A venit şi rândul celor 1.200 de candidaţi care aspiră la o catedră de profesor suplinitor într-o şcoală doljeană. Ne confruntăm însă cu o scădere din ce în ce mai mare a numărului de elevi, ceea ce duce în acest an la desfiinţarea a 26 de posturi complete şi incomplete de învăţători, educatori, profesori de matematică sau limba engleză.
Aproximativ 1.200 de profesori care au obţinut medii între 5 şi 6,99, precum şi cei cu note mai mari de 7, dar care n-au avut şansa să prindă o catedră titularizabilă în unităţile şcolare din judeţul Dolj au participat ieri la şedinţa publică de repartizare a suplinitorilor. Aceasta s-a desfăşurat în toate cele trei centre în care s-a susţinut examenul din 15 iulie: Grupul Şcolar „Electroputere“ din Craiova/Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, Liceul Teoretic „Henri Coandă“/Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ şi Energetic. Sute de cadre didactice din Dolj au aşteptat ore în şir să vadă dacă au şanse să prindă un post în învăţământ. O normă întreagă pentru un profesor înseamnă 18 ore, numai că în urma examenului de titularizare multe locuri s-au ocupat, aşa că profesorii suplinitori adună acum ce a mai rămas de la alţii. La primul centru de examen, 853 de candidaţi şi-au depus dosarul pentru participarea la examenul de titularizare, însă s-au prezentat la concurs 804. „Au existat 126 de posturi titularizabile la acest prim centru de examen, iar 50 au fost repartizate pentru detaşări. Avem aproximativ 400 de candidaţi pe fiecare centru, pentru suplinire. În al doilea centru de examen, 55 de posturi s-au repartizat titularilor, iar 40 au fost pentru detaşare. În cel de-al treilea centru, 32 de posturi au fost distribuite titularilor şi 100 pentru detaşare“, a menţionat Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Nouă posturi complete vor dispărea
Ca urmare a nerealizării planului de şcolarizare în unele unităţi de învăţământ, ISJ Dolj a trecut la tăierea unor posturi complete, dar şi incomplete, o parte din profesori având toate şansele să rămână fără loc de muncă. Dascălii vor avea de ales între posturile existente pe lista catedrelor vacante sau rezervate. „Nu este vina lor că nu s-au realizat clasele. Astfel, nouă posturi complete la următoarele discipline vor dispărea: o normă întreagă la educaţie fizică şi sport, una la educatori, electrotehnică şi geografie, două la învăţători, engleză, matematică şi mecanică. În afară de acestea, am fost înştiinţaţi de către directorii unităţilor şcolare din judeţ despre tăierea a 17 posturi incomplete, discipline la care dispar una, două sau chiar trei ore“, a mai spus Nicuşor Cotescu.