4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţă de cerşetor

Viaţă de cerşetor

Craiova are oficial doar 35 de cerşetori, cunoscuţi deja de majoritatea locuitorilor. În realitate, sunt cu sutele.

Fiecare cartier craiovean are cerşetorii lui, iar centrul oraşului este câştigat în funcţie de „vechime“ şi după multe certuri. Sunt de toate vârstele, mulţi iniţiaţi, fără voia lor, în meseria de cerşetor de la câteva luni, purtaţi în braţe de părinţii cu mâna întinsă pentru a stârni mila trecătorilor. În realitate, sunt sute de astfel de oameni, unii fără adăpost, iar alţii proveniţi din familii dezorganizate din Dolj sau chiar din localităţi îndepărtate.

Părinţii copiilor care cerşesc, sancţionaţi pentru neglijenţă

În Craiova nu există nici un fel de adăpost pentru persoanele fără casă. De regulă, sunt luate de pe stradă şi internate, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile, în Căminul de Bătrâni sau chiar în spital, apoi se întorc din nou în stradă. Nici măcar o cantină socială nu există, reprezentanţii Poliţiei Comunitare, cei care îi ridică pe cerşetori, neavând unde să îi ducă, apelând de cele mai multe ori la Asociaţia Vasiliada, din cadrul Mitropoliei Olteniei. „Sunt foarte mulţi cei care cerşesc, însă cam 35 sunt mai cunoscuţi de mai mulţi ani de craioveni. Pe micuţii pe care îi găsim pe străzi îi ducem la Clubul Copiii Străzii, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Luăm legătura şi cu ONG-urile din Craiova, apoi încercăm să le identificăm familiile, cărora le încredinţăm copiii. În cazul în care micuţii sunt din nou găsiţi pe străzi, la a doua abatere, părinţii sunt sancţionaţi, dând dovadă de neglijenţă“, a menţionat Constantin Petrescu, directorul executiv al Poliţiei Comunitare din Craiova.

Luaţi de pe străzi şi internaţi în spitale…

Mulţi dintre aceşti oameni sunt suferinzi. Poliţia Comunitară a internat doi cerşetori la Spitalul de Neuropsihiatrie de pe Calea Bucureşti, iar pe alţii, la spitalul cu acelaşi profil de la parc. Una dintre cerşetoarele care era întâlnită de mai mulţi ani lângă Casa Albă sau lângă Mercur, Cristina, suferind de o boală psihică, a fost internată la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare. „Mulţi din aceşti oameni au trecut printr-o tragedie, rămânând marcaţi pe viaţă.Cum nu există soluţii de cazare, de internare, încercăm să îi ducem la clinici de specialitate sau îi internăm măcar pentru o perioadă în spitalele craiovene. Pe cei din afara Craiovei i-am verificat, identificat şi chiar am efectuat controale la domiciile trecute în acte. Am avut surpriza de a nu mai găsi pe nimeni din familiile lor, locuinţele aparţin altcuiva. Aceşti oameni nu au alt adăpost decât triajul sau canalul. Este cumplit, însă aceasta este realitatea“, a mai spus Petrescu. Nu de puţine ori, reprezentanţii Poliţiei Comunitare au apelat la măsuri de urgenţă, aceşti oameni trebuind despăducheaţi şi spălaţi.
Pe lângă aceşti oameni, nu puţini sunt aceia care profită de pe urma copiilor lor, scoţându-i la cerşit, iar ei aşteptând liniştiţi, pe o bancă, „profitul“ zilnic. Primesc amenzi, pe care nu le plătesc poate niciodată, iar a doua zi sunt întâlniţi în acelaşi loc, la „muncă“…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS