Acuzaţi de nenumărate ori că procesul de cazare a studenţilor nu este transparent – şi, foarte posibil, nici corect -, reprezentanţii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti promit că de anul viitor vor afişa mediile fericiţilor ocupanţi ai locurilor din cămine.
Direct sau indirect, în mod anonim sau având curajul să-şi ceară drepturile „pe faţă“, studenţii s-au acuzat, ca în fiecare toamnă, că îşi fură unul altuia căciula. „Deşi provin din rândurile noastre, au făcut numai măgării. Locurile din căminele renovate n-au fost distribuite în funcţie de medii, aşa încât studenţi integralişti, chiar bursieri, au ajuns să stea în camere vechi, iar unii cu medii de 6 sau cu restanţe se lăfăie în garsonierele din căminele 6 şi 7“, se plângea, săptămâna trecută, unul dintre tinerii înscrişi în anul II la o facultate din Craiova. Acuzaţiile au fost îndreptate spre colegii din COS (Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti), cea care face legea în cămine în ultimii ani. „În cele mai bune cămine – 6, 7 de la TCM, 3 de la Agronomie -, s-au cazat toţi restanţierii şi repetenţii, iar studenţii cu burse şi medii mari trebuie să-şi caute locuinţă cu chirie sau sunt repartizaţi «unde au mai rămas locuri». S-a întors lumea cu susul în jos! În nici un centru universitar nu cred că se mai întâmplă asta. În Bucureşti mediile sunt afişate, la Craiova lipsesc. Care sunt criteriile care trebuie îndeplinite pentru cazarea în căminele 6, 7 şi 3? Eu credeam că media“, ne-a scris, pe adresa redacţiei, un tânăr nemulţumit, acuzând, mai departe, calitatea de lider a celor care s-au situat în fruntea studenţilor.
„Cum se poate ca o organizaţie a unei facultăţi cu 10.000 de studenţi“ – scrie, vorbind despre Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – „să fie condusă de o persoană care a fost aleasă de 30 de studenţi?“.
Criterii interpretabile
La rândul lor, aceştia se apără, explicând că fiecare facultate a avut propria comisie care să se ocupe de repartiţii. În plus, cum implicarea în proiecte sau asociaţii studenţeşti cântăreşte în barem, tinerilor le pot aluneca printre degete locurile bune din cămine.
„Nu au existat criterii unice pe universitate, ci fiecare instituţie şi-a stabilit singură condiţiile. În general, s-a realizat un barem între media studentului, situaţia sa socială, activitatea în ONG-uri, problemele de sănătate ale beneficiarului. Media nu a mai contat atât de mult, pentru că la anumite facultăţi sunt foarte multe de 9 şi 10, iar la altele – în special, la cele tehnice – abia se obţine 7,50. Nimeni n-a vrut să-şi cedeze locurile, aşa încât s-a ajuns la situaţia în care camere din căminele renovate să fie ocupate şi de studenţi cu medii foarte mici sau chiar cu restanţe. Cât despre afişarea rezultatelor din timpul anului, vom încerca de la anul să facem acest lucru“, a declarat preşedintele COS, Claudiu Neagoe.
Pe site-ul Universităţii din Craiova nu este expusă nici o metodologie care să cuprindă criteriile legate de repartiţia în cămine. Nici pagina de internet a COS nu este mai darnică, iar listele cu ocupanţii camerelor, cu mediile şi punctajul acestora lipsesc cu desăvârşire, fapt ce îi intrigă şi mai mult pe studenţii nemulţumiţi. „Aşa stau lucrurile la Craiova: avem un prorector care a uitat că în cămin criteriul de intrare este media bună şi nu numărul cât mai mare de restanţe, o organizaţie – COS Craiova – care face cazările după bunul plac şi nişte studenţi bursieri care stau cu chirie sau prind loc în cele mai proaste cămine. Felicitări Universităţii din Craiova! Felicitări COS Craiova! Îmi pare rău că trăiesc în România…“, încheie tânărul.