Revenim cu alt caz petrecut in maternitatile craiovene. De data aceasta este vorba de Spitalul de Urgenta Craiova. Cu exceptia câtorva medici in fata carora merita sa-ti scoti palaria, majoritatea cadrelor medicale raspund in doi peri atunci când nu tipa isterizate la gravide sau pur si simplu refuza sa-si faca datoria daca nu sunt stimulate corespunzator.
Alina Rezeanu este profesoara la Scoala din comuna doljeana Urzicuta si sotia preotului din comuna Leu. Sotii Rezeanu au dorit foarte mult un fratior pentru fetita lor de cinci ani. Pe 29 noiembrie s-au tinut de cuvânt. Alina a dus pe lume, la termen, un baietel de 3,8 kilograme. Copilul s-a nascut la Spitalul de Urgenta Craiova, in jurul orei 18.00. A fost perfect sanatos la nastere, pentru ca, dupa numai câteva ore, starea lui sa se schimbe radical.
Tatal, obligat „sa faca cinste“
„Am fost asa de bucuroasa in momentul in care am nascut, fara sa banuiesc vreo clipa ca aceasta bucurie va fi umbrita mai târziu de lacrimi si durere“, a spus Alina. La trei ore de la nastere, femeia a fost vizitata de sotul ei. Alina a mentionat ca asistentele care erau de serviciu au constatat ca preotul venise cu mâna goala, in loc sa faca cinste asa cum se obisnuieste… „Vazându-l cu flori, doamnele asistente i-au zis: «Esti tata de baiat, iar noi nu avem ce mânca si ce bea». Sotul meu a coborât atunci si le-a cumparat ceva, ocazie cu care a indraznit sa ceara sa-si vada copilul, care i-a fost adus in usa plângând foarte tare. Soacra mea, care se afla in salon, a intrebat-o atunci pe asistenta de ce era atât de negru copilul. I s-a raspuns ca «asa sunt toti dupa nastere!»“, a povestit Alina Rezeanu. Proaspata mamica nu a putut inchide un ochi toata noaptea, gândindu-se ca a doua zi la ora 8.00 avea sa-si vada copilul, dupa cum ii promise asistenta.
Sentimentul de vinovatie, pasat mamei
A doua zi, femeia a asteptat degeaba. Nu a avut curajul sa intrebe cadrele medicale de copil, de teama sa nu fie repezita. La ora 10.00, Alina a fost vizitata de sotul ei care a cerut sa vada copilul: „Am incercat sa-l linistesc pe sotul meu spunându-i ca este curent in salonul in care stateam si ca era mai bine pentru copil sa stea in patutul lui. A insistat sa vada copilul. L-a gasit in incubator, era in stare foarte grava. Atunci doctorita care se afla lânga incubator i-a reprosat mamei mele ca bebelusul are niste parinti care nu se intereseaza de el. Va imaginati ce efect au avut vorbele acelea asupra mea. M-am gândit multa vreme dupa aceea ca eu am fost de vina, poate nu meritam sa am un copil“.
Transferat prea târziu?
Medicul ginecolog care o avea in ingrijire pe lehuza a recomandat transferarea copilului la Spitalul Polizu din Bucuresti. Transferul nu s-a facut insa decât cu mari interventii. „Doamnele de la pediatrie nu au vrut si i-au reprosat doamnei doctor ca-si depaseste atributiile. Am urmat sfaturile medicului ginecolog. Sotul meu l-a sunat pe doctorul Raed Arafat de la SMURD care a acceptat imediat sa ne ajute. A pus la dispozitie un elicopter si dupa o ora copilul a fost luat si dus la Bucuresti“, a spus Alina Rezeanu.
Presimtind parca ce urma sa se intâmple, preotul Rezeanu si-a botezat copilul inainte sa fie dus la Bucuresti. Baietelul a primit un nume, Ciprian Andrei, iar parintii certitudinea ca micutul avea sa fie binecuvântat de Dumnezeu. Dupa o zi si o noapte la Spitalul Polizu, timp in care medicii bucuresteni au stabilit ca bebelusul sufera de insuficienta respiratorie, copilul a murit. Pe 6 decembrie Alina Rezeanu si-a inmormântat copilul pe care nu apucase sa-l tina viu in brate. Sentimenul de vinovatie o chinuieste cumplit si acum: „Simt ca nu am facut tot ce trebuia ca sa-mi salvez copilul. Daca ar fi sa intorc timpul inapoi, nu as mai alege sa nasc intr-o maternitate din Craiova si le-as sfatui si pe alte viitoare mame sa se gândeasca foarte bine atunci când li se apropie sorocul. Poate daca nasteam la Bucuresti copilul meu ar fi fost in viata acum“.
Sotii Rezeanu au contactat un avocat si intentioneaza sa solicite Colgiului Medicilor anchetarea decesului.
Ancheta administrativa
Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a demarat la rândul ei o ancheta. Managerul unitatii sanitare, dr. Cristina Calangiu, sustine ca vor fi luate masuri de sanctionare administrativa a cadrelor medicale in cazul in care sesizarea se va dovedi intemeiata. „Atitudinea personalului medical, daca a fost asa cum reiese din sesizare, este necorespunzatoare. Medicul si asistentele nu ar fi trebuit sa intârzie transferarea copilului si ar fi trebuit sa discute cu mama, sa-i comunice in permanenta starea copilului si posibilitatile terapeutice“, a precizat Cristina Calangiu.