.
„Eu as vrea frizer, chiar am multi clienti in oras, prieteni de-ai mei si cunostinte. In schimb, am diploma de ospatar, iar la Metalurgic sunt la specializarea tehnician prelucrator, mecanic auto“, a povestit Marian Lungu, de 19 ani. Face si impletituri din sfoara, a obtinut si premii alaturi de colegii din fostul centru de plasament „Speranta“, a fost si in excursie in Europa in urma câstigarii unui premiu la concursul „Floare de colt“. Ar vrea sa munceasca, dar ar vrea sa mearga si la facultate.
Prietenul sau, si el in ultimul an de liceu, va avea la absolvire meseria de fierar-betonist. A mai facut un curs, in turnatorie, dar e convins ca nu are prea multe sanse sa se angajeze. „E greu sa intri in Uzina, asta o stie oricine. Cine intra daca nu are pile? Iar noi de unde sa avem?“, se intreba tânarul, convins ca au fost plimbati la bursa degeaba. Pe familia naturala nu se pot baza, chiar daca isi cunosc parintii. „Si daca ii cunosc, ce, ce treaba au ei?“, se multumeste sa spuna tânarul, deznadajduit de experientele de pâna acum.
„Eu am impresia ca ne-au chemat degeaba“
Nici patronii nu s-au aratat mai incântati de experienta. Multe firme de confectii au venit sa-si caute angajati, plecând, in schimb, fara sa selecteze persoane. „De fapt, nici nu stiu ce ar trebui sa se intâmple. N-a intrebat nimeni de vreun post. Eu am impresia ca ne-au chemat degeaba. De angajat as angaja 20, daca se incadreaza in ritmul de lucru. Si cred ca fiecare patron care a venit aici ar face la fel, ar lua chiar si necalificati, pentru ca i-ar specializa la locul de munca, dar nu par interesati“, si-a exprimat dezamagirea patronul unei firme de confectii textile, care are sectia de productie in Priseaca.
Mesteri populari intr-un muzeu al satului
Cum in mai putin de o ora si angajatorii, si tinerii au epuizat interesul pentru actiune, organizatorii s-au putut repede intâlni sa traga concluziile. Fiind evident esecul, n-a mai ramas decât sa se gaseasca solutii pentru viitor. AJOFM si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au depus impreuna un proiect pentru care asteapta finantare in anul viitor. Vor construi un campus in zona Corabia, cu o capacitate de 50 de locuri, cu sectie de productie, dormitoare, cantina, unde tinerii care parasesc sistemul de protectie sa faca primii pasi in viata de adult independent.
Pâna atunci, lupta pentru a le asigura o pâine câstigata cinstit diverse organizatii si fundatii. Nicolae Chiriac, profesor in Bals, incearca sa organizeze ateliere pentru acesti tineri. A obtinut de la autoritatile din Bals promisiunea unui spatiu si sustinere pentru plata utilitatilor, numai ca nu exista paturi suficiente pentru amenajarea dormitoarelor, nu au lenjerie, nu au multe altele necesare pentru punerea in aplicare a proiectului. Ar vrea sa faca impletituri din nuiele, pentru care exista piata de desfacere, numai ca inceputul se dovedeste foarte greu. A primit promisiunea ca va fi sustinut pentru finantare pe proiecte prin intermediul AJOFM.
Daca acest proiect este pentru viitorul apropiat, zeci de tineri care pot invata olaritul, tesatorie, impletit de nuiele etc. ar putea fi cooptati in proiectul de infiintare a unui muzeu al satului in aer liber, in apropierea Craiovei, a mai spus prof. Chiriac. Aici vor primi cazare, masa si plata pentru munca depusa.