4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvatorii în uniformă

Salvatorii în uniformă

Incendiile sau accidentele grave, la care intervine SMURD-ul, sunt pentru noi evenimente ieşite din comun. Pentru femeile şi bărbaţii care lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă înseamnă eforturi zilnice, făcute pentru binele celor din jur.

Curtea sediului pompierilor de pe strada C.D. Fortunescu e scăldată în soarele primăverii. E linişte. Deocamdată. O autoutilitară Mercedes Sprinter e parcată chiar în faţa garajului. Inscripţiile laterale o diferenţiază totuşi de orice altă surată a ei. „Pompieri SMURD“ sunt două cuvinte ce conţin mai mult substrat decât orice altceva. Pentru uniformele bleumarin sau roşii înseamnă slujba făcută cu abnegaţie, pentru ziarişti, un eveniment deosebit. Pentru cei care au sunat la 112 pentru a semnala o urgenţă înseamnă speranţă. Sprinter-ul este noua ambulanţă SMURD, intrată în serviciu abia luna trecută. Costul ei: aproximativ 250.000 de euro.

 

O ambulanţă SMURD modernă

 

E ticsită de aparatură medicală. „Avem în ambulanţă tot ce există într-o cameră de resuscitare de la spital“, spune dr. Liliana Dăbuleanu, medic de urgenţă. E nevoie de o prezentare amănunţită, fiindcă ochiul neavizat se opreşte asupra tărgii din mijloc. „Targa aceasta este acţionată hidraulic, este deci mai performantă decât ce aveam înainte. În plus, accesul în ambulanţă se poate face atât prin spate, cât şi prin uşa laterală culisantă. Ne ajută foarte mult“, continuă medicul SMURD explicaţiile.

De jur-împrejur sunt plasate sertăraşe, dulăpioare şi aparate: defibrilatorul este modern, kit-ul pentru naşteri este o premieră pe ambulanţa SMURD, dulapul de „droguri“ poate fi accesat numai de medic, mânerele sertarelor au un sistem de siguranţă care previne deschiderea accidentală, spoturile luminoase, mici, dar puternice, pot fi orientate în orice direcţie, sistemul de încălzire şi ventilaţie e multizonal, serurile sunt păstrate într-o boxă termică, la temperatură constantă. Totul a fost gândit pentru eficienţă, pentru a economisi timp, pentru a salva vieţi. Un telefon interior leagă compartimentul medical de locurile din faţă.

Echipajul ambulanţei este format în permanenţă din patru persoane. Două uniforme roşii – medicul şi asistentul – şi două uniforme bleumarin, conducătorul auto şi brancardierul, lucrători în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj.

 

Intervenţie SMURD în Bariera Vâlcii

 

Esenţial pentru SMURD este să răspundă cât mai repede la solicitări. O staţie radio asigură legătura permanentă cu dispeceratul ambulanţei. Sistemul GPS este responsabil de alegerea celei mai rapide rute posibile. Lupta se dă contra timpului. Pentru pacienţi, câteva minute pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Însă e linişte. Deocamdată.

Dintr-o încăpere de undeva, din spate, echipajul ambulanţei se repede către maşină. Uşile se închid, sirenele pornesc. De la dispecerat a fost solicitat direct SMURD-ul. Nu mai e vreme de explicaţii. O femeie din Craiova a căzut de la o înălţime de aproape trei metri, în timp ce urca o scară. SMURD-ul se deplasează de urgenţă pe strada Viilor din Bariera Vâlcii, la numărul 33, şi îi acordă primele îngrijiri. Violeta Damian, de 30 de ani, este transportată la spital, fiind internată cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral. „Starea pacientei este acum stabilă. Urmează să fie internată în Secţia de neurochirurgie pentru investigaţii suplimentare“, a declarat ulterior Adriana Trică, directoare de îngrijiri medicale în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Craiova.

 

Incendiu la Coşoveni

 

Dispeceratul pompierilor se află în altă clădire, dar în aceeaşi curte. O plăcuţă de avertizare pe uşă interzice accesul în dispecerat cu telefoane mobile sau orice altă aparatură care ar putea perturba funcţionarea instalaţiilor din interior. Pereţii sunt acoperiţi de hărţi operative. Trei posturi de lucru se pot identifica după monitoarele LCD.

Funcţionează doar unul momentan, pentru că numărul de sesizări transmise de Serviciul 112 către pompieri este mic. „Vara trecută, când aveam incendii foarte multe la vegetaţie uscată, se lucra la toate posturile într-un ritm infernal. Acum e linişte“, povesteşte unul dintre dispeceri. Dar nu apucă să termine vorba că tonul de alarmă se declanşează, iar pe monitorul calculatorului este afişată semnalarea unui incendiu. Îşi pune casca şi microfonul. În alt colţ al camerei, nota informativă privind incendiul iese la imprimantă. „…ora 12.51, comuna Coşoveni, incendiu vegetaţie uscată…“. Este trimisă imediat o autospecială de la Detaşamentul 2 Pompieri, din strada Caracal. „…Drumul spre Ghindeni… Da, se ştie deja la postul de poliţie… în dreapta de calea ferată…“ – dispecerul vorbeşte cu Detaşamentul 2. Următorul apel vine după numai câteva minute. Alt telefon la 112 semnalează acelaşi eveniment: „…incendiu vegetaţie uscată… pe câmp, între Coşoveni şi Malu Mare…“.

Spre deosebire de agitaţia provocată de sesizare, rapiditatea cu care se decide şi se face intervenţia, raportul de eveniment al ISU Dolj este simplu: a fost localizat şi lichidat un incendiu pe raza comunei Coşoveni, pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare. Nu a existat pericol de propagare. Cauza – o ţigară aruncată la întâmplare. Poate că este laconic un astfel de comunicat, dar ascunde munca şi eforturile unui întreg colectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII