Până anul trecut, începând din iulie şi până târziu, în toamnă, toate marile parcări din Craiova erau pline de lubeniţari. Iar când plecau ei, le luau locul vânzătorii de varză.
Anul acesta, însă, grămezile de pepeni nu mai tronează prin parcări, în zone precum cea din vecinătatea Pieţei Gării, sau în Craioviţa Nouă, vizavi de Complexul Fortuna, nu departe de intersecţia bulevardelor Olteniei şi George Enescu. De ce? Explicaţia o oferă Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
„Împreună cu reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri, facem acţiuni zilnice, în vederea depistării vânzătorilor de lubeniţe şi a tuturor celorlalte persoane care desfăşoară acte de comerţ ilegal pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova. Comercianţii de lubeniţe au fost avertizaţi de două ori până acum, iar celor care n-au înţeles că n-au voie să vândă decât în pieţe, nu pe domeniul public, am început de curând să le aplicăm şi amenzi. Pe mulţi dintre ei îi ştim. Sunt cam aceleaşi persoane care vin în fiecare an cu mărfuri şi le vând de pe trotuar, ocolind pieţele din Craiova. Ei argumentează că au vad mai bun pe trotuar şi vor să scoată profit, dar trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vândă produsele în parcări“, a spus directorul Mateescu.
„Ce să facem noi
în pieţe?“
Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri susţin că îi aşteaptă pe vânzătorii de lubeniţe şi pepeni şi că au destule locuri disponibile pentru aceştia în toate pieţele Craiovei. Comercianţii, însă, nu vor în pieţe, pentru că, fiind mai mulţi în acelaşi loc, concurenţa acerbă i-ar constrânge să scadă preţurile. Dacă sunt unul sau doi într-o parcare, însă, pot să ţină preţurile sus.
„Ne pun să ne ducem în pieţe, dar ce să facem noi acolo? Să punem două soiuri de pepeni pe masă şi atât? Ne era mai bine dacă ne dădeau aprobare să vindem în parcare, lângă blocuri. Şi clienţilor le convenea, că nu se mai duceau până la piaţă“, susţine Tudorică Pascu, cultivator de lubeniţe de pe malul Dunării.
Anul ăsta, însă, Poliţia Locală nu a mai închis ochii la comerţul cu lubeniţe de pe domeniul public. „Au venit joi seară vreo 30 de inşi de la poliţie şi nu ne-au mai lăsat să vindem în parcarea de lângă Piaţa Gării. Avem maşinile pline cu marfă şi nu putem s-o vindem! Ne învârtim pe lângă maşini şi ne e frică să dăm ceva din ele, că iar se pun poliţiştii pe noi. Mie mi-au dat deja zece milioane (1.000 de lei noi – n.r.) amendă, nevestei mele tot zece, unui prieten de-al meu, tot din Dăbuleni, i-au dat 20 de milioane amendă, aşa că nu ştiu ce să mai fac“, povestea Marius C., unul dintre vânzătorii de lubeniţe din zona Piaţa Gării.
Soluţii mai mult
sau mai puţin legale
Lubeniţarii au găsit, totuşi, soluţii. Unii s-au aşezat în locuri mai dosnice, să nu fie zăriţi de patrulele Poliţiei Locale, şi nu lasă afară decât cântarul şi o singură lubeniţă. Aşa a procedat un comerciant care vinde la intersecţia străzilor Amaradia şi Doljului. Alţii vând, discret, direct din maşinile pline ochi cu astfel de fructe zemoase, cum se întâmplă tot pe lângă Piaţa Gării sau pe strada Bariera Vâlcii. Cei mai ingenioşi au găsit, însă, o soluţie pe cât de simplă, pe atât de greu de combătut din punct de vedere juridic: au închiriat „în natură“ (câţiva pepeni pe zi) câte un garaj sau o curte, unde şi-au parcat maşinile încărcate cu lubeniţe şi au început să-şi vândă de acolo marfa. Astfel, nu mai pot fi acuzaţi că vând pe domeniul public, deci nu mai pot fi amendaţi de Poliţia Locală. Un astfel de comerciant isteţ şi-a deschis un asemenea „punct de desfacere“ pe o străduţă din spatele pieţei de lângă Gara Craiova.