-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalUnităţile preşcolare, supraaglomerate

Unităţile preşcolare, supraaglomerate

Cu numai două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, grădiniţele din Craiova nu sunt pregătite să-i întâmpine pe micuţi. Din cauza numărului mare de copii înscrişi, acestea vor fi supraaglomerate şi, în plus, părinţii pot avea surpriza să constate că, în numai câteva luni, grădiniţa la care şi-au înscris micuţul îşi va schimba locaţia…

Concluzia inspectorilor de specialitate ai învăţământului preşcolar craiovean este alarmantă: grădiniţele din Craiova sunt ocupate la capacitate maximă sau, şi mai grav, numărul cererilor depăşeşte cu mult numărul locurilor disponibile. Cele mai solicitate sunt: Grădiniţa „Nicolae Romanescu“ (fostă Confecţii), Grădiniţa nr. 40 din cartierul Craioviţa Nouă, Grădiniţa nr. 22 „Sfânta Ana“, Grădiniţa nr. 23, Grădiniţa „Otilia Cazimir“, Grădiniţa nr. 21 şi Grădiniţa nr. 30. „Avem probleme grave din cauza numărului insuficient de locuri, în special la grădiniţele cu program prelungit. În zona 1 Mai, de exemplu, există o singură grădiniţă, care nu poate deservi numărul mare de preşcolari din zonă. Din cartierul Romaneşti şi până la Casa Universitarilor avem doar o grădiniţă. Iar de la Gară (fabrica de pâine – n.r.) până în Calea Bucureşti, în spatele Universităţii, este aceeaşi situaţie – dispunem de o singură unitate preşcolară“, a precizat Geta Gavrilescu, inspector de specialitate în învăţământ preşcolar, în cadrul ISJ Dolj. În ciuda numărului mare de copii înscrişi, în acest an se înregistrează o situaţie cu totul specială – nu sunt solicitări pentru grupele pregătitoare.

16 septembrie, termen-limită

Având în vedere lipsa de locuri în grădiniţele din Craiova, inspectorii de specialitate ai ISJ atenţionează părinţii să se prezinte până cel târziu pe 16 septembrie la unităţile preşcolare la care şi-au înscris micuţii. „În cazul în care nu se vor prezenta până la această dată, locurile rezervate pentru aceştia vor fi ocupate de alţii, prin redistribuire. Apoi, cei care nu se regăsesc pe listele din grădiniţele la care s-au înscris, fie din lipsa locurilor disponibile, fie din alte motive, trebuie să se prezinte la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj cu o cerere“, a adăugat Geta Gavrilescu.

Unele grădiniţe se mută în şcoli

Toamna aceasta aduce schimbări majore în învăţământul preşcolar, grădiniţele fiind mutate dintr-o locaţie în alta sau în incinta şcolilor. Preşcolarii care urmau cursurile Grădiniţei nr. 59 (Grădiniţa Catolică din curtea CN „Elena Cuza“) sau cei care din această toamnă vor frecventa această unitate de învăţământ trebuie să ştie că grădiniţa se va muta la Şcoala nr. 1 „Obedeanu“, într-un spaţiu care va fi gata, din câte au precizat reprezentanţii ISJ, chiar pe 15 septembrie. Şi preşcolarii Grădiniţei nr. 7 sau cei ai Grădiniţei nr. 57, unităţi care funcţionau în nişte blocuri, vor învăţa în alte locaţii, aceste unităţi preşcolare fiind puse pe lista mutărilor. Cea mai bună soluţie pentru aceste două grădiniţe pare să fie Şcoala nr. 36, unde vor fi amenajate spaţii corespunzătoare. Însă, această şcoală nu va fi pregătită să primească şi prichindei pe 15 septembrie, existând toate şansele ca mutările să se facă după 15 octombrie sau chiar 1 noiembrie. În ceea ce-i priveşte pe micuţii care urmau cursurile Grădiniţei nr. 53, situată într-un bloc, aceştia vor rămâne în această locaţie, negăsindu-se până în prezent o alternativă viabilă. Şi prichideii Grădiniţei nr. 31 se vor muta în câteva săptămâni sau luni în incinta Şcolii nr. 9.
Există însă şi o veste bună pentru părinţi şi micuţii acestora. Din această toamnă, îşi va deschide porţile o nouă unitate, care dispune de aproximativ 150 de locuri, Grădiniţa nr. 44, situată în spatele căminelor de nefamilişti de la Electroputere, în apropierea Grădiniţei „Dumbrava Minunată“. Pe lista imobilelor destinate învăţământului preşcolar care se doreau inaugurate în această toamnă se află şi corpul de clădire care aparţine Grădiniţei „Căsuţa Fermecată“, situat pe strada Beethoven. Din nefericire însă, lucrările de construcţie nu au fost finalizate, inaugurarea amânându-se cu câteva săptămâni faţă de data stabilită.  

Fără autorizaţie de funcţionare

Din cele 354 de grădiniţe cu program normal din Dolj, 265 nu au primit până în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare. În schimb, toate cele 35 de grădiniţe cu program prelungit au trecut cu brio de inspecţia Direcţiei de Sănătate Publică, obţinând certificat sanitar de funcţionare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU