22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn adăpost controversat

Un adăpost controversat

La marginea Craiovei există un adăpost clandestin de câini. Unii susţin că deţinătorul lui ar primi din Germania hrană pentru întreţinerea celor câteva zeci de patrupede, pe care însă o comercializează, iar câinii sunt înfometaţi şi ajung să se sfâşie între ei.

„Doresc să vă aduc la cunoştinţă un caz din Craiova, în care este vorba de oportunismul şi obţinerea de profit, cu orice preţ, pe suferinţa şi vieţile unor animale nevinovate.
Peste linia ferată, în zona Craioviţa Nouă, spre ieşirea din oraş, o persoană a adunat, într-un spaţiu îngrădit pe un teren viran, circa 100-150 de câini pe care îi extermină prin înfometare, el pozând în iubitor de animale care ar avea grijă de aceşti câini. În realitate, respectivul a intrat în contact cu o asociaţie de protecţie a animalelor cu sediul la Piteşti, sponsorizată din Germania, pentru salvarea câinilor fără stăpân din România, de unde primeşte, permanent, transporturi cu hrană uscată şi conserve pentru câini, pe care, după cum spun vecinii săi din zonă, nu le dă câinilor, ci merge şi le vinde în piaţă, obţinând, astfel, profit din alimente provenite din sponsorizări ale unor iubitori de animale. Ca să nu-i moară prea repede de foame (pentru că, după cum spun vecinii săi, îi are la număr şi, în baza numărului de câini, la care adaugă şi alţi câini pe care-i adună de pe străzi, primeşte o cantitate mai mică sau mai mare de alimente), cumpără câteva oase pe care le aruncă la grămadă câinilor, ajungându-se ca aceştia, înfometaţi, să se sfâşie între ei pentru câte un os. Rezultatul: câini morţi sau muribunzi, care, apoi, ajung hrana celorlalţi. Un adevărat genocid împotriva acestor biete animale se petrece în ţarcul acestui individ, despre care vecinii spun că, dacă îl interpelezi în legătură cu câinii pe care-i înfometează, te ameninţă că te împuşcă“, este mesajul craiovencei Maria Mirea transmis pe site-ul [email protected]. Femeia spune că a aflat de existenţa acestui aşa-zis adăpost după ce proprietarul lui i-a luat din faţa blocului câinele pe care îl îngrijea. Ea l-a căutat şi a ajuns în acest fel la „adăpostul“ de la marginea oraşului, unde, spre surprinderea ei, a dat peste zeci de câini ţinuţi în mizerie, fără hrană şi apă.

Lucrurile se leagă

Nu ar fi pentru prima dată când „dragostea“ de care dau dovadă unele persoane sau asociaţii care se erijează în protectoare ale animalelor aduc mai degrabă un deserviciu acestora. Într-adevăr, „adăpostul“ din zona Craioviţa Nouă există, dar el nu are autorizaţie. „În Craiova nu există nici un adăpost autorizat. Pentru ca noi să facem verificări şi să luăm măsuri trebuie să fim sesizaţi de cineva. Dacă există aşa ceva, cu siguranţă este ilegal“, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Mircea Ciobanu.
Zeci de câini sunt adunaţi aici, un lucru bun din partea craioveanului care se ocupă de ei, care devine însă unul grav dacă acesta se foloseşte de bunăvoinţa unor persoane ca să obţină beneficii. „Am fost şi noi întrebaţi dacă ştim de situaţia acestui adăpost. Mai mulţi cetăţeni s-au plâns la asociaţie. Bănuim despre cine este vorba. Această persoană strângea câini chiar în apartament. Vecinii lui au făcut plângeri la primărie. Se  împotrivea când noi încercam să sterilizăm căţelele care ajungeau pe stradă, ori noi încercăm să stopăm înmulţirea acestor patrupede. Nu este corect să procedeze în acest fel, să înfometeze câinii şi să-i ţină în condiţii mizere. Este o persoană recalcitrantă, care nu cred că are sprijinul vreunei asociaţii pentru protecţia animalelor“, a spus Oana Popescu, reprezentanta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“.
Cu privire la „filiera“ Piteşti-Germania, lucrurile se leagă. În Piteşti există Asociaţia Ute Lagenkamp „Iubiţi maidanezii“ (AULIM), care primeşte sponsorizări din Germania şi prin intermediul căreia pleacă cei mai mulţi câini spre vestul Europei. Din păcate, administratoarea Mădălina Ion nu a putut fi contactată pentru a confirma sau infirma cele susţinute de Maria Mirea, nici unul dintre numerele de telefon prezentate pe site-ul asociaţiei nefiind valabil.
Cât despre reprezentanţii Primăriei Craiova, aceştia nu au auzit, nu au văzut, deoarece când vine vorba despre câinii fără stăpân, orice s-ar întâmpla cu aceştia este mai bine decât să se găsească pe străzile urbei şi, mai ales, decât să fie în responsabilitatea administraţiei locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII