4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, în baston

România, în baston

Din statisticile existente la nivel mondial rezultă că în următorii 30 de ani numărul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va fi de patru ori mai mare decât în prezent, iar persoanele de peste 60 de ani vor depăşi numeric copiii sub 14 ani. În anul 2060 se preconizează că în România persoanele de peste 60 de ani vor reprezenta 41% din totalul populaţiei.

Începând din 1950, în fiecare an, pe data de 7 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea, iar sloganul ales de minister este „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!“. Aniversarea coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE), iar Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat campanii „pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate odată cu îmbătrânirea, a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţinerea participării lor depline în societate“, după cum se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Mesajele-cheie ale campaniei MS au fost: vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii; comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajează participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului; sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere; prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită.
Prin intermediul acestei campanii s-a dorit şi transmiterea către populaţie a zece recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe: „menţineţi-vă tensiunea arterială în limite normale!“; „renunţaţi la fumat!“; „preveniţi şi detectaţi precoce cancerul!“; „protejaţi-vă de bolile infecţioase!“; „preveniţi diabetul zaharat!“; „scădeţi valoarea colesterolului!“; „fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate!“; „menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor!“; „participaţi la viaţa socială!“; „menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!“.

Datele statistice arată accelerarea îmbătrânirii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, pe site-ul ministerului s-au prezentat şi unele date statistice care relevă faptul că populaţia vârstnică este în continuă creştere. „De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor“, se precizează pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Statisticile arată că la nivel global din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârsta mai mare sau egală cu 60 de ani s-a dublat, iar numărul persoanelor cu vârsta mai mare sau egală cu 80 de ani va fi până în 2050 de 395 de milioane, de patru ori mai mare decât acum. Totodată, se prognozează că, până în 2050, persoanele cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani vor depăşi numeric copiii sub 14 ani.
„Ponderea persoanelor de 60 ani şi peste şi a persoanelor de 80 de ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene. Majoritatea ţărilor, excepţii făcând Bulgaria, Danemarca şi Suedia, se vor menţine în primele zece poziţii ca procent al populaţiei de 60 de ani şi peste şi în anul 2030. În anul 2060, doar Bulgaria revine în acest top, restul fiind ţări noi, ceea ce semnifică faptul că la sfârşitul orizontului de prognoză în unele ţări procesul se va ameliora, iar în altele va lua amploare“, se specifică în comunicatul MS. În ceea ce priveşte România în anul 2060, se prognozează că aceasta se va găsi pe poziţia a treia a clasamentului, 41% din populaţie urmând să fie formată din persoane de 60 de ani şi peste. În ceea ce priveşte procentul populaţiei de 80 de ani şi peste în anul 2060, România este văzută pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS