-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSupraveghere de umplutură

Supraveghere de umplutură

Mii de copilaşi din judeţul Dolj, lăsaţi „singuri acasă“ de părinţii plecaţi la muncă în străinătate,  ar trebui monitorizaţi de asistenţii sociali. Aceştia nu au nici un fel de pregătire în domeniul social sau psihopedagogic.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi implicit Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au evidenţiat în nenumărate rânduri faptul că există o proastă colaborare între instituţiile lor şi Serviciile de Asistenţă Socială din cadrul consiliilor locale. Copiii cazuri sociale, copiii reintegraţi în familiile naturale, cei abuzaţi, preluaţi apoi de familii sau rude sunt doar câteva dintre exemplele care ar trebui permanent monitorizate de asistenţii sociali ai primăriilor. Toate neregulile descoperite ar trebui imediat anunţate la DGASPC Dolj, iar copiii ar trebui să primească periodic vizita asistenţilor sociali ai primăriilor.

Părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Am luat la întâmplare din lista cu consiliile locale din judeţul Dolj câteva primării şi am descoperit că majoritatea Serviciilor Sociale au ca angajaţi pe postul de asistent social oameni fără nici un fel de calificare pentru meseria de asistent social, absolvenţi în mare parte ai liceului.
În comuna Sopot, de exemplu, primarul a spus că asistent social este un om fără calificare, într-adevăr, dar care a terminat liceul şi este student la Facultatea de Drept şi va urma probabil şi nişte cursuri de calificare de sociologie.
Primarul comunei Călăraşi are în evidenţă aproximativ 250 de săteni plecaţi la muncă în Italia şi Spania, însă în majoritatea cazurilor unul din părinţii copilului a rămas acasă. Ceilalţi au fost lăsaţi în grija bunicilor, iar cea care monitorizează cu mare atenţie cât de îngrijiţi sunt copiii este chiar secretara primăriei, necalificată în meseria de asistent social, însă cu o experienţă în spate în ale socialului de peste 20 de ani…
Şi din comuna Sadova sute de familii au plecat dincolo de graniţă să muncească, dar cu totul, cu nevastă şi copil. Alţi 600 sau chiar 700 de oameni, în special de etnie romă, din cele povestite de primarul comunei, au plecat în Italia şi Spania, preferinţele în general ale celor care au ales să muncească pe meleaguri străine. În majoritatea cazurilor însă, reprezentantul comunei a dat asigurări că micuţii au rămas acasă cu unul din părinţi sau cu bunicii. În ceea ce priveşte calificarea de asistent social a celor care lucrează în cadrul Serviciului Social, primarul a spus că pentru romi a ales chiar un reprezentant din rândul lor, care a terminat şi o facultate, iar pe protecţie socială angajata este cu vechime, de după revoluţie, doamnă cu liceu…

2.007 copii din Dolj au fost lăsaţi „singuri acasă“

Situaţia este alarmantă. 2.007 copii din judeţul Dolj sunt lăsaţi în grija bunicilor sau în plasament de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Numărul micuţilor rămaşi singuri acasă nu este însă cel real. Nu toate Serviciile Sociale din cadrul consiliilor locale au trimis situaţia, neînregistrând declaraţiile şi dovezile pe care obligatoriu ar trebui să le ia părinţilor ce decid să plece şi să îşi lase copiii acasă. „1.876 de copii sunt lăsaţi în grija rudelor, iar pentru restul au fost luate măsuri de protecţie specială, plasamentul la asistenţi maternali. Pe lângă faptul că asistenţii sociali din cadrul primăriilor comunale nu au calificarea necesară, nici nu îşi fac treaba, ne anunţă de foarte multe ori foarte târziu în cazuri în care ar fi nevoie de intervenţie urgentă. Şi Direcţia Copilului a avut această problemă la început, oamenii nu aveau toţi calificarea necesară, însă în timp acest aspect s-a rezolvat, tot personalul fiind calificat“, a menţionat Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.
Am cerut părerea altei persoane calificate, care zilnic discută cu copiii, pentru a vedea ce părere are despre faptul că meseria de asistent social este ocupată de oameni fără calificare. „Este incredibil că posturile de asistenţi sociali din cadrul Serviciilor Sociale sunt ocupate de oameni fără calificare, care nu au nici măcar un liceu pedagogic. Ar trebui ca aceşti asistenţi sociali să urmeze cursuri de calificare, unde să primească noţiuni elementare de psihologie, pedagogie, sociologie, pentru a avea capacitatea să depisteze nevoile speciale ale unui copil. Micuţul lăsat acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate are nevoie de atenţie specială, de îngrijire, de monitorizare în adevăratul sens al cuvântului“, a spus Gina Chiriac, psihoterapeut din Craiova.

Legea permite…

În ciuda părerilor oamenilor avizaţi, legea este de partea „necalificaţilor“.  Potrivit atât lui Florian Vlăescu, directorul executiv al Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Dolj, cât şi celor de la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Craiova, în cazul asistenţilor sociali din primăriile comunelor doljene calificarea nu este obligatorie.
„Primăriile din comune nu au organigramă, de aceea reprezentanţii lor au libertatea să denumească pe cineva în aceste posturi care să facă parte dintr-o anumită comisie. În schimb, toate primăriile ar trebui treptat să înfiinţeze Servicii Publice, având astfel şi obligaţia de a angaja persoane specializate, asistenţi sociali“, a spus Florian Vlăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII