19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024

Vacanţă ratată

După ce au plătit bani frumoşi pentru o excursie în străinătate, trei craioveni s-au trezit că nu mai au locuri – nici în autocar, dar nici în excursia pe care o cumpăraseră. Aşa că, după aproape treizeci de ore de telefoane, nervi şi curse interminabile între trenuri şi autocare, turiştii au fost nevoiţi să accepte alt itinerar şi alt grup de excursionişti. Totul pe banii lor!

Pentru craiovenii Ecaterina Covrig, de 60 de ani, Pavel Covrig, de 75 de ani, şi Daniela Vişan, de 48 de ani, coşmarul a început sâmbătă, 1 septembrie. Aceasta era data la care trebuia să înceapă excursia mult aşteptată: o vacanţă de 13 zile în străinătate, pentru care îşi făcuseră planuri încă din primăvară. Cum veniturile de pensionari (şi un singur salariat) nu le puteau oferi prea multe opţiuni, craiovenii căutaseră o excursie în extrasezon, deci mai ieftină, dar şi suficient de lungă, cât să se poată bucura pe deplin de ea. Aşa au găsit, pe internet, o ofertă care să le satisfacă toate dorinţele: nici exagerat de scumpă, desfăşurată pe durata a două săptămâni şi care avea ca itinerar nu o singură ţară, ci două. Cei trei n-au stat mult pe gânduri: au contactat agenţia de turism – Omnia Turism din Bucureşti – , au luat toate informaţiile necesare, au contactat agenţia din Craiova care să le rezerve biletele, au completat toate formularele necesare şi au achitat contravaloarea biletului de 530 de euro de persoană: o excursie de 13 zile, care cuprindea vizitarea a două ţări: Italia şi Grecia. În bilet erau incluse, de asemenea, transportul cu autocarul de două stele şi cazarea la hoteluri de două şi trei stele. Cum totul era aranjat, nu le rămânea craiovenilor decât să-şi aştepte liniştiţi mult dorita vacanţă

Ce înseamnă să pierzi trenul…

Toate bune şi frumoase până vineri noapte, când cei trei viitori turişti au luat drumul, cu trenul, spre Bucureşti. Acolo, în Piaţa Victoriei, pe 1 septembrie, la ora şase dimineaţa, aveau să se întâlnească şi cu restul grupului şi cu ghidul, după care urma să plece cu autocarul spre Italia. Numai că oamenii, de bună credinţă, nu se interesaseră din timp – dar nici nu-şi imaginaseră că ar fi fost necesar – dacă trenul de pe ruta Timişoara – Mangalia opreşte în Bucureşti. Prin urmare, la ora întâlnirii, când ei trecuseră de mult de Bucureşti, telefoanele au luat foc. Ei sunau să spună că mai au puţin şi ajung, ghidul suna după ei, ei spuneau că se apropie. Să-i aştepte, că vin în mod sigur. Şi tot aşa, până au ajuns aproape de Feteşti. Când au realizat ce se întâmplă, craiovenii au intrat în panică. S-au interesat imediat de un tren de întoarcere spre Bucureşti şi au încercat să convingă grupul să-i aştepte. N-a fost însă chip. Turiştii din grup nu au acceptat să mai rămână nici un minut pe loc. Nu mai era decât o soluţie: craiovenii să plece singuri, pe cheltuiala lor, la Budapesta. Iar de acolo, să-şi ia în primire locurile din autocar şi să-şi înceapă, în cele din urmă, vacanţa. Ce bine ar fi fost să fie atât de simplu, însă…

Aceiaşi bani, altă distracţie

Aflaţi la capătul puterilor, dar şi al nervilor, Ecaterina Covrig, Pavel Covrig şi Daniela Vişan au ajuns, în cele din urmă, la Budapesta. Când s-au întâlnit însă cu grupul: stupefacţie! Toate locurile din autocar erau ocupate! Au arătat biletul, au sunat la agenţie. În zadar. Li s-a comunicat, simplu, că nu au locuri acolo. Mai mult, li s-a spus că nici nu fac parte din acel grup, ci din altul, care plecase în acelaşi timp şi pe aceeaşi direcţie, tot de 13 zile, dar cu singura „mică“ deosebire că excursia cu pricina cuprindea doar Italia în program.

Telefoane, ameninţări, chiar şi lacrimi. După alte ore de stres, rezultatul a fost unul singur: sfârşiţi de oboseală, incapabili să mai ceară şi să mai aştepte explicaţii, cu dorinţa fierbinte de a nu pierde o excursie (fie ea mai scurtă) la care au visat atâta vreme şi, de ce nu, cu teama că, dacă renunţă definitiv, îşi pierd şi banii, cei trei craioveni şi-au acceptat în final soarta. S-au resemnat să nu mai vadă frumoasa Grecie şi au plecat într-o excursie care nu era a lor. Cel puţin, acum aveau locuri în autocar!

Moldovenii sunt de vină!

De ce nu mai aveau locurile din autocar, pe care le plătiseră? De ce au fost trimişi în altă excursie? Cine este vinovat şi cum se explică această harababură care mai că nu le-a provocat vreun infarct craiovenilor noştri ne-a lămurit directorul agenţiei de turism Omnia Turism din Bucureşti.

Înştiinţat de sâmbătă de neplăcuta situaţie a celor trei turişti, George Negru a cules toate informaţiile necesare şi chiar a găsit şi o soluţie pentru a-i face pe craioveni să uite mai repede amarele aventuri la care au fost supuşi.

„Vina nu este a turiştilor din Craiova, în nici un caz. Era mai bine să nu fi întârziat, este adevărat, pentru că atunci şi-ar fi ocupat locurile de la început, fără alte neînţelegeri ulterioare. Ce s-a întâmplat mai departe – ocuparea locurilor de către alte persoane şi schimbarea excursiei – toate acestea s-au petrecut din vina unei agenţii din Iaşi. Aceasta a încurcat excursiile: a trimis în excursia pentru Italia nişte turişti care plătiseră şi Grecia. La ora întâlnirii din Bucureşti, când cei din Iaşi au văzut că nu mai ajung craiovenii, au crezut de cuviinţă să le ocupe locurile – care, aşa cum credeau ei, le aparţineau în egală măsură. De aici întreaga neînţelegere… Eu am discutat personal cu domnul şi doamna Covrig. Le-am explicat situaţia şi mi-am cerut scuze pentru neplăcerile ivite. În ceea ce priveşte faptul că nu au mai putut vizita Grecia, acesta nu poate fi schimbat, din păcate. Agenţia noastră îi va despăgubi pentru această pierdere cu o sumă pe care o vor decide dânşii“, a declarat George Negru, directorul agenţiei Omnia Turism din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS