3.1 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalColţul gospodinei

Colţul gospodinei

Cele mai bune cuţite pentru bucătărie

Un cuţit bun şi eficient reprezintă întotdeauna o investiţie care îşi merită banii. Dacă vă cumpăraţi un cuţit de calitate şi ştiţi să îl protejaţi de uzură inevitabilă, îl puteţi avea o viaţă întreagă. Potrivit site-ului www.eva.ro, o astfel de „unealtă“ este absolut necesară oricărei gospodine şi, dacă ştiţi să aveţi grijă de el, vă va demonstra, cu timpul, că aţi făcut alegerea cea mai bună „aducându-l“ în bucătăria dumneavoastră.
Înainte de a cumpăra cuţitele – de formele şi dimensiunile de care aveţi nevoie, pentru diferite „operaţii gastronomice“ (curăţat, decojit, tăiat, tranşat etc.), învăţaţi mai multe despre… „anatomia“ lor. Cele patru părţi din care sunt alcătuite cuţitele sunt reprezentate de lamă, mâner, „proeminenţă“ şi lama internă a cuţitului.
Lama poate fi confecţionată din oţel inoxidabil, oţel pur, fără amestecuri sau aliaje, din oţel pur îmbunătăţit sau din ceramică. Lamele de cuţit metalice pot fi „presate“ (realizate prin presare din metalul respectiv) sau forjate (a căror formă este dată de lucrul la temperaturi extrem de ridicate). Lamele realizate prin presare sunt mai robuste şi au o viaţă mai lungă, deşi cele forjate sunt utile în cazul unor operaţii care necesită delicateţe şi „mână uşoară“, cum ar fi tăierea de fileuri sau tranşarea.
Cuţitele cu lama din oţel inoxidabil au un preţ rezonabil, dar nu pot fi re-ascuţite o dată ce lama s-a tocit.
Cuţitele cu lama din oţel pur îşi păstrează lama foarte bine ascuţită, dar este necesar să le curăţaţi cu atenţie şi să le uscaţi foarte bine. Până la urmă, metalul va suferi decolorări, se va înnegri de-a lungul timpului şi utilizării. Această decolorare nu presupune nici un dezavantaj – totul ţine doar de gusturi şi preferinţe.
Cuţitele cu lama din oţel pur îmbunătăţit conferă aceleaşi calităţi ca şi cele din oţel pur, exceptând decolorarea. Majoritatea profesioniştilor, respectiv bucătarii-şefi ai marilor restaurante  preferă acest tip de material.
Cuţitele cu lama din ceramică se păstrează cel mai mult timp ascuţite, însă lama se sparge cu foarte mare uşurinţă.
Mânerul poate fi confecţionat din lemn, plastic, cauciuc sau metal. Deşi combinaţia de lamă metalică şi mâner din lemn arată, din punct de vedere estetic, foarte bine, celelalte materiale menţionate se păstrează mai bine şi „ţin“ mai mult timp. Mânerul poate fi atât nituit de lamă, cât şi confecţionat în jurul acesteia. Se crede că mânerele nituite sunt cele mai rezistente, însă cel mai important lucru la această componentă este să simţiţi cuţitul confortabil în mână atunci când îl folosiţi.
Proeminenţa cuţitului reprezintă „creasta“ groasă aflată între lamă şi mâner. Existenţa ei este standard la cuţitele forjate şi rară în cazul cuţitelor „presate“. Scopul proeminenţei este acela de a facilita ascuţirea lamei. Lama internă este partea care se extinde în interiorul mânerului. Cuţitele care conţin pe toată lungimea mânerului lamă metalică sunt confecţionate dintr-o singură bucată de metal. Un astfel de cuţit reprezintă cea mai sigură, robustă, dar şi costisitoare alegere pentru bucătăria dumneavoastră. Totuşi, acest aspect nu trebuie să fie decisiv în momentul în care vă cumpăraţi aceste ustensile, decât dacă aveţi de gând să folosiţi cuţitul în mod regulat pentru operaţii asidue de tăiere (cum ar fi tăierea unor oase).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU