Proprietarul unui teren extravilan situat pe teritoriul comunei doljene Pieleşti s-a trezit cu proprietatea „ocupată“ de sute de tone de moloz şi gunoaie.
Plăci şi piloni din beton armat zac înşiraţi pe un sfert din terenul aflat chiar pe Calea Bucureşti (DE 574, km 10), în imediata vecinătate a unor reprezentanţe auto. Ecaterina Pârvuleasa, deţinătorul de drept al terenului, cu o lăţime de 30 m şi lungime de 100 m, spune că s-a trezit cu proprietatea invadată de mizerii şi moloz. „Zilnic vin autobasculante încărcate cu plăci imense din beton, stâlpi, resturi de construcţii şi le răstoarnă pe terenul nostru. Am înţeles că proprietarul terenului vecin ar fi cerut aşa ceva, dar şoferii nu mai ţin seama şi au trecut pe terenul nostru. Sunt munţi de moloz, dar şi gunoaie. Le-am atras atenţia, le-am interzis. Degeaba. Au adus aici şi pe cei care caută fier vechi. Nu ştiu cum vom debarasa zona. Suntem obligaţi să plătim utilaje“, a spus Ecaterina Pârvuleasa.
Nici nu îşi încheie bine plângerea că o maşină de mare tonaj, aparţinând firmei Delta ACM 93, îşi face drum printre mormanele de gunoaie depozitate aici într-o perioadă anterioară. Conducătorul auto intră pe teren, descarcă basculanta şi face cale întoarsă. Pentru el este un traseu cu o destinaţie cunoscută, nici prin gând nu-i trece că a încălcat o proprietate privată.
Altă autoutilitară aşteaptă să se elibereze calea de acces, pentru a descărca şi ea molozul, încărcătura pe care o transportă aparţinând tot unei firme. Acest lucru se repetă de câteva ori în decursul unei singure zile.
Prinde maşina, i-ai numărul
Reprezentanţii firmei Delta ACM susţin că angajaţii lor nu au ce să caute acolo, pentru că firma are încheiat un contract cu groapa de gunoi, iar betoanele merg către un concasor, în nici un caz pe o proprietate privată. Cu unele excepţii. „Şoferii noştri au ordin să plece către o destinaţie dinainte ştiută, groapa de gunoi sau concasorul. Noi plătim pentru asta. Problema este că angajatul nu este întotdeauna corect, el cade la învoială cu diverse persoane şi dacă proprietarul le cere să le transporte pe pământul lor, o fac. Dacă mie îmi vin cu exemple concrete, îi dau afară. Cei nemulţumiţi se mai pot adresa organelor de poliţie“, a spus Ştefan Pirpiliu, reprezentantul Delta ACM 93.
Nici reprezentanţii Gărzii de Mediu nu pot lua măsuri în asemenea situaţii, pentru că nu este vorba de domeniu public. Şi, înainte de toate, deţinătorii trebuie să îşi împrejmuiască proprietatea pentru a împiedica în acest fel pătrunderea oricărui autovehicul sau persoane. „Proprietarii trebuie să-şi traseze hotarele, pentru a împiedica accesul din afară. Altfel, se pot adresa poliţiei sau pot lua numărul maşinilor respective pentru a putea fi identificate“, a precizat Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.