Vaccinarea, spălarea mâinilor, evitarea sexului neprotejat şi utilizarea corectă a seringilor de unică folosinţă sunt măsuri care pot preveni apariţia hepatitei
România este fruntaşă la hepatită, atrag atenţia autorităţile sanitare, profitând de faptul că ieri, în întreaga lume, s-a celebrat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei. România este pe locul al treilea în Europa la numărul cazurilor de hepatită şi nici la capitolul tratament nu stă prea bine, o mare parte din bolnavi neavând acces la medicamente din cauza costurilor exorbitante.
Există vaccin
Cu toate acestea, există soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, una mai puţin cunoscută fiind vaccinarea.
Există un vaccin, destul de eficient împotriva hepatitei A, care însă nu este disponibil gratuit decât în perioadele cu calamităţi naturale (inundaţii, de exemplu) sau în focare, când există pericol de îmbolnăvire în masă. „Boala mâinilor murdare, cum mai este supranumită hepatita A, se poate transmite prin apa infectată sau pur şi simplu de pe alimente sau de pe mâinile murdare care au intrat în contact cu sursa de infecţie. Vaccinarea asigură imunitatea îndelungată şi poate fi făcută la orice vârstă“, susţine dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Vaccinul împotriva hepatitei A se găseşte în farmacii la un preţ de aproximativ 200 de lei.
Un vaccin eficient există şi pentru hepatita B. Vaccinul se face obligatoriu nou-născuţilor şi asigură imunitate pentru tot restul vieţii. Singura problemă este că vaccinarea în masă a fost începută în 2001, motiv pentru care majoritatea populaţiei nu este vaccinată.
Pentru hepatita C nu există un vaccin. Hepatita B şi hepatita C se transmit prin contact cu sânge sau alte fluide corporale infectate, de aceea prevenirea îmbolnăvirii constă în: sterilizarea instrumentarului medical, utilizarea corectă a seringilor de unică folosinţă, evitarea relaţiilor sexuale neprotejate.
Depistare şi tratament
Din luna septembrie, testarea pentru orice tip de hepatită se va putea realiza gratuit la cabinetul de specialitate din incinta Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. Tratamentul pentru hepatitele B şi C se face cu interferon, care are o eficienţă destul de redusă şi efecte secundare greu de suportat. Totuşi, fără tratament, unele cazuri cronice de hepatită pot duce în câţiva ani la cancer hepatic sau ciroză.
Costul tratamentului este însă o altă problemă. Interferonul este foarte scump, motiv pentru care statul plăteşte, însă în limita unor fonduri, care nu ajung pentru toţi bolnavii. În judeţul Dolj sunt înregistraţi la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj doar 37 de bolnavi în tratament pentru hepatita B şi 58 se află pe listele de aşteptare. Alţi 278 de oameni urmează un tratament pentru hepatita C, în timp ce pe lista de aşteptare pentru acest tip de hepatită se mai află 112 oameni. Aşteptarea se poate prelungi peste şase luni, iar pentru unii dintre aceşti bolnavi aprobarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a fi trecuţi pe tratament poate veni prea târziu.
Atenţie la medicamente!
Nu doar virusurile sunt cauza hepatitei. Alcoolul, o serie de substanţe toxice şi chiar medicamentele pot provoca hepatită. Majoritatea medicamentelor pe care le folosim au efecte nocive asupra ficatului, cele mai periculoase fiind antiinflamatoarele.