3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalAdopţia, o cale lungă şi descurajatoare

Adopţia, o cale lungă şi descurajatoare

Tot mai multe cupluri amână venirea pe lume a unui copil pentru a-şi contura o carieră cât de cât stabilă. Sunt însă şi părinţi care se pomenesc pur şi simplu cu copilul în braţe, iar mamele necăsătorite, aflate într-o astfel de situaţie, ori îi abandonează la naştere, ori se îndreaptă cu ei către instituţiile specializate ale statului, unde-i lasă pentru totdeauna.

Un copil nu este o jucărie pe care să ţi-o doreşti de ziua ta sau de Sărbători, cu care să te joci până te plictiseşti şi să o faci uitată într-un colţ. Cuplurile care-şi doresc copii sau, mai nou, mamele necăsătorite care-şi doresc copii se trezesc cu responsabilităţi nebănuite. Cei care nu pot să dea naştere copiilor apelează în ultimă instanţă la adopţie. Mulţi dintre aceştia abandonează şi ultima posibilitate de a fi părinţi din cauza procedurilor pe care trebuie să le parcurgă şi care sunt conforme cu Legea nr. 273/2004. Legea a fost adoptată după scandalul adopţiilor din România, lansat la scară europeană de baroneasa Nicholson. După 1990, adopţia în România devenise o sursă de venituri ilicite pentru mai multe categorii sociale, care, în unele cazuri, s-au pretat la vânzări mascate de copii unor familii despre care nu mai ştie nimeni nimic. Pentru a preveni situaţiile dezonorante, legiuitorul a înăsprit legea adopţiilor, făcând-o greoaie chiar şi pentru cuplurile de români care vor să devină părinţi.

Un vis spulberat

Dacă un cuplu fără copii se ataşează de un micuţ provenit dintr-o familie cu posibilităţi materiale precare, în care mai există şi alţi copii, iar părinţii naturali consimt ca minorul să fie adoptat, viitorii părinţi nu vor ajunge niciodată sau aproape niciodată să adopte acel copil din cauza procedurilor greoaie care trebuie îndeplinite. Un caz concret este cel al unei familii din Craiova, I. Constantin, care nu are copii şi care, la Segarcea, a găsit o fetiţă de cinci ani. Fetiţa mai are trei fraţi, iar părinţii ei au o situaţie materială precară. Cuplul din Craiova s-a ataşat de fetiţă, iar micuţa i-a îndrăgit pe cei doi soţi, fapt pentru care, deşi nu se mai gândeau la întregirea familiei cu un copil, aceştia au hotărât că să o înfieze. Interesându-se de etapele pe care ar trebui să le parcurgă, au înţeles că este foarte posibil, după declanşarea procedurilor, să nu poată să înfieze copilul niciodată din cauza listei de aşteptare a viitorilor părinţi, care este paralelă cu cea a copiilor declaraţi adoptabili.

Reintegrarea, obiectivul numărul unu

Pentru a beneficia de atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, un micuţ trebuie să se afle în dificultate. Măsurile de protecţie specială pentru el sunt de trei feluri. 1. Plasamentul în regim de urgenţă la un asistent maternal, la rude sau o instituţie a statului; 2. Plasamentul simplu la familie sau la un asistent maternal şi 3. Măsura supravegherii specializate care se impune atunci când copiii comit fapte antisociale. Odată intraţi în plasament, se impune adoptarea a două acte: un plan de servicii şi un plan individualizat de protecţie pe care-l face o echipă specializată pluridisciplinară, în urma căruia există o finalitate care poate fi adopţia. „Obiectivul nostru este reintegrarea copilului în familie. Dacă nu se poate face acest lucru, instanţa de judecată va declara copilul adoptabil. În acel moment, el intră pe o listă cu copii adoptabili la nivel de judeţ şi la nivel de ţară. Vom căuta întotdeauna părinţi pentru copii, şi nu copii pentru părinţi“, a spus Florin Stancu, directorul Direcţiei judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Părinţi pentru copii

Cuplul care vrea să adopte un copil mai întâi face o cerere către direcţie, după care intră într-un proces de evaluare care durează trei luni. La finalul evaluării, cuplul obţine un atestat prin care este declarat apt pentru adopţie. Atestatul şi declararea de către instanţă a adoptabilităţii copilului au un termen de valabilitate de un an. Cuplurile cu atestat intră şi ele pe o listă paralelă cu cea a copiilor adoptabili. Specialiştii direcţiei încep să caute pentru fiecare copil de pe listă părinţi care li s-ar potrivi. Dacă părinţii se potrivesc cu copilul, se merge în instanţă, care trebuie să fie de acord cu încredinţarea micuţului în vederea adopţiei. Încredinţarea durează trei luni, după care se merge din nou la instanţa de judecată, care trebuie să pronunţe o hotărâre de adopţie definitivă. Cine străbate toate aceste etape poate să se declare un părinte mulţumit! Ceilalţi nu se vor putea bucura niciodată de zâmbetul copilului lor şi vora privi cu jind la copiii altora!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS