Hamburgeri, chips-uri, covrigei, snacks-uri sau seminţe sunt produse pe care elevii doljeni le consumă zilnic la şcoală sau în timpul liber. Ministerul Educaţiei interzice comercializarea acestor produse în unităţile de învăţământ, însă, la doi paşi de poarta şcolii, din vitrina chioşcului zâmbesc toate E-urile posibile.
Şcolile doljene sunt înconjurate de chioşcuri pline cu toate alimentele pe care Ministerul Educaţiei le-a interzis în interiorul unităţilor de învăţământ. Deci, legea pentru o alimentaţie sănătoasă, care a intrat în vigoare pe 2 iulie, şi lista de produse interzise, făcută publică de mai-marii din minister, şi-au dovedit inutilitatea. Adică nu vinzi în şcoală că aşa spune legea, dar lângă gardul unităţii de învăţământ afacerile patronilor de chioşcuri sunt înfloritoare. Cum se aude soneria care anunţă începerea pauzei, elevii fac coadă la ele ca să cumpere ceva de ronţăit. Din meniu nu lipsesc chips-urile, covrigeii, cornurile cu ciocolată, coca-cola sau uneori, pentru liceeni, câte o cafea şi o ţigară. Colorate şi frumos ambalate, produsele încărcate de E-uri fac deliciul elevilor mici şi mari, fiecare având motive întemeiate pentru care le consumă. Dacă pe prichindei îi încântă şi surprizele din pungile lucioase, adolescentele îşi mai îneacă suferinţele din dragoste în câte o pungă de chips-uri sau un baton de ciocolată.
„Astea sunt pe piaţă şi de-astea mâncăm“
Ministerul Sănătăţii interzice însă distribuirea şi comercializarea produselor alimentare care au conţinut de calorii mai mare de 300 Kcal/unitatea de vânzare, alimente care au conţinut de zahăr de peste 15 g/100 g produs, cu conţinut de grăsimi de peste 20 g/100 g produs, din care grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs şi acizi graşi trans peste 1g/100 g produs şi cu conţinut de sare de peste 1,5 g/100g produs. Adică prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele de tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare, alimente vrac, sandvişuri neambalate. „Păi şi ce să mănânc, că mie fructele nu îmi ţin de foame, iar sandvişul îl mănânc în prima sau a doua pauză. Ce să fac până când termin orele? Şi dacă îmi închid poarta, aş sări ca să îmi iau ceva de mâncare“, a spus Ianis, elev în clasa a V-a la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“. Alţii nu văd nimic rău în a mânca chips-uri sau alte alimente considerate „nesănătoase“. „Astea sunt pe piaţă şi de-astea mâncăm. Nu e nici o problemă dacă nu facem excese. Toată lumea le consumă. Ce să facem, să devenim peste noapte vegetarieni?“, a spus Magda, elevă în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova.
Chioşcul din curtea bisericii
Până nu demult, în curtea GS „Traian Vuia“ din Craiova erau două chioşcuri, însă, de luni, de când a început noul an şcolar, acestea sunt închise, aşa că elevii îşi fac cumpărăturile de la cel care este gard în gard cu şcoala, dar nu pe terenul unităţii de învăţământ, ci pe cel al bisericii din apropiere. „Până se va lămuri situaţia, chioşcurile din şcoală rămân închise. Este posibil să se mute prin apropiere pentru că nu vor mai avea ce vinde aici. Poate caiete, pixuri şi apă“, a spus Mihai Harosa, director adjunct al GS „Traian Vuia“.
Ore de nutriţie
Specialiştii în nutriţie consideră că nu interzicerea acestor produse este soluţia, ci explicarea pericolului pe care îl reprezintă aceste alimente. „De la obezitate, carii dentare, la apariţia diabetului zaharat şi a multor alte boli, copiii şi tinerii se expun la numeroase riscuri atunci când consumă aceste alimente bogate în grăsimi. Dar nu interzicerea lor îi va ţine pe elevi departe pentru că se ştie că fructul oprit este cel mai dorit, ci introducerea de ore de alimentaţie sănătoasă în programa şcolară. Elevii trebuie să înţeleagă pericolele la care se expun zilnic şi să refuze de bunăvoie să consume aceste produse“, a explicat Daniela Popescu, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.