24.6 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMartisor cu personalitate

Martisor cu personalitate

Prima zi de primavara are o semnificatie aparte la români. 1 Martie este ziua când fiecare barbat ofera celei mai dragi femei din viata sa un semn al respectului si dragostei pe care i le poarta, un simbol al primaverii. Ce ofera alesii nostri locali doamnelor dragi din viata lor, dar si angajatelor sau cunostintelor, ca semn al respectului, dragostei sau al colegialitatii…


Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostri romani. Cuvântul „martisor“ are origini latine si este numele popular al lunii martie. Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului român si isi are originea in credintele si practicile agrare. De-a lungul anilor, 1 Martie a devenit prilejul ideal de a face cadouri, de la traditionalele martisoare la flori, bijuterii, articole vestimentare, accesorii, alegerea depinzând de relatia cu cea careia i se fac darurile si, in foarte mare masura, de buzunarul fiecaruia.


Alesii nostri nu se hazardeaza la cadouri scumpe


Pentru alesii locali, martisorul ocupa un loc de cinste pe lista darurilor pe care le vor oferi in aceste zile. Pentru primarul Craiovei, Antonie Solomon, 1 Martie are o semnificatie deosebita, martisoarele si florile facând parte obligatoriu din darurile pe care le ofera doamnelor care il inconjoara. „Sotiei mele ii ofer toata dragostea mea. Ea este persoana care ofera liniste sufletului meu. Ii voi darui flori, pentru ea acestea având un limbaj aparte, dar si un martisor simbolic, semn al primaverii. Nu le voi uita insa nici pe angajatele primariei, carora le voi oferi martisoare. De 8 Martie insa, a devenit deja o traditie ca toate angajetele primariei, insotite bineinteles si de colegii lor barbatii, sa petreaca la un restaurant aceasta zi speciala“, a spus Solomon.


Viceprimarul Sorin Iordache considera ca „atentiile“ costisitoare pot fi lasate pentru orice alta ocazie, de 1 Martie martisorul fiind simbolul pe care orice barbat ar trebui sa il ofere femeii de lânga el: „Nu am avut inca timp sa merg la cumparaturi, insa in seara asta (miercuri seara – n.r.) cu siguranta o voi face. Atât sotiei, cât si colegelor de serviciu le voi oferi in dar câte un martisor, voi incerca sa gasesc ceva traditional. De 8 Martie sotia va primi cu siguranta si un buchet frumos de flori“.


Cu o floare… se face primavara


Ceva mai darnic, subprefectul de Dolj, Nicolaie Giurgiteanu, i-a oferit deja sotiei un dar ceva mai „important“, pe care si-l dorea de foarte mult timp, insa nu a dorit sa spuna despre ce este vorba. Dar cum azi este 1 Martie, va primi si martisorul, si buchetul cu florile preferate: „Isi dorea de mult ceva foarte important si chiar mi-a sugerat ca i-l pot oferi ca dar de 1 Martie. Asta am si facut in urma cu câteva zile… Voi darui insa tuturor doamnelor din Consiliul Judetean Dolj si din prefectura câte un martisor si o floare. De 8 Martie, impreuna cu copiii, sotia si cele doua nurori vom iesi undeva la un restaurant sau in afara localitatii pentru a petrece cum se cuvine Ziua Femeii“.


Cuprins de atmosfera inceputului de primavara, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Constantin Dascalu, considera ca 1 Martie este prilejul cel mai bun de a arata respectul doamnelor, colege de serviciu, subordonate, cât si femeii dragi de acasa: „Martisor si flori pentru sotie, daruite la prima ora. Apoi, un martisor si o floare pentru fiecare colega din consiliul judetean. Tinerii din partid vor oferi tuturor doamnelor pe care le vor intâlni mâine prin oras câte un martisor simbolic si o floare“.


Legenda martisorului


La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gât. Exista credinta conform careia aceasta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pâna când infloreau copacii, moment in care legau martisorul de trunchiul unui copac, iar cu moneda isi cumparau brânza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS