5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Studenţie de lux


Condiţii ca într-un hotel de patru stele sau atmosfera obişnuită din căminele studenţeşti. Acestea sunt opţiunile pe care le au studenţii craioveni care vor să stea în cămin în acest an universitar. Sute de boboci nu vor avea însă loc, deoarece numărul de locuri s-a micşorat din cauza lucrărilor de renovare din câteva clădiri.

Administratori, femei de serviciu, instalatori, electricieni sau câţiva constructori rătăciţi au populat complexurile studenţeşti din Craiova. Cu toţii aranjează, fac ultimele reparaţii sau se grăbesc să termine la timp lucrările. Printre ei s-au plimbat şi câţiva studenţi, care, după ce au văzut pe internet în ce cămin şi în ce cameră au fost repartizaţi, au venit înainte de zilele de cazare ca să vadă cum arată camerele. „Am venit să văd dacă este curat, dacă trebuie să mai aduc ceva mobilier de acasă. La camera în care voi sta eu e uşa închisă, dar am văzut alte camere care arată cât de cât bine, sunt curate şi am văzut că au reparat grupurile sanitare şi duşurile“, a spus Cosmin Stamate, student în anul II la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova. Unii studenţi cu probleme şi-au trimis părinţii ca să afle dacă au fost repartizaţi. „De la serviciul social mi-au spus că nu are cerere, dar el a depus-o aici. Mi-e teamă că nu i s-a dat cameră. El a avut unele probleme anul trecut şi l-au ameninţat că nu îl mai primesc în cămin. Dar administratoarea mi-a spus că are cerere şi că trebuie să fi primit cameră“, a povestit mama unui student.

Cămine de lux

Cele mai râvnite camere sunt cele din căminele 6 şi 7 din Complexul TCM, acolo unde studenţii vor beneficia de condiţii ca într-un hotel de patru stele. De la intrare te întâmpină fotolii de piele şi măsuţe de lemn, iar fiecare cameră are televizor, frigider, acces la internet, mobilier, lenjerii şi grupuri sanitare moderne. Pe fiecare palier sunt o bucătărie, o spălătorie şi o sală de lectură. De toate acestea se vor putea bucura numai studenţii din anii II, III, IV şi V care sunt bugetari . „În aceste două cămine sunt în total 272 de locuri care au fost împărţite facultăţilor, în funcţie de numărul de studenţi bugetari pe care îl au. Cele mai multe locuri, 41, sunt ale Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, 32 sunt ale Facultăţii de Automatică, 24 au fost repartizate Facultăţii de Drept, 20 la Litere, iar la polul opus se află Facultăţile de Chimie şi Sport cu opt, respectiv şase locuri. Cele mai multe cereri de cazare, 150, le-au depus studenţii Facultăţii de Drept, în timp ce pentru cele 15 locuri care au revenit Facultăţii de Istorie am primit şase cereri. După ce vom analiza cererile şi vom verifica situaţia şcolară a studenţilor vom face repartizările“, a explicat Dana Prună, preşedinta Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova.

Mulţi boboci, puţine locuri

După repartizarea electronică a studenţilor care au depus cereri de precazare, bobocilor din acest an le-au rămas 350 de locuri, prea puţine pentru miile de studenţi din anul I. „2.450 de studenţi au depus cereri de precazare pe cele 2.800 de locuri din căminele studenţeşti. Nu ştim exact numărul celor din anul I care vor să stea în cămin, deoarece, chiar dacă la înscriere fac cerere pentru cămin, pe parcursul verii se răzgândesc. Raportând la anii trecuţi, numărul studenţilor din anul I care solicită cazare este de două sau de trei ori mai mare decât locurile disponibile. Şi pentru ei repartizarea se va face în funcţie de medie, prioritari fiind studenţii bugetari“, a precizat Dana Prună. Taxa de cămin pe care studenţii care vor fi cazaţi în complexul Agronomie şi cei din căminele 8 şi 9 din Complexul TCM va trebui să o plătească este de 90 de lei pentru cei bugetari, 140 pentru studenţii la taxă şi 50 de lei pentru cei ai căror părinţi lucrează în învăţământ.

Pentru căminele 6 şi 7 din Complexul TCM, taxa este de 100 de lei plus costul utilităţilor pentru studenţii bugetari, 150 plus costul utilităţilor pentru studenţii la taxă, dacă locurile nu se ocupă cu studenţii bugetari şi 60 de lei pentru studenţii ai căror părinţi lucrează în învăţământ. Studenţii bugetari, care vor sta în căminul 10 va trebui să plătească 96 de lei, cei de la taxă 145 de lei, iar cei ai căror părinţi lucrează în învăţământ, 55 de lei. Cazările vor avea loc pe 27 şi 28 septembrie pentru studenţii din anii II, III, IV şi V, care au depus cerere de precazare, iar studenţii din anul I vor fi cazaţi în 29 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII