4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStraini printre olteni

Straini printre olteni

Nu sunt multi, vreo câteva sute, pierduti printre miile de studenti autohtoni pe care si acum incearca sa ii inteleaga. Si când graiul oltenesc devine prea greu, iar obiceiurile noastre nu li se potrivesc, studentii straini din universitatile craiovene se retrag in camerele lor, isi vorbesc limba si isi amintesc de viata de acasa.


Cei mai multi studenti straini au venit in România ca sa studieze medicina. Cu toate ca stiu limba româna si s-au obisnuit cu mentalitatea olteneasca, dorul de casa si de tara lor apare in fiecare poveste pe care o spun. „Sunt de aproape patru ani aici, dar nu ma simt ca acasa cu toate ca stau cu sora mea. Imi place orasul, imi plac oamenii si mi-am facut prieteni printre colegii mei, dar vreau sa plec acasa imediat ce termin facultatea“ a spus Axinia Vaniova din Bulgaria, studenta in anul III la Sectia de Relatii Internationale din cadrul Facultatii de Drept de la Universitatea din Craiova.


Mâncare la resou


Imaginea studentului strain cu bani care vine in Craiova la studii este spulberata de studentele bursiere din Bulgaria, cazate in caminele Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova si care isi fac mâncare in camera, pe resou. „Preturile sunt mult mai mari decât la noi, in Bulgaria, iar bursa de un milion si jumatate o dam pe carti pentru ca materialele pentru medicina sunt foarte scumpe. Asa ca nu ne permitem sa mergem sa mâncam la cantina sau in oras si nici sa cumparam prea multa hrana rece. Mergem in piata si cumparam legume si facem mâncare. Ciorba, fasole, piure si alte mâncaruri care se fac usor pe resou. Mai luam mâncare si de acasa, ca de 15 ani de când fac naveta România-Bulgaria mi-au ajuns mâinile pâna jos de la carat bagaje“, a povestit Diana Vaniova, doctorand si medic specialist la Sectia de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul de Ugenta din Craiova. Diana a venit in România cu bursa, printr-un schimb de experienta, si isi aminteste zâmbind, acum, de prima impresie pe care i-au lasat-o caminele studentesti. „Când am vazut cum arata caminul am vrut sa ma intorc acasa. Mizerie multa, peretii cojiti si paturi de fier fara saltele pe ele. Am inceput sa ne cautam saltele si furam unii de la altii pentru ca nu puteai sa dormi pe o singura saltea. Stateai in saltele ca in barca. Acum este lux si studentii nici nu isi pot imagina cum era viata in camin acum câtiva ani“, a povestit Diana.


Medicii din Serbia au studiat la Craiova


Limba româna inca ii da mari batai de cap Anei Veljkovic, din Serbia, dupa trei ani petrecuti in România. A venit la Facultatea de Medicina pentru ca foarte multi medici din Serbia au facut facultatea in România si ii place in Craiova pentru ca studentii stiu sa se distreze. „Când am venit in România nu am stiut deloc româna si nici acum nu inteleg tot. Este o limba grea pentru ca sunt cuvinte care au mai multe sensuri. Eu si sora mea am ales sa venim aici la facultate pentru ca parintii mei au auzit ca foarte multi medici din Serbia au terminat facultatea in România. Eu am terminat Liceul de moase si vreau sa ma specializez in obstetrica-ginecologie“, a povestit Ana. Alti studenti au venit in Craiova pentru ca este un oras universitar mai aproape de casa si nu prea se simt legati de nimic din Banie. „Era mai aproape sa vin aici decât la Sofia si costurile erau mai mari acolo. Mi-a fost greu pâna am invatat limba si am inca probleme cu colegii mei, pe care nu prea reusesc sa ii inteleg. De multe ori sunt rautaciosi si prea glumeti, mai ales baietii“, a spus Svetlana Petrova, din Bulgaria, studenta in anul II la Facultatea de Farmacie.


Studentii strani, indiferent din ce tara sunt, alcatuiesc o mica comunitate in campusurile studentesti pentru ca impartasesc aceleasi experiente, au aceleasi probleme cu limba româna si se simt singuri printre straini. Poate de aceea Svetlana s-a indragostit de un student sârb la Medicina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS