Foştii proprietari deposedaţi de bunuri în perioada comunistă şi în timpul celui de-al doilea război mondial ameninţă că vor picheta Prefectura Dolj, pentru a le fi respectate drepturile.
Oamenii sunt revoltaţi şi spun că autorităţile locale şi guvernamentale le încalcă drepturile. Dosarele cu actele care dovedesc că aceştia au deţinut cu zeci de ani în urmă nişte proprietăţi şi că sunt îndreptăţiţi, în baza unor legi, la despăgubiri sunt plimbate între primărie – prefectură – Fondul Proprietatea (FP) şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). „Singura modalitate de a ne face auziţi o constituie manifestările în stradă, la prefectură, la guvern, la Cotroceni. La primar, dacă vrem să ne înscriem în audienţă, trierea o face poliţistul comunitar de la intrare, iar la prefect am aşteptat până ne-a venit rău. Majoritatea suntem oameni bătrâni şi bolnavi. Ne-au pus să strângem zeci de documente, să aducem martori şi nu am fost despăgubiţi cu nici un leu. Nu ni s-a restituit nici o proprietate. Guvernul vrea să împrumute bani pentru a-i despăgubi pe cei care au cotizat la FNI, iar pentru noi nu sunt fonduri. Acestea sunt răspunsurile de la FP şi ANRP“, a spus Lucian Dorovschi, preşedintele Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, a Foştilor Deportaţi şi Refugiaţi din România (APDAFDRR).
FP şi ANRP, mâncători de bani
Persoanele deposedate abuziv în perioada 1945 -1989 acuză FP şi ANRP că ar consuma fondurile pe salarii exorbitante, în detrimentul păgubiţilor. „Noi şi alte asemenea asociaţii din ţară şi din străinătate am demascat faptul că FP este o cacealma. S-a zis mereu că, pentru ca Fondul să devină operaţional, este nevoie de găsirea unui administrator. Acum, după ce se zice că a fost selecţionat Franklin Templeton, s-a dovedit şi mai mare mâncător de bani, circa 19,6 milioane de euro fiind cheltuite pe salarii şi indemnizaţii“, a declarat Marin Predoaica, vicepreşedintele APDAFDRR Dolj.
Numărul de acţionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.164, de la 2.068 la începutul lunii februarie, iar deţinerea acestora în capitalul Fondului a crescut cu 1,1 puncte procentuale, până la 31,72%. Numai că acţiunile la FP au ajuns să fie tranzacţionate la colţ de stradă, iar „băieţii deştepţi“ autohtoni şi străini achiziţionează angro acţiuni pe sume de nimic, 10 – 15%, pe care urmează să le valorifice la preţuri exorbitante, de până la 700-800%. În timp ce peste 10.000 de cereri de despăgubire în numerar şi în acţiuni la FP s-a aşternut praful.
De cealaltă parte, ANRP a ajuns să înregistreze în instanţă un număr mai mare de dosare decât cel al despăgubirilor efectuate. Procesele intentate de foştii proprietari Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru întârzierea plăţii despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv de regimul comunist au crescut în ultima lună cu peste 70%, în timp ce în ţări precum Germania, Ungaria Polonia, problema retrocedărilor a fost rezolvată.
Ministerul Finanţelor Publice a acordat ANRP în acest an suma de 20,95 milioane de lei din necesarul de 816,4 milioane de lei, adică 2,6%.