6.2 C
Craiova
marți, 8 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a stabilit: 210 angajaţi de la Cargill vor pleca acasă

S-a stabilit: 210 angajaţi de la Cargill vor pleca acasă

În companie vor rămâne doar 50 de oameni care vor asigura mentenanţa şi dezmembrarea liniilor de producţie de ulei. De mâine se reiau negocierile la Cargill între sindicalişti şi conducere, pentru stabilirea măsurilor reparatorii ce le revin angajaţilor care vor fi disponibilizaţi.

După ce Cargill a vândut brandurile de ulei şi tehnologia de producţie şi a decis să închidă fabrica de ulei de la Podari, sindicaliştii au demarat discuţiile cu conducerea, pentru a stabili ce este de făcut. Până în prezent, s-a discutat despre numărul de persoane care vor fi, efectiv, disponibilizate. „S-a stabilit că vor fi disponibilizte în jur de 210 persoane. Vor rămâne 40-50 de persoane pentru conservarea fabricii care va avea loc în iunie-iulie, când se va închide, cel mai probabil“, a precizat Emil Bulacu, lider sindical la Cargill Oil.
Sindicaliştii şi conducerea Cargill reiau mâine discuţiile despre numărul de salarii compensatorii care vor fi acordate persoanelor care urmează să fie disponibilizate. Pe lângă salariile compensatorii trecute în contractul colectiv de muncă, oamenii mai solicită şi alte drepturi băneşti. „Miercuri (mâine – n.r.), ne întâlnim din nou cu conducerea Cargill. Până acum, discuţiile au fost în ordine, ei dovedind că sunt deschişi la dialog. Cele şase salarii compensatorii din contractul colectiv de muncă sunt sigure. Se acordă sigur persoanelor care vor pleca acasă. Ele există şi în contractul la nivel de ramură. Dar, pentru că a fost o situaţie neprevăzută, iar locuri de muncă nu sunt pe piaţă…, noi solicităm şi alte drepturi băneşti. Acestea vor fi ca o gură de oxigen pentru salariaţii care vor fi trimişi acasă“, a spus Emil Bulacu.

„Lucrurile nu mai sunt la fel ca înainte“

De la decizia de închidere a fabricii de la Podari şi până acum, cei 266 de angajaţi se gândesc serios la ziua de mâine, explică liderul sindical de la Cargill. El susţine că angajaţii de la Podari aşteaptă cu nerăbdare să se soluţioneze situaţia lor: „Oamenii sunt neliniştiţi! Majoritatea aşteaptă luarea unei decizii privind salariile compensatorii. Toţi au CAR-uri, s-au girat unii pe alţii, au rate la bănci şi copii la şcoală. Sunt puţini care mai au doi-trei ani până la pensie. Cei mai mulţi nu pot ieşi la pensie că nu au nici vârsta, nici vechimea. Vin la muncă, dar atmosfera este alta. Lucrurile nu mai sunt la fel ca înainte… Dintr-un serviciu sigur, oamenii s-au trezit că nu mai au nimic“.
Cargill a dat publicităţii, pe 6 februarie, decizia de închidere a fabricii sale de lângă Craiova, după ce a încheiat un acord cu Expur, o filială a companiei franceze Sofiprotéol, pentru vânzarea activelor de presare, rafinare şi îmbuteliere din România, inclusiv pentru liniile de procesare de la Podari. Tranzacţia vizată are ca obiect atât mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo, cât şi o parte din echipamentele de presare, rafinare şi îmbuteliere a uleiului existente la Podari. În planurile noului investitor Expur nu a fost cuprinsă şi fabrica în sine de la Podari, fapt ce face ca aceste active să rămână ale Cargill, care a decis închiderea fabricii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS