Cu exceptia probei de 12.000 metri (seniori), echipa României s-a clasat pe primul loc la toate intrecerile din cadrul Balcaniadei.
Parcul „Nicolae Romanescu“ din Banie a fost ieri gazda Campionatelor Balcanice de cros, editia a 51-a, competitie care a adunat la start 225 de sportivi din spatiul balcanic. In istoria acestei intreceri, România a facut legea si nici editia organizata in Craiova (pentru a patra oara) nu a facut exceptie de la regula. Cinci dintre cele sase probe ale concursului au fost o afacere româneasca, tricolorii ratând podiumul doar la 12.000 metri (seniori).
Sportivii din Banie au fost la inaltime, atât Catalina Oprea, cât si Marius Ionescu impunându-se la categoria tineret, rezultate care au dus echipa României pe primul loc. Daca Oprea nu a avut emotii, terminând cursa la zece secunde distanta de sportiva sârba Jovic Biljana, Ionescu a trebuit sa strânga din dinti pentru a ajunge primul, duelul cu sârbul Dusan Markesevic fiind unul strâns.
„A fost o cursa grea, in care am tras din greu pentru a câstiga. La ultima tura am simtit ca pierd teren, dar am strâns din dinti si, ajutat si de public, am reusit sa nu cedez primul loc“, a afirmat Marius Ionescu, care a trecut linia de sosire cu aproape patru secunde inaintea atletului din Serbia.
Sava a alergat descult
La proba de 8.000 metri s-a intâmplat si un lucru inedit, atletul Marius Sava pierzându-si in noroiul de pe traseu un pantof de sport. Românul a continuat insa cursa si a terminat pe locul sapte, rezultat care a facut ca tricolorii sa obtina primul loc in clasamentul pe echipe. Pentru efortul sau, Sava a primit din partea organizatorilor trofeul fair-play.
Desi vremea a fost potrivnica, intrecerea s-a desfasurat in cele mai bune conditii, oaspetii de seama ai Baniei, presedintele FRA, Ilie Floroiu, fostele mari campioane, Doina Melinte si Gabriela Szabo, declarându-se multumiti de organizarea Campionatelor Balcanice.
Câstigatoarele probelor feminine
La 3.000 m junioare, pe primul loc s-a clasat vicecampioana europeana Ancuta Bobocel (9:47.58), urmata de Azra Eminovic (9:53.57), din Serbia-Muntenegru, si Roxana Birca (9:59.07). Celelalte doua românce, Raluca Popescu si Cristina Vasiloiu, s-au aflat imediat dupa podium, rezultate care au adus România pe primul loc la echipe, urmata de Serbia si Turcia.
La 4.000 m tineret, podiumul a aratat astfel: 1. Catalina Oprea, 2. Jovic Biljana (Serbia), 3. Maria Dalaka (Grecia). Marcela Iancu a terminat pe cinci, iar Andreea Barna pe sase. Pe echipe, România a fost urmata in clasament de Grecia si Serbia.
La 6.000 m senioare, s-a impus Cristina Casandra (21:10.24), urmata de sportivele bulgare Dobrinka Shalamanova (21:25.93) si Milka Mihailova (21:49.33). Anca Fodor a fost a sasea, iar Maria Bordea a saptea. România a câstigat la echipe, fiind urmata de Bulgaria si Grecia.
Câstigatorii la masculin
La 6.000 m juniori, a câstigat olteanul Stefan Patru (19:03.59), urmat de turcul Bad Osman (19:15.26) si de Ionut Voicu (19:40.71). Claudiu Petrus a ajuns al cincilea, iar Lucian Chesches al optulea. Pe echipe, România s-a impus in fata Turciei si Serbiei.
La 8.000 m tineret, Marius Ionescu a fost urmat de Markesevic si de turcul Koyuncu Kemal. Pe locul patru s-a clasat Constantin Ifrim, indeajuns pentru ca România sa se impuna la echipe, urmata de Turcia si Serbia.
La 12.000 m seniori, podiumul a fost ocupat de atleti turci, primul român, Ianos Miklos, ajungând al patrulea. Ceilalti trei, Maricel Gaman, Ionut Filip si Florin Enache, au terminat pe locurile 14, 15 si 16, iar România a trebuit sa se consoleze cu locul patru pe echipe, in urma Turciei, Serbiei si Greciei.