2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞomerii stomatologi

Şomerii stomatologi

Nici unul dintre absolvenţii Facultăţii de Medicină Dentară din Craiova nu poate profesa, deoarece Colegiul Medicilor Dentişti nu recunoaşte adeverinţele de absolvire emise de Universitatea de Medicină şi Farmacie. Organizaţia profesională a stomatologilor acceptă să acorde aviz de liberă practică doar celor care prezintă diploma de licenţă, numai că diplomele vor fi tipărite şi remise absolvenţilor abia peste câteva luni.

Printre absolvenţii din acest an ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova se numără şi cei 57 de licenţiaţi ai Facultăţii de Medicină Dentară. Imediat după promovarea examenului de licenţă, viitorii medici stomatologi au devenit, de fapt, şomeri. Chiar dacă şi-au găsit un loc de muncă ori au avut posibilităţi financiare pentru a-şi deschide propriile cabinete, ei nu pot profesa. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de stupid: nu se pot înscrie în Colegiul Medicilor Dentişti – obţinând astfel drept de liberă practică – pentru că nu au… diplomă de licenţă!

„Diploma este singurul act oficial“

Pentru a putea obţine drept de liberă practică, absolvenţii de Stomatologie trebuie să se înscrie în Colegiul Medicilor Dentişti, pe baza unui dosar ce trebuie să conţină şi o copie a diplomei de licenţă. Diplomele – tipărite de Ministerul Educaţiei – nu sunt încă gata, astfel că facultatea le-a emis absolvenţilor obişnuitele adeverinţe, prin care se atestă că persoana în cauză a terminat studiile şi a promovat examenul de licenţă. Problema este că reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti – filiala Dolj nu recunosc aceste adeverinţe.
„De la Bucureşti, de la Colegiul Medicilor Dentişti din România, ni s-a spus că autorizaţia de liberă practică se eliberează numai pe baza diplomei de licenţă. Dacă facultatea nu le eliberează diplomele, nici noi nu le putem da autorizaţie de liberă practică, pentru că diploma este singurul act oficial care atestă formarea profesională. Aşa că nu putem face nimic pentru absolvenţi, ei trebuie să aştepte să li se dea diplomele“, a explicat Lucica Pufan, secretara Colegiului Medicilor Dentişti (CMR) – filiala Dolj.
Am fi dorit să aflăm, de fapt, opinia conducerii CMR Dolj, însă identitatea organelor de conducere a organizaţiei stomatologilor este… secretă! „Îmi pare rău, dar eu nu vă pot spune cine deţine funcţiile de conducere la noi, la Colegiul Dentiştilor“, a declarat aceeaşi misterioasă secretară Lucica Pufan…

La alţii – da,
la Craiova – ba

Absolvenţii de Medicină Dentară sunt profund nemulţumiţi de această decizie a Colegiului Medicilor Dentişti Dolj, în condiţiile în care de la secretariatul facultăţii ar fi auzit că nu-şi vor primi diplomele mai devreme de luna februarie 2011.
„Colegii mei din alte centre universitare deja profesează. În alte părţi de ce s-a dat aviz de liberă practică, iar la noi, la Craiova, nu se poate? Pentru că sunt «ordine de sus?»“, spunea unul dintre absolvenţi, ţinând cu tot dinadinsul să nu-i facem publică identitatea, pe motiv că „toată viaţa voi depinde de acum încolo de Colegiul Medicilor Dentişti“.
„Şase ani chiar am învăţat. Mă simt pregătit şi nu concep să-mi încep noua viaţă cu statutul de şomer. După şase ani de taxă, cum să le mai cer părinţilor bani de buzunar?“, spunea alt absolvent de Stomatologie.
„Am găsit să închiriez, rezonabil, o tură la un cabinet. Ce pot să fac fără certificat de liberă practică?“, întreba, retoric, o colegă a lor de promoţie, tot sub protecţia anonimatului.

„Acesta este şi rolul adeverinţei, să ţină loc de diplomă“

Atitudinea Colegiului Medicilor Dentişti – filiala Dolj nu este înţeleasă nici măcar de colegii de breaslă de la Colegiul Medicilor Dolj.
„Pe lângă celelalte acte, şi la Colegiul Medicilor este necesară, pentru înscriere şi profesare, diploma de licenţă. Nu s-a pus problema până acum, însă, teoretic, nu văd nici un impediment ca unui absolvent să i se primească la dosar doar adeverinţa emisă de facultate până la eliberarea diplomei de studii“, crede dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dolj.
Şi conducerea UMF este surprinsă de o asemenea poziţie a Colegiului Medicilor Dentişti, pentru care nu găseşte nici o justificare.
„Nu se poate aşa ceva! Până la emiterea diplomelor, noi le eliberăm absolvenţilor adeverinţe, care ţin loc de diplomă. Este absolut legal şi normal să primească adeverinţele până când vor primi diplomele, pentru că tocmai acesta este şi rolul adeverinţei, să ţină loc de diplomă până la emiterea acesteia. Aşa se întâmplă peste tot în România şi aşa ar trebui să fie şi la noi, la Craiova. Vom contacta conducerea Colegiului Medicilor Dentişti Dolj, pentru a rezolva această problemă“, a declarat prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII