5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDupă studenţi, potopul

După studenţi, potopul

Căminele din campusurile studenţeşti din Bănie aşteaptă să fie aranjate, după ce au scăpat de chiriaşii lor din perioada anului universitar. Aceştia „le-au pictat“ cu tălpi de bocanci pe pereţi, cu ouă, au spart uşile şi pereţii şi au distrus grupurile sanitare.

După ce se termină sesiunea de vară şi studenţii părăsesc căminele, acestea arată ca după război. Tocăria este zgâriată şi spartă, pe pereţi sunt urme de bocanci, ouă sau alte alimente, iar majoritatea grupurilor sanitare sunt distruse. În fiecare an, căminele sunt zugrăvite şi aranjate, uneori chiriaşii distrugători fiind nevoiţi să suporte şi ei o parte din costuri. „Dacă sunt cazuri grave, cum ar fi obiectele din camere rupte, atunci suportă şi ei costul zugrăvelii şi al reparaţiilor. Sunt camere în care şi-au pus picioarele pe pereţi, au spart şi au distrus. În rest, plătim noi. Avem 20 de camere care sunt distruse, iar în celelalte se vor face reparaţii. Cele mai deterioritate sunt spaţiile comune de folosinţă, iar căminul unde avem cel mai mult de lucru este numărul 11 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport“, a explicat Ion Popa, directorul Administraţiei Căminelor din cadrul Universităţii din Craiova. Cu toate acestea, administratorii căminelor nu îi pot depista pe cei care distrug şi murdăresc camerele, deoarece studenţii se acoperă unii pe alţii. Aşa că majoritatea lucrărilor vor fi suportate de administraţie.

Atenţie, cad frigidere şi televizoare!

Deocamdată, în cămine a început dezinsecţia, zugrăvelile şi reparaţiile fiind programate pentru următoarele săptămâni. „Vom începe lucrările în cămine de săptămâna viitoare. Avem mai mult de lucru în căminul 11, unde pe pereţi sunt urme de ouă şi de mâncare, în unele camere aceştia sunt sparţi. Avem şi câteva uşi rupte. Aici au stat studenţi la Teologie. Ne este foarte greu să îi găsim pe cei care distrug pentru că nu se pârăsc. Dacă îi descoperim, le facem referat şi îi punem să plătească. La al doilea referat sunt daţi afară din cămin“, a precizat Florian Tomiţă, administratorul căminelor din complexul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Comportamentul distrugător al studenţilor este înţeles de administrator, cu toate că unele incidente îl uimesc şi pe el. „Sunt tineri şi este normal să facă nebunii şi chefuri. Cine spune că el nu a făcut minte, cu siguranţă. Sunt însă unii care întrec măsura. De exemplu, am avut cazuri în care, într-o noapte, au aruncat pe geam cu frigiderul şi cu televizorul, după care au spart câteva uşi. Nu s-au gândit că pot lovi pe cineva“, a spus administratorul.

Bobocii nu au locuri în cămine
 
Două dintre căminele studenţeşti vor intra în renovări în această vară, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Universitatea din Craiova alocând peste cinci milioane pentru aranjarea lor. Pentru căminul nr. 3 din Complexul Agronomie se vor aloca aproximativ 3.195.000 de lei, dintre care 195.000 sunt din veniturile proprii ale Universităţii, iar pentru căminul nr. 12 din complexul sport se vor aloca 2.683.000, dintre care 183.000 sunt din venituri proprii. La anul vor urma căminele nr. 8 şi 9 de la Institut. Din cauza acestor lucrări, numărul de locuri din cămine s-a micşorat, acest lucru afectându-i în primul rând pe bobocii din acest an. Cele câteva mii de studenţi din anul I vor primi numai 220 de locuri în cămine. „Sunt foarte puţine, având în vedere numărul mare de cereri pe care le-am primit şi pe care le vom primi până la sfârşitul lunii septembrie. Am stabilit nişte criterii după care bobocii din acest vor primi locuri, cei bugetari având întâietate în ordinea mediilor“, a menţionat Dana Prună, preşedinta Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII