5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRăspundem cititorilor

Răspundem cititorilor

Mai mulţi bani începând din această lună

Domnul Dinu Oprea, din Craiova, pensionat din anul 1988 la limită de vârstă, care a muncit anterior anului 1963, ne-a trimis o scrisoare în care ne solicită să ne interesăm de dosarul său de pensionare, de perioada în care pensia îi va fi supusă procesului de recalculare şi implicit va primi mai mulţi bani. GdS: Domnule Dinu Oprea, operaţiunea de recalculare s-a efectuat deja în conformitate cu prevederile HG nr. 1550/2004 şi OUG nr. 4/2005 şi în baza documentaţiei din dosarul de pensie existent în arhiva Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. „În Monitorul Oficial nr.208/28.03.2007 a fost publicată OUG nr. 19/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, ordonanţă ce prevede faptul că pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, la determinarea punctajului mediu anual se va utiliza un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare pentru cei care în carnetul de muncă nu au înregistrate drepturile salariale şi nici nu sunt dovedite. Drepturile astfel rezultate în urma aplicării ordonanţei menţionate se vor acorda începând cu pensia aferentă lunii iulie 2007“, a precizat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. Întrucât dosarul dumneavoastră de pensie se încadrează în prevederile acestei ordonanţe, adeverinţele depuse la Casa de Pensii vor putea fi utilizate la determinarea punctajului mediu anual recalculat numai după 15 iulie 2007.

Pensia v-a fost recalculată

Domnul Neculai Sitaru, pensionat la limită de vârstă, cu vechime completă din anul 1996, a trimis o sesizare pe adresa redacţiei Gazeta de Sud, rugându-ne să ne interesăm pentru dumnealui la Casa Judeţeană de Pensii, declarându-se nemulţumit de modul în care i-a fost recalculată pensia.GdS: Domnule Sitaru, dosarul dumneavoastră de CAP s-a conexat cu dosarul de stat, dumneavoastră beneficiind de cuantumul cumulat al celor două pensii. În urma recalculării dosarului de pensie a rezultat un punctaj mai mare faţă de cel aflat în plată anterior recalculării. Majorările valorii punctului de pensie, la data de 1 ianuarie 2006 cu aproximativ 9,3%, de la data de 1 septembrie 2006 cu 5% şi de la data de 1 decembrie 2006 cu 16,8%, s-au aplicat asupra punctajului rezultat în urma recalculării. „Adeverinţele depuse de dumneavoastră la Casa de Pensii au fost deja utilizate la determinarea punctajului mediu anual recalculat“, a conchis Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.

Aveţi răspunsurile solicitate

Domnul Marin Luţă, pensionar din Craiova, ne-a trimis o serie de întrebări adresate reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj.

GdS: Domnule Luţă, reprezentanţii CJP Dolj v-au oferit răspunsurile solicitate.

1. La determinarea punctajului anual, pe lângă salariile înscrise în carnetul de muncă, se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent.

2. Sporurile cu caracter permanent se adaugă la salariul tarifar avut în vederea stabilirii punctajului mediu anual pe perioada în care aţi primit aceste sporuri ce se pot dovedi cu înscrisul din carnetul de muncă sau, în lipsa acestuia, cu adeverinţe eliberate de unitatea la care aţi lucrat. Adeverinţa trebuie însă să fie întocmită cu respectarea prevederilor OUG nr. 4/2005.

3. Persoanele care aveau o vechime în muncă de 30 de ani, bărbaţii, şi 25 de ani, femeile, puteau solicita înscrierea la pensie conform Legii nr. 3/1977, iar denumirea categoriei de pensie este pensie pentru muncă depusă şi limită de vârstă. Persoanele care aveau vârsta de 52, 53 de ani au putut beneficia de pensie în baza Legii nr. 3/1977 deoarece au beneficiat de grupă de muncă sau de anumite legi speciale. Această categorie de pensie nu a suportat penalizare.

4. Conform Legii nr. 3/1977, la stabilirea pensiei se luau în calcul cei mai avantajoşi cinci ani de activitate din ultimii zece ani munciţi. Recalcularea pensiilor s-a efectuat conform prevederilor OUG nr. 4/2005 şi ale Legii nr. 19/2000. În acest caz, calculul pensiei s-a făcut utilizând salariile şi sporurile avute pe toată perioada de activitate.

„Două din problemele semnalate de domnul Luţă nu sunt de competenţa instituţiei noastre. În ceea ce priveşte actele necesare pentru recalcularea pensiei, Gazeta de Sud a prezentat în nenumărate rânduri documentele pe care oamenii trebuie să le prezinte la solicitarea recalculării: adeverinţele prin care se dovedesc salariile neînregistrate în cărţile de muncă sau cele cu sporurile cu caracter permanent, care trebuie să cuprindă obligatoriu denumirea unităţii la care a fost angajată persoana respectivă, perioada în care şi-a desfăşurat activitatea, salariul, funcţia, meseria sau specialitatea exercitată, denumirea sporurilor, procentajul sau suma acordată, perioada exactă în care a primit sporurile salariale, dar şi temeiul legal în baza căruia au fost acordate. Adeverinţele trebuie să conţină obligatoriu număr de înregistrare, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care reprezintă unitatea. Altă condiţie extrem de importantă este ca adeverinţa să aibă specificat faptul că pentru drepturile salariale au fost virate contribuţiile de asigurări sociale“, a precizat Ileana Ciutan, directoare executivă a CJP Dolj. Diurnele de deplasare, premiile anuale, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer sau drepturile de autor nu sunt luate în considerare la recalcularea pensiei.

Ana CARAMAN DĂNESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS