Trotuarele Craiovei sunt închise din loc în loc cu benzi şi afişe care avertizează că de pe acoperişuri pică zăpadă şi gheaţă.
Pericolele de sezon – gheţurile de pe acoperiş – care-i pândesc pe craioveni, simpli trecători sau proprietari de maşini parcate în aproprierea clădirilor, nu-i impresionează defel pe administratorii imobilelor, care ar trebui să ia măsuri pentru a nu periclita siguranţa oamenilor sau a bunurilor. Unii sunt conştienţi totuşi de posibilele urmări ale propriei indiferenţe şi blochează trotuarele cu benzi şi afişe de avertizare de genul: „Atenţie! Cad ţurţuri“. Alţii fac acest lucru fără nici o obligaţie, încercând pur şi simplu să anunţe că în zonă te poţi trezi oricând cu un proiectil în cap sau pe capota maşinii. Avertismentele nu prea sunt însă luate în seamă, sunt desfiinţate sau nu sunt observate. Dacă în cazul clădirilor foarte înalte degajarea zăpezii şi a blocurilor de gheaţă ce atârnă la streşini nu este posibilă decât cu ajutorul alpiniştilor, la celelalte se poate interveni foarte uşor cu un utilaj special care permite lucrul la înălţime. În Craiova s-au înregistrat până acum numai cinci intervenţii la cerere. „Noi am acţionat la solicitarea a cinci asociaţii de proprietari pentru curăţarea câtorva clădiri. Sunt singurele cereri care au ajuns la noi. Costurile sunt foarte mici, având în vedere că se lucrează rapid, iar tariful este 60 de lei ora. Cel mai mult s-a plătit 12 lei la un imobil, fiindcă, dacă este loc pentru utilaj, în 10-15 minute problema ţurţurilor este rezolvată“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova. Utilajul regiei craiovene poate ajunge la streaşina unei clădiri înalte cât Palatul Administrativ Dolj.
Maşinile n-au scăpat
Până acum nu au fost făcute publice evenimente în care oamenii să fi căzut victimă ţurţurilor. Mai multe maşini parcate sau în mers au fost nimerite însă de sloiurile zburătoare, iar proprietarii autovehiculelor avariate s-au îndreptat de fiecare dată spre societăţile de asigurare, bineînţeles dacă au avut o poliţă CASCO valabilă. Potrivit şefului Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, Emil Zuican, peste 50 de posesori de autovehicule au solicitat înregistrarea avariilor produse de ţurţuri sau blocuri de gheaţă, în vederea reparaţiilor cu bani din asigurare. „Zilnic se prezintă la sediu patru-cinci şoferi care doresc să obţină procesul-verbal pentru constatarea acestor pagube“, a precizat Zuican.