Aproximativ 100 de craioveni au solicitat în ultimele şase luni acte de identitate, cei mai mulţi fiind neînregistraţi de la naştere, existând şi cazuri în care bebeluşii au fost născuţi de femei fără buletin.
Îi întâlnim la tot pasul, au porecle în loc de nume, nu au nici certificat de naştere, nici buletin de identitate. Nu merg la grădiniţă, la şcoală, nu primesc alocaţie, sunt ţinuţi acasă, „pe bătătură“, fără ca părinţii să aibă procese de conştiinţă. Cresc, dar nu ştiu ce înseamnă un examen, ce înseamnă să pui ştampila de vot sau să afli cum este să îţi câştigi legal o pâine, nimeni neangajându-i „cu forme“… „Serviciul nostru de evidenţă a populaţiei ţine legătura cu reprezentanţii comunităţilor de etnie romă, pentru că în cazul lor există astfel de situaţii. Mulţi dintre aceşti oameni sunt depistaţi însă de poliţie şi aduşi la noi. Au dosare separate, sunt amprentaţi, avem nevoie de declaraţii ale martorilor şi aflarea motivelor pentru care până la vârsta majoratului nu au solicitat act de identitate“, a menţionat Ion Hoancă, director al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova. De la începutul anului şi până în prezent, 42 de tineri care nu au certificat de naştere au venit să solicite acte de identitate. Există şi 50 de cazuri de copii înregistraţi după mai multe luni sau după ani de la naştere. 29 de dosare au fost deja soluţionate, restul fiind în verificări pentru acordarea unei identităţi. Mulţi dintre aceşti tineri au trecut pragul majoratului, trăind în anonimat, analfabeţi, fără nici o perspectivă.
Programe speciale cu rezultate infime
Familiile acestor tineri nu sunt sancţionate, reprezentanţii instituţiilor abilitate fiind mulţumiţi că în sfârşit au posibilitatea să îi înregistreze. În prezent, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova desfăşoară programe speciale în care sunt implicaţi factori de decizie şi reprezentanţii etniei romilor. Aceştia au obligaţia să identifice toate persoanele care nu există în acte. Sărăcia, lipsa de cultură, obiceiurile etniei din care fac parte îi împiedică pe mulţi dintre copiii născuţi în astfel de familii să aibă dreptul la viaţă socială. Mult mai grav este însă faptul că în multe din situaţiile menţionate aceşti oameni nu au fost înregistraţi nici măcar în momentul naşterii.
Copii născuţi de mame fără buletin
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj se ocupă direct de astfel de cazuri. „Am avut nenumărate situaţii în care copiii sunt abandonaţi în spital imediat după ce sunt aduşi pe lume. În astfel de cazuri, poliţia ne sesizează, iar în termen de cinci zile noi căutăm să identificăm mama, iar dacă acest lucru nu este posibil începem demersurile pentru declararea copilului. Este foarte dificil însă când descoperim mama şi avem marea surpriză să afăm că nici aceasta nu are certificat, nu are identitate“, a menţionat Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.
Demersurile pentru obţinerea unui act de identitate
Procedura de obţinere a unei cărţi de identitate este destul de simplă, solicitantul trebuind să depună la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei un dosar care să cuprindă o cerere tip, actul care să dovedească adresa plus copie, actele de identitate ale părinţilor, certificatul de naştere. Dosarul trebuie să cuprindă o chitanţă eliberată de consiliul local, de la Direcţia Taxe şi Impozite din primărie, şi un timbru fiscal. Minorul trebuie însoţit la solicitarea actului de identitate de unul dintre părinţi.