Nu vor să plece departe de familie şi, cu toate astea, îşi încearcă norocul la selecţia de forţă de muncă pentru Spania. Sunt oameni care vor o viaţă mai bună şi care, dacă nu fac sacrificii, nu le pot oferi celor dragi strictul necesar.
Sute de bărbaţi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au îngrămădit ieri în faţa Casei Studenţilor din Craiova. Fie că erau supăraţi pe societatea românească, fie că erau dornici de o experienţă nouă de viaţă sau, pur şi simplu, îşi încercau norocul pentru a nu ştiu câta oară, toţi erau uniţi de acelaşi lucru: dorinţa unui trai mai bun. După ce au parcurs sute de kilometri, au stat ieri ore bune pentru a discuta cu angajatorii veniţi tocmai din Spania să recruteze forţă de muncă din România. Noroc că vremea a ţinut cu ei.
Salarii decente şi condiţii de muncă mai bune
Dacă la selecţiile trecute s-au mai încins spiritele, iar candidaţii au găsit motive de nemulţumire, la aceasta atmosfera a fost calmă. Deşi veniseră cu noaptea în cap, bărbaţii prezenţi la selecţie au aşteptat cu răbdare la rând. Nu vor să plece să muncească în altă parte, dar nu au altă soluţie. „După 25 de ani de serviciu am ajuns la munca de jos. Lipsa banilor mă determină să-mi caut de muncă în agricultură, în Spania. Îmi pare rău că trebuie să plec, dar nu am ce face“, a explicat Doru Şandru, din Gorj, conştient că toţi cei care optează să plece la muncă în străinătate o fac de nevoie. Afirmaţia sa a fost confirmată repede. „Pentru bani şi condiţii mai bune de muncă“, a spus Nicolae Ristea, de 20 de ani, din Slatina. „Mai mult din curiozitate. Eu am mai lucrat în Turcia. Intenţionez să plec pentru că sper că e mai bine“, a spus Marinel Mircea, de 29 de ani, tot din Slatina.
„Sperăm să găsim mai mult respect“
În afară de bani mai mulţi şi condiţii decente de muncă, românii aşteaptă de la angajatorii străini şi respect. „Sperăm să găsim respect mai mult. Plecăm însă şi să strângem bani“, a precizat Nicolae Petrescu, de 30 de ani, din Brebeni, Olt. „Să te trateze ca pe un om, că sunt patroni care te tratează ca pe un scalv. Plecăm din lipsă de bani. N-am pleca, dar nu avem alte soluţii. Dacă ar fi mai bine aici, am rămâne. Nu e uşor să stai departe de familie“, a afirmat Eugen Militaru, de 34 de ani, din Tatomireşti, Olt, care în ultimii doi ani a tot lucrat cu contract în străinătate. „Nu pleacă nimeni de bine. E greu departe de casă, dar şi mai greu e fără un ban în buzunar. O să plec atâta timp cât o să-mi fie mai bine acolo“, a explicat Mihai P., de 30 de ani, din Dolj.
Peste 1.200 de solicitanţi
Selecţia oragnizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, la Casa Studenţilor, se defăşoară în perioada 16-17 septembrie. La aceasta şi-au anunţat participarea peste 1.200 de solicitanţi de locuri de muncă în străinătate. „Din Dolj sunt 539. La aceştia se adaugă aproape 200 de persoane din Gorj, aproximativ 200 din Vâlcea şi peste 120 din Olt“, a declarat Alina Ghercioiu, purtătoarea de cuvânt de la AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, la selecţie urmează să mai participe în jur de 60 de persoane din Dâmboviţa, peste 50 din Vaslui, circa 30 din Mehedinţi, 11 din Hunedoara şi una din Prahova.
Spaniolii caută agricultori
În cadrul selecţiei sunt puse la dispoziţia doritorilor 1.286 de posturi pentru munci agricole în Spania. Salariul net este de 37,97 euro/zi, la un program de lucru de 37 de ore pe săptămână, iar cazarea este asigurată tot de angajator. Contractele sunt pe o perioadă de cel mult şase luni.