14.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCersetorie fara vârsta

Cersetorie fara vârsta

Sunt vazuti in aproape orice intersectie. In ploaie, pe ger, imbracati cât mai ponosit, cu bebelusi de numai câteva luni in brate, cersesc pentru a trai. Sunt cam aceleasi persoane, deja cunoscute de reprezentantii institutiilor abilitate sa monitorizeze cersetoria la nivelul judetului Dolj.


In intersectia de la Universitate, la gara, in dreptul supermarketurilor sau pe scarile din spatele Mercurului, zone deja cunoscute in care cersetatoria se desfasoara in tihna, zilnic pot fi intâlniti oameni saraci care cersesc un ban pentru a-si cumpara o pâine. Situatia este cu atât mai cruda, cu cât cersetoria a ajuns sa nu aiba vârsta, multi dintre cersetorii strazii folosindu-se pentru a sensibiliza de bebelusi de numai câteva saptamâni…


„Doar politia poate interveni“


Legi de protectie sociala pentru copii sau oameni sarmani exista, fonduri interne, dar si europene, de asemenea, permanent reprezentantii institutiilor dojene vorbesc despre tot felul de proiecte PHARE, insa in practica se vad prea putine schimbari. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj fac chiar „distinctii“ majore in ceea ce priveste copiii strazii. „Avem un centru specializat in «Clubul Copiii Strazii», unde micutii pot fi cazati, primiti in regim de urgenta si unde sunt consiliati. Institutia noastra are obligatia de a proteja copilul si drepturile lui. Chiar daca o mama cu un bebelus in brate se afla la cersit in plina strada sau in intersectie, noi nu putem interveni, pentru ca micutul se afla in siguranta, nu este un pericol pentru el, având-o alaturi pe cea care i-a dat viata. In acest caz, doar politia poate interveni, aplicând amenzi femeii care-si tine copilul cu ea la cersit, insa in final, tot familia si micutul au de suferit“, a mentionat Florin Stancu, director executiv al DGASPC Dolj. Din cele mentionate de directorul DGASPC Dolj, cersetaria presupune o infractiune si automat politia are obligatia de a interveni. Nu de putine ori, din cele povestite de Florin Stancu, copiii cersetori au fost luati de pe strazi, internati in centru, dupa care parintii acestora au venit la poarta, cerându-si copiii acasa… Nu numai copii din Dolj sunt adusi in centrele din Craiova, ci si din Gorj, Vâlcea, Suceava.


„Alocatia cuvenita copilului unde ajunge?“


Reprezentantii Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova au luat copiii gasiti prin trenuri sau pe strazi si i-au internat in centre speciale. Doar anul trecut, numarul cazurilor monitorizate de acestia, la nivelul Olteniei, se apropie de 50, insa zilnic gasesc noi si noi cazuri. „I-am luat de pe strazi, din trenuri, i-am internat in centrele de plasament, dupa care i-am intâlnit iar pe strazi. In registrul centrului figurau insa ca internati… Alocatia cuvenita copilului, de hrana, de cazarmament, unde ajunge? Problema esentiala este de ce acesti copii, care uneori nu au pe nimeni pe lume si traiesc din cersit, prefera sa doarma pe strazi decât sa ramâna in centrele special create pentru ei. Aceste centre nu sunt puscarii, unde sa fie tinuti fortat, dar cred ca foarte mult depinde si de acei asistenti sociali care ar trebui sa se apropie de copii…“, a povestit Constantin Budici, seful Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova. O poveste impresionanta am aflat de la Constantin Budici, despre un baietel de numai cinci ani gasit in tren. Acesta i-a povestit ca mama lui este in Iasi, iar tata este plecat la munca in strainatate: „L-am intrebat ce se intâmpla cu el, de ce la vârsta asta umbla singur. Mi-a povestit ca a locuit pentru un timp si intr-un centru de plasament, dar copiii incercau sa isi bata joc de el, sa il trimita la cersit“.


„Politistii descopera tot mai multe cazuri de copii cersetori“


Zilnic, reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Dolj depisteaza copii la cersit alaturi de parintii lor sau singuri. Masuri sunt luate, se aplica sanctiuni parintilor, iar copiii sunt dusi in centre speciale. Daca minorii gasiti la cersit pot sa dezvaluie date despre parinti, acestia sunt chemati la sediul politiei. „In cazul in care micutul nu are parinti, il internam cu sprijinul Directiei Copilului intr-un centru de primire in regim de urgenta. Am avut cazuri in care am reusit reintegrarea copilului in familie si alte situatii când a fost nevoie de amprentarea copiilor si introducerea intr-o baza de date. In ultimul timp, politistii de ordine publica descopera tot mai multe cazuri de copii cersetori sau micuti exploatati prin munca, in special la spalatoriile auto“, a mentionat Maria Vasile, subcomisar, purtator de cuvânt al IJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU