4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacul, fără subiecte-capcană

Bacul, fără subiecte-capcană

În Dolj, 13 elevi au încercat să copieze la bac de pe fiţuici sau cu ajutorul telefonului mobil, deşi nu aveau voie cu acesta în sala de  examen

Absolvenții de liceu care au susţinut ieri proba scrisă la limba şi literatura română au avut de rezolvat varianta nr. 4, extrasă din cele zece posibile. Subiectele au fost din Mateiu I. Caragiale, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu. „Am făcut. Mă aşteptam la astfel de subiecte. Chiar aseară am recitit «Luceafărul». Să sperăm că va fi bine până la final, nu am emoţii“, a spus Alexia, elevă la Colegiul Național „Carol I“.
La primul subiect, absolvenţii de liceu au avut de analizat un fragment din „Craii de Curtea-Veche“ de Mateiu I. Caragiale, subiect notat cu 30 de puncte. Printre cerinţe s-au aflat: să găsească sinonime pentru două cuvinte date din acelaşi text, să explice rolul cratimei într-o expresie din text, să construiască o locuţiune cu un cuvânt dat, să explice tipul de perspectivă narativă dintr-un fragment de text, să transcrie două cuvinte din câmpul semantic al unui cuvânt dat, să identifice două motive literare în text, să explice valoarea expresivă a verbelor la imperfect, să ilustreze două trăsături ale genului epic şi să comenteze în maximum 100 de cuvinte o secvenţă din text.
Al doilea subiect le solicita liceenilor un text argumentativ de maximum 30 de cuvinte, pornind de la afirmaţia lui Lucian Baga despre calităţile umane: „Nu e de ajuns să ai mari calităţi; trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost“. Iar cel de-al treilea subiect le cerea să scrie un eseu de maximum 900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-o poezie, la alegere, de Mihai Eminescu. „Subiectele nu au fost dificile. Noi, la clasă, am lucrat pe astfel de modele de subiecte, prin urmare nu aveau de ce să le ridice greutăţi elevilor. Cât despre ultimul subiect, un eseu pornind de la versurile lui Mihai Eminescu, consider că orice elev este normal să cunoască temele poeziei marelui poet. Aveau de unde să aleagă, «Luceafărul», «Floare albastr㻓, a precizat Carmen Ştefănescu, director adjunct la Colegiul „Fraţii Buzeşti“ Craiova.

Cazuri de fraudare

În Dolj, 13 elevi au fost prinşi când încercau să copieze la proba de limba şi literatura română. Unii au mers pe metoda clasică a fiţuicilor, alţii şi-au folosit telefoanele mobile drept sursă de copiat, deşi erau obligaţi să le lase afară la intrarea în sala de examen. 358 de elevi nu s-au prezentat la examen. „În prima zi de examen, când s-a susţinut proba la limba şi literatura română, au fost depistaţi 13 elevi care au încercat să copieze. Cei care au uitat cu desăvârşire că sunt supravegheaţi cu camere sunt de la Grupul Şcolar Călăraşi, Grupul Şcolar Transporturi Căi Ferate Craiova, Liceul «Constantin Brâncoveanu» din Dăbuleni, Liceul «Horia Vintilă» Segarcea, dar şi de la Colegiul «Carol I» Craiova. Din această cauză, ei au fost eliminaţi din examen“, a precizat inspectorul general Georgică Bercea.

Bac pe patul de spital

Între elevii care au susţinut bacalaureatul au fost şi cazuri speciale, elevi bolnavi pentru care a fost necesară întrunirea comisiei speciale, unul dintre aceştia aflându-se chiar pe patul de spital. Pentru alte șase cazuri, comisia specială a fost nevoită să suplimenteze timpul de examinare cu câte o oră. În această situaţie au fost elevi cu deficienţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS