Mai nepregătite decât în alţi ani, unităţile de învăţământ doljene şi-au primit aşa cum au putut elevii în prima zi de şcoală. Pentru că în multe dintre unităţi nu s-au terminat reparaţiile, elevii vor învăţa în spaţii improvizate. Atmosfera festivă specifică începerii cursurilor nu a lipsit însă din nici o şcoală.
Noul an şcolar a debutat ieri şi pentru miile de elevi doljeni. Frumos îmbrăcaţi cu uniforme nou-nouţe, cei mai mici dintre ei, bobocii, au păşit pentru prima dată într-o sală de clasă. Încă sub impresia vacanţei de vară, elevii mai mari păreau mai degrabă bucuroşi de revederea cu colegii de clasă decât de începerea şcolii.
Totuşi, atmosfera solemnă specifică unei zile festive nu a lipsit din nici o unitate, în ciuda faptului că multe dintre şcoli erau nepregătite pentru începerea anului de învăţământ.
Sfaturi de prefect
De la deschiderea festivă a anului şcolar 2007-2008 nu au lipsit discursurile sforăitoare şi, bineînţeles, personalităţile oraşului. Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 „Traian“ din Craiova a fost onorată de vizita prefectului de Dolj, Silviu Dumitru. Fost elev al şcolii, Dumitru a ţinut să fie prezent la eveniment, pentru a oferi câteva sfaturi elevilor, în special celor care au păşit în clasa I. „Acum 47 de ani eram ca voi“, a spus cu nostalgie prefectul, apoi şi-a amintit cât de mult şi-a dorit să fie în acea postură.
„Din primele zile de când am primit acest scaun de prefect m-am gândit la ziua de 17 septembrie. Vouă, copii, trebuie să vă transmit un mesaj important. Trebuie să vă iubiţi şi să vă respectaţi dascălii şi peste ani de zile să vă aduceţi aminte de ei. Eu îmi amintesc cu nostalgie de învăţătoarea mea care mă cam bătea când făceam prostii, dar nu a fost un lucru rău. Uitaţi-vă la mine cât de mare am crescut“, a mărturisit Silviu Dumitru.
Pretenţii de colegiu
Prefectul i-a îndemnat pe elevii de la Şcoala „Traian“ să se bucure de copilărie, măcar până în clasa a VIII-a, şi abia din clasa a IX-a să pună burta pe carte şi să se gândească serios la viitor.
Acelaşi sfat a fost oferit o oră mai târziu de primul om din judeţ şi elevilor de la Colegiul „Elena Cuza“, unde a participat, de asemenea, la deschiderea festivă a anului şcolar. Conştient de faptul că la o unitate de învăţământ de talia Colegiului „Elena Cuza“ cartea este un lucru foarte important, Silviu Dumitru a ridicat standardele, sfătuindu-i pe copii să se apuce serios de carte abia de prin clasa a IV-a. Deh, altă şcoală, alte pretenţii. Cât despre elevii mai mari, prefectul a observat că veniseră ca la discotecă, le-a apreciat atitudinea sinceră, dar i-a îndemnat să pună serios burta pa carte.
Ministrul de externe, în misiune „diplomatică“ la „Elena Cuza“
Totuşi, prezenţa prefectului la „Elena Cuza“ a fost umbrită de un alt oaspete venit tocmai de la Bucureşti. Este vorba de ministrul de externe, Adrian Cioroianu. Fost elev al Colegiului Naţional „Elena Cuza“, ministrul de externe al cabinetului Tăriceanu a venit special la Craiova, la invitaţia conducerii colegiului.
Cuvântul ministrului educaţiei a fost citit de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Ersilia Oprescu.
Şcolile, nepregătite pentru începerea
cursurilor
În ciuda vorbelor frumoase şi a promisiunilor ministeriale, conducerea ISJ Dolj a recunoscut că puţine şcoli sunt pregătite pentru desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor. Potrivit Ersiliei Oprescu, în multe şcoli din Dolj se lucra încă, iar în altele lucrările de reparaţii nici nu începuseră.
„Pentru ca elevii să nu fie afectaţi de aceste probleme s-au găsit soluţii alternative acolo unde a fost posibil“, a precizat Ersilia Oprescu.
Inspectorul-şef al ISJ Dolj a dat exemplu comuna Predeşti, unde părinţii şi cadrele didactice au lucrat intens sâmbătă şi duminică pentru a amenaja cât de cât măcar o parte din sălile de curs. „Am pregătit săli pentru elevi şi am împrejmuit zona“, a spus Ersilia Oprescu, descriind şantierul unde elevii vor fi nevoiţi să înveţe.
Elevii vor învăţa după un orar modificat
Altă unitate de învăţământ care nu a terminat la timp lucrările de reparaţii este Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. Până la finalizarea lucrărilor, elevii din opt clase vor învăţa la Liceul Energetic, iar alte trei clase vor funcţiona temporar în sălile de lectură ale colegiului.
La Colegiul „Velovan“, dar şi la toate celelalte unităţi de învăţământ în care orele se desfăşoară în săli improvizate, programul elevilor a fost modificat, pauzele fiind scurtate corespunzător, cu cinci minute.