4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDesene cu licitaţie

Desene cu licitaţie

„De la inimă la inimă“. Sau de la copil la mamă. Pe acest raport au mizat ieri reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj când au organizat expoziţia cu vânzare de desene şi felicitări create de prichindei, în intenţia de a sprijini copiii din spitale aflaţi în pericol de abandon.

Pe la amiază, la intrarea în holul Casei de Cultură a Studenţilor, trei furnicuţe cu antene lungi şi negre întindeau, cu zâmbete timide, câte un ghiocel galben străinilor care treceau pragul clădirii. „Ele patru sunt furnicuţe şi eu sunt un ghiocel. Şi ea la fel. Şi o să recităm poezii şi cântecele de primăvară. Ne-a învăţat doamna. Am făcut şi desene, şi vederi“, povesteşte repede, pe nerăsuflate, un prichindel blond, îmbrăcat în cămăşuţă albă şi pantalonaşi verzi, cu brâu plin de ghiocei la mijloc. La semnalul învăţătoarei, se adună zgomotoşi lângă masa cu felicitările pregătite pentru vânzare şi se uită curioşi la oamenii mari din jurul lor care rostesc cuvinte neînţelese: „abandon“, „spital“, „lapte praf“, „situaţie materială“. Unii – îşi spun între ei consilieri judeţeni – se uită lung la felicitări şi aleg apoi una, două. Când se face linişte şi nimeni nu-i mai priveşte cu seriozitate, fug în ceată spre sala unde vor fi, pentru câteva minute, actori în spectacolul „Bucheţel de ghiocei, din suflet de prichindei“.

 

Bani pentru lapte praf şi hăinuţe

 

„Este primul eveniment de acest gen pe care îl organizăm. Atât felicitările, cât şi tablourile vor fi licitate şi vândute celui care dă mai mult. Preţul minim pe care l-am stabilit pentru lucrările copiilor este de cinci lei. Ne-au ajutat foarte mult colaboratorii noştri, elevii clasei I C de la Şcoala Generală «Mircea Eliade» nr. 22 şi doamna învăţătoare Narcisa Duţă. Toate fondurile se vor îndrepta spre copiii aflaţi în situaţia de a fi abandonaţi de mame, în special din cauza sărăciei“, a menţionat directorul DGASPC, Florin Stancu.

Acesta a adăugat că sunt cazuri de abandon şi în rândul familiilor înstărite.„Din păcate, datele arată că există o medie de patru-cinci copii abandonaţi pe lună, în judeţul Dolj. Este mult şi unul singur. Şi nu doar în comunităţile de romi sau în zonele sărace se întâmplă acest lucru. Sunt cazuri de adolescente sau de studente ce provin din familii înstărite, care îşi lasă pruncii la naştere. Dacă ar convieţui măcar o lună, pentru mamă ar fi mult mai greu să-l abandoneze“, a mai spus Florin Stancu.

Consilierii şi ceilalţi oaspeţi au scos din buzunare aproape 2.000 de lei. „În general, cumpărăm lapte praf, pentru că este mare nevoie de el, mai ales că pruncii sunt în primele săptămâni de viaţă. Dar ducem la spitale şi scutece şi chiar hăinuţe, pentru că nu au în ce să-i îmbrace pentru externare. Sunt foarte multe cazuri la nivelul judeţului, mai ales că Doljul este destul de sărac, iar abandonul este din ce în ce mai întâlnit. Sperăm doar că acţiunea noastră nu va fi singulară şi că ni se vor alătura şi alţi oameni“, a adăugat Rodica Cârceanu, şef Serviciu evaluare iniţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS