Deschiderea anului şcolar 2009-2010 în judeţul Dolj a fost controversată. Pe de o parte bucurii, emoţii pentru prichindeii care au început şcoala, pe de altă parte lacrimi de tristeţe în ochii altora care nu au avut şansa să îşi cunoască învăţătoarea.
Unităţile de învăţământ doljene şi-au deschis din nou porţile. Pentru unii elevi nu au fost prea multe motive de bucurie, pentru că au păşit în prima zi de şcoală în şantiere, alţii au avut „surpriza“ să descopere că nu au o învăţătoare căreia să îi ofere buchetul de flori cumpărat de părinţi. Până şi politicienii au avut de suferit: au trecut vremurile când începutul de an şcolar era un prilej de a face campanie electorală. Profesorii le-au transmis clar că nu sunt bineveniţi şi au dat „interdicţie“ discursurilor.
„Copiii noştri nu vor avea amintirea învăţătorului…“
În clase frumos amenjate, cu băncile împodobite cu baloane, micuţii de clasa I au fost întâmpinaţi ieri cu bomboane de către învăţători. „Este a noua generaţie cea pe care o preiau în acest an, şi de fiecare dată emoţiile sunt aceleaşi. Te trec lacrimile când îi vezi aşezaţi în bănci, speriaţi, cu ochii lor blânzi căutând disperaţi privirea părinţilor“, a spus Dorina Dorobăţ, învăţătoare la Şcoala nr. 39 din Craiova. În aceeaşi şcoală însă, două etaje mai sus, elevii clasei a IV-a D îşi aşteptau tăcuţi învăţătoarea. Au fost preluaţi de la ceremonia de deschidere a şcolii de către consilierul unităţii de învăţământ, deoarece până la această dată reprezentanţii ISJ Dolj nu au trimis un cadru didactic calificat care să îi preia. Tragedia este cu atât mai mare cu cât aceşti micuţi au avut neşansa ca în fiecare an să le plece învăţătoarea. „Copiii noştri sunt în acest an la a patra învăţătoare. Este o generaţie, aşa cum o numim noi, părinţii, de sacrificiu. Copiii noştri nu vor avea, din nefericire, amintirea învăţătorului toată viaţa, la fel ca restul elevilor. Este inadmisibil ce se întâmplă. Azi, în prima zi de şcoală, am fost nevoiţi să ne luăm după o jumătate de oră copiii acasă. Nici măcar florile nu au avut cui să le ofere şi aşteptau acest moment cu mare drag şi emoţie“, a spus Anca Gavril, mămica unuia dintre elevii acestei clase. Supăraţi, părinţii au cerut explicaţii directorilor unităţii şcolare, iar ce a urmat este greu de descris: ţipete, schimb de replici, jigniri, totul sub ochii nevinovaţi ai copiilor.
La Şcoala Gubaucea, copiii au făcut curat în prima zi de şcoală
Nici copiii de la şcolile din mediul rural nu au fost ocoliţi de probleme şi surprize în prima zi de şcoală. „Şcoala din Gubaucea, comuna Vela, a fost toată vara prinsă în diverse lucrări de amenajare, igienizare. Astăzi de dimineaţă (ieri – n.r.), când ne-am dus copiii la şcoală, am rămas şocaţi când am fost poftiţi să facem curat. Lucrările de reparaţii s-au făcut în bătaie de joc, tencuiala a început deja să cadă“, a spus Marin L., tatăl unuia dintre elevii acestei şcoli.
Alte probleme…
Chiar din prima zi, problemele din unităţile de învăţământ doljene au început să iasă la iveală. Profesorii au semnalat că există şcoli în care până la această dată catedrele nu sunt ocupate în totalitate, dar 540 de suplinitori sau detaşaţi au fost disponibilizaţi. Există şcoli care nici până acum nu au un manager numit.
În ceea ce priveşte prezenţa politicienilor la festivităţile de deschidere a anului şcolar, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au precizat că nu au primit semnale că aceştia ar fi prezenţi în unităţile de învăţământ. Din semnalele venite din teritoriu pe adresa GdS am aflat însă că Ion Călin ar fi fost prezent la deschiderea anului şcolar la Şcoala din Mârşani.
Încep protestele
Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj vor participa astăzi, în Bucureşti, la pichetarea parlamentului, alături de alţi 2.000 de sindicalişti, nemulţumiţi de proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, dar şi de refuzul guvernului de a aplica Legea nr. 221/2008.