3.1 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024

Scurte stiri

Mezelurile cresc riscul de cancer


O treime din cazurile de cancer sunt provocate de dietele nepotrivite si sunt strâns legate de tipul alimentelor si bauturilor consumate, sunt de parere specialistii britanici. Concluzia este rezultatul unui studiu desfasurat timp de zece ani, in care au fost analizate cazurile a 400.000 de persoane din intreaga Europa. Specialistii afirma ca anumite alimente pot provoca tipuri specifice de cancer. Mezelurile, de exemplu, ca salamul, sunca, costita sau cârnatii, cresc riscul aparitiei cancerului la colon cu 50 la suta daca sunt consumate in cantitati mari. De asemenea, dietele sarace in fibre cresc riscul aparitiei acestui tip de cancer, in timp ce alcoolul are legatura cu cancerul de esofag. Se estimeaza ca in jur de 35 la suta din numarul total de cazuri de cancer sunt provocate de o dieta nepotrivita.


Dintii copiilor au nevoie de iod


Administrarea unei pastile de iod diluata in putina apa previne aparitia cariilor la copii. Acesta este rezultatul unui studiu publicat in revista „Pediatric Dentistry“. Cariile care se dezvolta in cursul primilor ani de viata pot distruge serios dintii de lapte ai nou-nascutilor si copiilor. Principalii responsabili de aparitia cariilor sunt bacteriile numite Streptococus mutans. Pentru anihilarea acestora, cercetatorii au aplicat o solutie de iod, in concentratie de zece la suta, pe gingiile copiilor care aveau vârste cuprinse intre 12 si 19 luni. In urma studiului s-a demonstrat ca peste 90 la suta dintre copiii care au fost tratati astfel nu au fost afectati de carii, nici dupa 12 luni de la tratament, in vreme ce copiii care nu au primit acest tratament au fost afectati in proportie de 50 la suta de carii.


Colicile nu-i fac pe bebelusi sa sufere


In ciuda plânsetelor lor persistente, bebelusii care au colici abdominale nu sufera atât de mult precum credem. Concluzia apartine unei echipe de cercetatori americano-canadieni, condusa de dr. Ronald Barre, pediatru la Universitatea McGill din Montreal. Studiul a cuprins 40 de copii de doua luni, vârsta la care plâng cel mai mult. Rezultatele studiului au aratat ca, in ciuda plânsetelor sfâsietoare, cei mici aveau niveluri ale cortizolului – hormon care creste in sânge in momente de durere sau stres – si un ritm cardiac identice cu cele ale copiilor care nu sufereau de colici. „N-am descoperit manifestari fiziologice caracteristice oamenilor care sufera“, a declarat Barbara Prudhomme White, unul dintre membrii echipei de cercetatori. Specialistii spun ca plânsetele micutilor nu le afecteaza cresterea si metabolismul.


DHEA, combustibil pentru libidoul femeii


Revista „Journal of Sex and Marital Therapy“ a publicat un studiu al specialistilor americani de la Universitatea din Massachusetts, potrivit caruia, hormonul masculin dehidroepiandrosteron (DHEA) permite „reanimarea“ libidoului femeilor. Studiul american a cuprins 105 femei aflate in pre- sau in post-menopauza si care se plângeau de o scadere importanta a dorintei pentru sex. Analizele au evidentiat ca 70 la suta dintre femeile in cauza aveau o concentratie de hormoni masculini – care se gasesc si in sângele femeilor, fiind secretati de glandele suprarenale – mai mica decât in mod normal. Rezultatele studiilor au aratat ca femeile care au luat suplimente de DHEA au obtinut o revenire la normal a libidoului, in paralel cu refacerea nivelului normal din sânge a hormonilor masculini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS