4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii, dragostea lor...

Pensionarii, dragostea lor…

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că toată clasa politică are obligaţia să spună „acum şi nu altădată“ ce surse de finanţare vor fi disponibile pentru majorarea pensiilor după 2009, arătând că se teme, ca din diverse motive, inclusiv schimbarea guvernului, legea să nu fie aplicată.

„Toată clasa politică are obligaţia să răspundă la întrebarea-cheie: precizarea surselor de finanţare pentru majorarea pensiilor după 2009. (…) Politicienii trebuie să fie obligaţi ca anul acesta, în următoarele luni, să prezinte populaţiei foarte clar sursele de finanţare“, a declarat şeful statului la Congresul Federaţiei Asociaţiilor Pensionarilor.

Băsescu a susţinut că aplicarea legii care majorează punctul de pensie nu este o problemă pentru 2008, ci pentru 2009. El a spus că se teme ca, în eventualitatea venirii unui nou guvern după alegerile din 2008, acesta să spună apoi că nu poate îndeplini obligaţiile ce-i privesc pe pensionari, asumate în această guvernare. Faptul că resursele pentru finanţarea acestei legi nu sunt indicate decât pe termen scurt creează posibilitatea ca această lege să fie stopată de la aplicare la un moment dat, a punctat şeful statului. „Nu înţeleg ezitarea partidelor de a se aşeza la masă pentru a identifica sursele de finanţare pentru creşterea pensiilor după 2009“, a declarat Băsescu.

Preşedintele a mai argumentat că şi UE cere României o proiecţie de buget pe următorii trei ani, deci un motiv în plus ca actualul guvern să se considere obligat în a informa opinia publică despre aceste surse de finanţare. Traian Băsescu i-a îndemnat şi pe pensionari să-şi facă „un steag“ din a cere autorităţilor să dea răspunsul la întrebarea de unde vor veni banii pentru pensii majorate.

Băsescu a declarat că actualul sistem public de pensii trebuie amendat în cursul anului 2009, pentru că prezintă anumite inechităţi. Astfel, şeful statului a prezentat o serie de statistici potrivit cărora sunt 25.969 de pensionari cu pensii sub 50 de lei pe lună pentru care majorarea de la 1 ianuarie 2008 va reprezenta un plus de 26 de lei. 124.517 pensionari au pensii sub 100 de lei pe lună pentru care majorarea din 2008 va însemna 80 de lei. Potrivit datelor citate de Băsescu, sunt 77.388 de pensionari care primesc pensii peste 1.000 de lei pe lună, iar impactul majorării va fi „enorm“. „Observ un aspect: obiectivul acestei legi a fost scoaterea pensionarilor din sărăcie. Întrebarea mea este: cei cu pensii de până la trei milioane de lei (vechi – n.r.) vor simţi vreun efect? Categoric nu“, a afirmat Băsescu.

 

Legile speciale, discriminatorii

 

Preşedintele a criticat existenţa pensiilor speciale în România, care fac posibile contribuţii zero, dar pensii mari, şi s-a declarat „adeptul fără rezerve al unificării sistemului de pensii“, ca şi al celui de salarizare.

Băsescu a acuzat discriminarea pe care o produc legile speciale care reglementează pensiile unor categorii de angajaţi şi a spus că soluţia este un sistem unic.

În opinia lui, şi salarizarea din administraţia centrală şi locală trebuie unificată, nu numai pentru că este discriminatorie, dar şi pentru că nu corespunde cerinţelor Uniunii Europene.

România are categorii speciale de pensionari al căror regim este reglementat de şapte legi, toate aprobate după intrarea în vigoare a Legii pensiilor publice 19/2000, cinci dintre acestea în timpul guvernului Năstase, dar aceşti pensionari nu vor primi pensii mărite prin ultima lege iniţiată de PSD.

Magistraţii, poliţiştii, militarii, parlamentarii, funcţionarii parlamentari şi cei din instanţe sau Parchete, personalul diplomatic au condiţii de pensionare diferite şi pensii calculate după legi speciale, reprezentând de regulă 80% din salariu, plătite din bugetul de stat şi nu din cel de pensii.

Datorită modului de calcul mai avantajos decât cel din sistemul public, însemnând un procent semnificativ, de până la 80%, din ultimele salarii sau media acestora dintr-un an, pensiile speciale depăşesc cu mult nivelul celor din sistemul public, unde media este de 365 de lei.

Pe lângă modul de calcul al pensiei, diferit de sistemul public, unele categorii profesionale plătesc şi o cotă de contribuţie mai redusă precum poliţiştii şi militarii care achită doar 5%, în timp ce asiguraţii publici plătesc 9,5% din salariul brut.

Totodată, contribuţia plătită de aceste categorii profesionale nu se varsă în bugetul asigurărilor sociale, ci în fonduri speciale constituite de instituţiile la care lucrează. Plata pensiilor este asigurată de la bugetul de stat, care virează anual în bugetele instituţiilor sumele necesare plăţii.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a declarat ieri că majorarea pensiilor în anul 2009 va fi responsabilitatea viitorului guvern şi l-a invitat pe Traian Băsescu să iniţieze eliminarea pensiilor speciale, dacă vrea „să îşi pună în cap“ armata, administraţia şi justiţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU