26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbători la urgenţă

Sărbători la urgenţă

Crăciunul a venit şi anul acesta cu bucurii şi necazuri, cu speranţe şi excese. Cei mai norocoşi au petrecut acasă clipe de neuitat în jurul bradului împodobit, alături de cei dragi, în timp ce alţii au ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova.

În fiecare an de Crăciun, saloanele Spitalului de Urgenţă Craiova sunt pline. Traumatisme prin agresiune sau accidente rutiere, colici biliare, hipertensiune arterială sau alte probleme de sănătate neprevăzute îi mână pe oameni la spital spre disperarea cadrelor medicale care abia mai pot face faţă.

Numărul pacienţilor s-a dublat

Zilele de 25 şi 26 decembrie au fost infernale pentru cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), care s-au trezit cu un număr foarte mare de bolnavi.

Cabinetele medicale particulare şi toate policlinicile au fost închise de Crăciun, aşa încât numărul bolnavilor care au ajuns la UPU a fost aproape dublu decât într-o zi obişnuită. „Abia mai putem face faţă. Avem un registru la intrare în care la fiecare două minute înregistrăm un pacient. Sunt tot felul de cazuri, de la oameni care au exagerat cu mâncarea şi băutura, până la cardiaci şi bolnavi cronic, care nu au respectat tratamentul şi regimul alimentar“, a spus o asistentă, în timp ce se pregătea să noteze în registru următorul pacient.

Medicii clachează

Am surprins ieri o parte din vacarmul de la Urgenţă. Bolnavi în cărucioare sau pe brancarde erau purtaţi spre salonul de mici intervenţii, sala de resuscitare sau cea de monitorizare. Medici şi asistente alergau de colo-colo. În toată această nebunie au apărut şi victime colaterale. Un medic urgentist, care clacase răpus de o pneumonie cu două zile înainte de Crăciun şi acum ajunsese la rândul său la Urgenţă: „Este o muncă extenuantă, puţini rezistă. Acum a fost rândul meu, sper ca o perfuzie să mă pună din nou pe picioare şi să mă pot întoarce la lucru“. I-am urat sănătate şi am mers mai departe.

Otelo, redus la tăcere de o sticlă

După ce am trecut de uşile de la UPU şi am intrat în spital, atmosfera s-a schimbat dintr-o dată. O linişte apăsătoare domnea pe holuri şi în saloane. Câte un brad împodobit, dăruit de oameni cu suflet ca să aducă un pic de sărbătoare în inimile celor bolnavi, parcă nu-şi găsea locul, ascuns în capătul unui hol sau prin vreo sală de pansamente.

Otelo Dincă este unul dintre bolnavii care au ajuns la spital după ce au fost reduşi la tăcere de o sticlă de ţuică. Pentru el, Crăciunul s-a sfârşit cum nu se poate mai prost: după ce şi-a băut minţile, s-a luat la bătaie cu prietenii de pahar. A ajuns în comă la spital, cu o fractură craniană, iar acum medicii se luptă să-i salveze viaţa. Ca el sunt mulţi, iar povestea se repetă la fiecare sărbătoare creştină. După un chef zdravăn, petrecăreţii pun mâna pe topor, târnăcop sau alte unelte de prin ogradă şi încheie apoteotic distracţia pălindu-se unii pe alţii în cap.

Copane şi cozonaci

Indiferent de motivul pentru care au ajuns la spital, bolnavii au fost trataţi egal în ziua de Crăciun.

Pentru toţi, spitalul a pregătit o masă de Crăciun mai bogată ca în alţi ani, cu pulpe de pui şi cozonaci, pe lângă tradiţionalele: ceai cu margarină, ciorbiţă de zarzavaturi şi mâncare de cartofi.

Printre cei care s-au bucurat de mâncarea copioasă din ziua de Crăciun s-a aflat şi Ioana Prioteasa. Femeia de 49 de ani, din Ghindeni, judeţul Dolj, este obişnuită cu spitalul, până acum reuşind să-şi petreacă ultimele două Crăciunuri în Clinica de neurochirurgie. Anul trecut a stat internată de pe 22 decembrie până pe 29 decembrie pentru o hernie în partea stângă. Anul acesta, hernia s-a mutat pe dreapta şi a trebuit să se interneze pe 19 decembrie. „Nu am putut aştepta să treacă Sărbătorile, aveam dureri atât de mari încât mi-a amorţit piciorul şi n-am mai putut să mă ridic din pat. De Crăciun m-a operat domnul doctor şi acum aştept să-mi facă ieşirea“, a povestit Ioana.

Femeia se bucură că a trecut cu bine de operaţie şi îşi doreşte să petreacă măcar de Revelion alături de cei dragi. „Am două fete măritate la casele lor. De obicei, făceam Crăciunul împreună, veneau şi nepoţii. Acum, dacă s-a întâmplat să mă îmbolnăvesc, au venit să mă vadă la spital. Dar o să ne bucurăm unii de alţii la Revelion“, a spus Ioana.

Tentaţia de la UPU

Un brad mare, împodobit cu beteală şi cadouri, tronează în faţa intrării la UPU. Lângă el, două afişe scrise cu litere de-o şchioapă îi avertizează pe „amatorii de suveniruri“ că pachetele din brad sunt goale. Nu de alta, dar în primele zile după montarea bradului, tot dispăreau cutiile din pom. Cadrele medicale spun că şi aşa pachetele goale îi tentează pe hoţi. Probabil de vină este obişnuinţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS