Înconjurat de camere de filmat, de microfoane, de bliţurile aparatelor de fotografiat, ţine strâns în mână diploma şi medalia de aur obţinute la balcaniada de matematică. Toţi îl felicită, îl întreabă cum a fost, ce rezultate a mai avut. Îşi găseşte cu greu cuvintele să răspundă.
Victor Pădureanu nu mai are nevoie de nici o prezentare. Nu este elev din Colegiul „Carol I“ din Craiova care să nu fi auzit de el, nu este profesor care să nu aibă o laudă la adresa lui. Patru medalii internaţionale, argint şi aur în clasa a VII-a şi a VIII-a, bronz şi aur în clasa a IX-a şi a X-a, la balcaniadă, şi locul II la olimpiada naţională de matematică din acest an, la care se adaugă peste 100 de concursuri pe care le-a câştigat.
Între matematică şi fizică
Bucuros că a scăpat de camerele de filmat şi de aparatele de fotografiat, Victor începe să povestească relaxat despre performanţele sale şi despre marea sa iubire, matematica. Îi place matematica de când se ştie, dar a trebuit uneori să o trădeze cu fizica, unde însă până acum nu a putut să ajungă la performanţă. „Partea teoretică este la fel ca matematica, practica diferă şi aici pierd mereu, pentru că nu am răbdare, iar în fizică nu mai poţi să dai înapoi odată ce ai făcut un experiment“, explică Victor, elev în clasa a X-a, la CN „Carol I“.
„Nu ratez nici un concurs“
Concursurile îl relaxează, îi place să fie mereu în competiţie. „Nu ratez nici un concurs, dar îmi este foarte greu să aleg atunci când sunt două în acelaşi timp. E mai relaxant să merg la concursuri decât să stau acasă şi să mă pună mama la treabă sau să lucrez aşa, fără nici un rezultat final. Sunt tentat să mă uit la rezolvări dacă nu găsesc repede răspunsul şi nu îmi place când ştiu că nu sunt presat de timp şi nu am concurenţi în jur. Odată am stat şase zile să găsesc rezolvarea la o problemă, dar, dacă eram la concurs, într-o oră şi jumătate era gata“, spune Victor. „El nu este niciodată obosit, nici de pe drum, nici de la concursuri. Îi place şi, dacă la început eram îngrijorată că este prea obositor, acum am înţeles că ăsta este un mod de viaţă pentru el“, completează Iuliana Coravu, profesor îndrumător.
Înotul, baschetul şi biliardul, hobby-uri de olimpic
Cât despre emoţii, acestea nu mai fac de mult parte din meniul de concursuri al lui Victor. Numai înainte de rezultate îi bate inima mai tare. „Înainte de concursuri nu am deloc emoţii. O oră, două, după, pentru că mă gândesc la ce am făcut şi înainte de afişarea rezultatelor îmi bate inima mai tare“, mărturiseşte Victor. Între concursuri, olimpiade, balcaniade şi ore de pregătire, Victor are întotdeauna timp şi pentru o partidă de biliard, un meci de baschet cu prietenii sau pentru înot.
Cercetător în biologie informatică
Viitorul nu prea îl interesează pe tânărul matematician, iar problemele României actuale sunt departe de urechile lui. „Nu îmi pierd timpul să mă gândesc la viitor şi la ţara asta. Îi las pe ai mei să se preocupe, iar ei spun că în România nu am viitor. Aşa trebuie să fie, pentru că nouă nu ni se oferă prea multe. Dacă ar fi o facultate bună în Craiova, aş rămâne aici, dar nu există“, afirmă Victor. Ar vrea să studieze biologie informatică. „Este foarte dotat, are preocupări diverse şi ar vrea să studieze un domeniu unde să înveţe foarte multe lucruri. Este extraordinar de perseverent şi, cu toate acestea, este întotdeauna vesel“, îl apreciază profesoara Iuliana Coravu. „Victor vorbeşte cel mai bine la concursuri. Diplome, sute de competiţii, toate acestea înseamnă o muncă deosebită şi rezultate pe măsură“, completează Ion Rotaru, director adjunct al CN „Carol I“ şi profesorul din generală al lui Victor.
Şi iarăşi la concurs
Discuţia este întreruptă de un telefon. „Pot să răspund?“, îşi întreabă Victor profesorii. Răspunde şi începe să zâmbească. „Yes, yes, yes, mă duc la un concurs de fizică la Mehedinţi peste câteva zile! Acum am să reuşesc, că la «Evrika» şi la olimpiada naţională de fizică am ratat din cauza probei practice. Am să le arăt acum ce pot. Îmi iau revanşa“, se entuziasmează Victor. Aceasta este acum cea mai mare dorinţă a lui.