Oamenii săraci mănâncă alimente ieftine, slabe calitativ, cu conţinut mare de zahăr şi grăsimi, care favorizează obezitatea
Dictonul „gras şi frumos“ nu mai corespunde realităţii zilelor noastre. Medicii specialişti susţin că oamenii săraci au hrana mai puţin diversificată, iar alimentele pe care şi le permit sunt de calitate proastă. Prin urmare, şi riscul de a deveni obezi este mai mare. „Sărăcia este un factor potenţial de favorizare a obezităţii. Când nu mai au bani, oamenii nu se uită la calitate şi este posibil să facă alegeri mai puţin sănătoase“, susţine dr. Narcisa Dinică, medic primar sănătate publică în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
În loc de fructe şi legume, ale căror preţuri au explodat în ultimii ani, oamenii mănâncă din ce în ce mai multe alimente procesate industrial, mai ieftine, dar bogate în grăsimi nesănătoase şi zaharuri rafinate.
Acelaşi lucru este relevat de statistici. 60% dintre copiii de 11-15 ani nu consumă suficiente fructe, iar 54% dintre copii consumă dulciuri realizate industrial. În schimb, consumul de sucuri carbogazoase a scăzut cu 50%, dar mai mult în rândul copiilor cu un statut social bun. De asemenea, consumul de băuturi carbogazoase este mai mare în mediul rural decât la oraş. Datele amintite au fost obţinute în cadrul Proiectului „VIAŢA“, pentru promovarea alimentaţiei sănătoase şi activităţii fizice în rândul copiilor şi adolescenţilor din România – proiect finanţat de Guvernul Norvegiei şi cofinanţat de Ministerul Sănătăţii din România.
Kilogramele în plus scad imunitatea
Obezitatea se poate moşteni de la părinţi sau poate avea cauze endocrine, însă de cele mai multe ori este rezultatul abuzurilor alimentare. Mâncatul în exces, îndeosebi de dulciuri şi grăsimi, şi lipsa activităţii fizice sunt „reţeta“ ideală pentru obezitate.
O persoană este considerată supraponderală dacă are un indice al masei corporale (raportul dintre greutatea, în kilograme, şi înălţimea, în metri, la pătrat) de 25 – 29,9 şi obeză, dacă indicele depăşeşte 30. Medicii sunt preocupaţi nu doar de cantitatea de grăsime din organism, ci şi de distribuţia acesteia. Este considerată foarte periculoasă pentru sănătate grăsimea acumulată în jurul abdomenului. Circumferinţa abdomenului nu trebuie să depăşească 80 cm la femei şi 94 cm la bărbaţi.
„Printre complicaţiile obezităţii se numără diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, cancerul, bolile hepato-biliare, apneea în timpul somnului (oprirea respiraţiei pentru perioade scurte de timp)“, susţine dr. Dinică.
Persoanele obeze se confruntă şi cu alte probleme, cum ar fi depresia, scăderea imunităţii şi creşterea riscului de infecţii, marginalizare socială, iar femeile – cu păr în exces pe faţă şi corp sau cu dereglări ale ciclului menstrual. De aceea, menţinerea greutăţii corporale în limitele normale este foarte importantă.
Cum slăbim sănătos
Sfaturi practice pentru scăderea în greutate:
1. Nu săriţi peste micul dejun. Acesta trebuie să fie consistent, dar să nu conţină produse fast-food.
2. Beţi multă apă, ceaiuri, sucuri naturale. Spuneţi nu băuturilor carbogazoase.
3. Consumaţi multe legume şi fructe. Sunt bogate în vitamine şi sărace în calorii.
4. Mâncaţi diversificat pentru a evita plictiseala.
5. Consumaţi carne slabă de pui sau peşte. Carnea de porc conţine grăsimi „ascunse“ chiar dacă pare slabă.
6. Feriţi-vă de produsele de patiserie, fast-food şi dulciuri (adevărate bombe calorice).
7. Evitaţi să mâncaţi după ora 18.00 sau cu cel puţin două ore înainte de culcare.
8. Nu vă ridicaţi sătui de la masă. Mâncaţi puţin şi des, adică de patru-cinci ori pe zi.
9. Faceţi mişcare de cel puţin două-trei ori pe săptămână. Mişcarea regulată arde caloriile, reduce senzaţia de foame, atenuează stresul.