Asociaţiile de proprietari care iau în calcul un procent cât mai mic pentru căldura pe părţile comune nu fac altceva decât să crească facturile individuale. În plus, în blocurile în care s-au făcut debranşări, cei mai afectaţi sunt proprietarii care primesc în continuare căldură din sistemul centralizat.
Într-o astfel de situaţie sunt unele blocuri din Asociaţia 84B-87B Craioviţa Nouă, unde facturile la căldură în această iarnă au înregistrat valori foarte mari, peste 400 de lei, la care se adaugă şi restul cheltuielilor de întreţinere.
„Costurile la energia termică pe luna decembrie au fost de 462 de lei. Tot din această lună am observat diferenţe şi la celelalte cheltuieli, cum ar fi salarii, cheltuieli administrative, gunoi, încât întreaga factură la întreţinere se ridică la 700 de lei. Când soţia mea a întrebat la asociaţia de proprietari, i s-a răspuns că s-a scumpit gigacaloria. Eu ştiu că în oraş, la celelalte asociaţii, dimpotrivă, a scăzut preţul gigacaloriei. Pe scara noastră sunt şi centrale termice, însă preşedintele a spus că acest lucru nu mă afectează. Dar o familie cu venituri medii nu poate susţine astfel de costuri“, a spus Dănuţ Stoian, proprietarul apartamentului 13, din blocul 87B, din cartierul Craioviţa Nouă.
Facturile la căldură au fost mari în blocul 87B din Craioviţa Nouă, fapt confirmat şi de ceilalţi proprietari. „Facturile au fost mari în luna decembrie. S-au plâns şi vecinii“, a spus Ina Tăban, proprietara apartamentului 18 din blocul respectiv.
Centralele de apartament dezechilibrează sistemul
Costurile mari la căldură în blocul 87B din Craioviţa Nouă, pe luna decembrie, sunt cauzate şi de un dezechilibru al sistemului de încălzire. În blocul respectiv sunt 12 apartamente cu centrale şi doar opt care primesc căldură din sistemul centralizat de încălzire. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari recunosc că se plăteşte mult pentru încălzire, dar consideră că furnizorul de căldură poartă toată vina. „Factura la căldură pentru luna decembrie 2012 a fost destul de ridicată, 4.107,85 lei. Din valoarea totală, noi am repartizat procentul de 10% celor cu centrale pe părţile comune, adică 410 lei (33,50 le/apartamen), apoi restul de 3.697 de lei a fost distribuit celor opt apartamente care primesc căldură la pauşal. Costul este de 9,24 lei/suprafaţa radiantă, iar un apartament are 50 mp“, a explicat administratoarea asociaţiei, Costina Bîrdău.
Blocurile din cadrul Asociaţiei 84B-87B Craioviţa Nouă, care au două surse de încălzire diferite: centrale şi energie termică, au acest dezechilibru al sistemului de încălzire. „Şi eu locuiesc în acel bloc, dar am centrală. Am plătit pentru părţile comune 10%, aşa cum s-a stabilit în adunarea generală. Problema este din cauza dezechilibrului care s-a produs în urma instalării de centrale de către unii proprietari. Noi am solicitat la Termo o diafragmare a reţelei de încălzire, dar ne-au spus că nu se poate. Vom facem şi alte solicitări în acest sens“, a spus preşedintele asociaţiei, Ilie Ionescu.
Rezolvare
Reprezentanţii SC Termo SRL Craiova explică, la rândul lor, de ce foarte mulţi craioveni suportă costuri ridicate pentru căldură.
„Prin lege, cel care face debranşarea trebuie să facă un studiu de evaluare a instalaţiei, ceea ce nu se întâmplă. Din momentul în care în condominiul respectiv s-a debranşat al doilea, al cincilea, al optulea apartament, asupra instalaţiei interioare trebuie să se intervină în următorul fel: un proiectant trebuie să spună cum se face echilibrarea hidraulică, se modifică dimensiunile, se face diafragmare, dacă este cazul. Diafragmarea este o modificare a unui element care reglează debitul în instalaţie, dimensiunea se stabileşte în baza unui proiect tehnic. Când sunt multe centrale pe branşament, sistemul hidraulic este dezechilibrat şi locatarii pot avea diferite surprize la cheltuielile de întreţinere. La asociaţia respectivă se întâmplă un lucru bizar, este printre puţinele asociaţii din Craiova care şi-au pus pentru părţile comune doar un procent de 10 la sută. Nu poţi să faci acest lucru atâta timp cât există o recomandare prin Ordinul nr. 343 ca procentul să fie între 30% şi 50%. Peste tot este un procent de peste 25%, aşa a rezultat în urma inventarierilor. Nu este aşa cum vor cei care au centrală sau asociaţia, trebuie să ne supunem unor reguli. În caz contrar, nu trebuie să vină să ne întrebe pe noi de ce unii plătesc foarte mult. Este problema lor la nivel de asociaţie, pentru că ei plătesc o parte din căldura vecinilor cu centrale. Aici preşedintele are centrală şi a tăiat conductele din apartament“, a explicat Sabin Mihai, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL.
Tradiţie
În Franţa cota parte pe părţile comune este între 50% şi 75%, în Austria este între un minim de 55% şi un maxim de 75%, în Germania cota este între 30% şi 50%, iar în Cehia cota parte este între 50% şi 60%.