Montarea repartitoarelor-martor în subsolul blocurilor din Craiova a devenit certitudine.
La cererea unora dintre asociaţiile de proprietari din Craiova, firmele de repartitoare au trecut la inventarierea conductelor din blocuri, punerea de sigilii pe repartitoarele din apartamente şi, într-un final, montarea celui din subsol. Tot „deranjul“ firmelor de repartitoare este, bineînţeles, contra cost. „Ne-am trezit cu cei de la firmele de repartitoare că au venit să ne măsoare ţevile din apartament, ca şi cum acestea nu sunt la fel pe un palier. Cei de la asociaţie nu au o carte tehnică a blocului? Şi pentru aceste măsurători plătim 20 de lei de apartament. Bună afacere!“, a spus o craioveancă din blocul M16C, de pe strada A.I. Cuza.
16 sau 20 de lei pentru fiecare apartament nu este o sumă colosală, dar înmulţită cu câteva zeci de mii de locuinţe, totalul nu este de neglijat. Aşadar, Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în loc să vină în sprijinul proprietarilor de apartamente, umple buzunarul firmelor de repartitoare. Cum se face că preţul este acelaşi, 86 de lei, în care este inclus preţul montării repartitorului comun şi inventarul conductelor, şi pe o scară cu zece apartamente, dar şi cu 20, bani pentru care firmele de repartitoare nu taie chitanţă? „Au venit cei de la firma de repartitoare, ne-au pus un sigiliu şi ne-au mai pus unul în subsol. Pentru asta ne-au cerut 20 de lei şi nu ne-au dat chitanţă. Au zis să ne dea de la asociaţie“, a susţinut o locatară din blocul T2 situat pe bulevardul Oltenia, din Craioviţa Nouă. În aceeaşi situaţie se află şi deţinătorii de centrale care, spre ghinionul lor, locuiesc într-un imobil unde vecinii şi-au montat repartitoare. „La blocurile din asociaţia noastră se montează chiar acum repartitoarele din subsol. Contravaloarea acestora şi montarea, precum şi inventarierea se suportă de proprietari, chiar dacă au centrale“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 2 Sărari, Mircea Ceacîru.
Inventar cu acordul asociaţiilor
Reprezentanţii firmelor de repartitoare confirmă că „s-a început montarea“ repartitoarelor-martor, acolo unde asociaţiile au solicitat. Prin urmare, blocurile în care sunt repartitoare, dar proprietarii au refuzat toate aceste proceduri nu suportă nişte costuri în plus. „În cazul firmei noastre, am inventariat şi montat cam în 30% din blocurile care sunt la noi. Preţurile sunt 80 de lei pentru repartitoarele cu transmisie radio şi 65 de lei pentru cele fără transmisie. Aici intră şi inventarierea, şi montarea. Nu cunosc în cazul celorlalte firme. Acolo unde asociaţiile nu au acceptat nu am intervenit“, a declarat reprezentantul unei firme de repartitoare din Craiova.
Speranţa reprezentanţilor asociaţiilor este că această acţiune va duce într-un final la plata corectă pentru căldura comună a tuturor proprietarilor, dar şi la un procent cu mult sub cel indicat de ANRSC, 30%-50%. „Eu cred că, după montarea repartitoarelor comune, ce se va plăti pentru căldura pe părţile comune va fi o sumă infimă faţă de ceea ce impune norma. Mai ales că la noi s-au izolat şi conductele în subsol, iar caloriferele de pe casa scării sunt mai tot timpul închise“, a precizat Teodor Florescu, preşedintele Asociaţiei nr. 42 Turn-Institut, Calea Bucureşti.