România – Germania 32-24
Sala Sporturilor – Dijon, spectatori: 2.800.
România: Huţupan, Pâslaru, Tolnai – Maier (5), Ivan, Nechita (4), Neagu (4), Brădeanu (1), Gâlcă (8), Vădineanu (2), Luca (1), Meiroşu (6), Beşe, Lecuşanu (1). Antrenor: Gheorghe Tadici.
Germania: Englert, Woltering – Haerdter (3), Jurack (3), Woerz (1), Mueller, Reiche (4), Loerper, Hering, Krause (1), Blacha (3), Brueckmann (3), Baumbach, Melbeck (6). Antrenor: Armin Emrich.
Au arbitrat: Igor Cernega, Viktor Poladenko (Rusia).
Cu toate că şi-a dorit egalul, România a terminat partidele din Grupa M2 cu un succes în faţa Germaniei, care timp de 60 de minute a mimat handbalul.
Naţionala de handbal feminin a României a jucat un meci ciudat în ultima etapă a Grupei M2 a mondialelor din Franţa. La Dijon, în faţa a 2.800 de spectatori, elevele lui Gheorghe Tadici au întâlnit Germania, formaţie pentru care cea mai bună variantă era, culmea, înfrângerea pentru a juca în sferturi contra Angolei. De partea cealaltă, România avea nevoie de un rezultat de egalitate pentru a evita Franţa, dar o eventuală înfrângere era riscantă pentru că ar fi adus Rusia în sferturi. În aceste condiţii, au rezultat 60 de minute în care nemţoaicele au mimat handbalul şi româncele s-au impus fără probleme, chiar dacă nu au jucat foarte bine. La pauză era 16-12 pentru vicecampioana mondială, care şi-a mărit avansul în mitanul secund după ce Armin Emrich a decis să le lase pe banca de rezerve pe vedetele Grit Jurack şi Nadine Krause. Meciul s-a terminat cu scorul de 32-24 pentru România, în huiduielile francezilor de la Dijon, care au taxat Germania pentru modul în care a tratat partida.
„Am vrut Angola“
Nemţii au confirmat că au lăsat-o mai moale contra României pentru a evita Franţa în sferturile de finală. „Pentru noi cred că e mai bine aşa, va fi presiunea mai mică. Oricum, România a meritat victoria, are o echipă foarte puternică, pe care am mai putea-o întâlni“, a recunoscut vedeta Grit Jurack.
De partea cealaltă, Gheorghe Tadici a spus că nu a jucat meciul la egal: „A fost o partidă oficială, la Campionatul Mondial. Noi nu ne-am făcut calcule prea multe. Am vrut să învingem şi Ungaria, şi Germania, dar ne-a reuşit pe jumătate. Este foarte bine că ne-am impus, pentru moralul fetelor, pentru imagine. I-am promis cele două puncte preşedintelui FRH, Cristian Gaţu, şi mă bucur că i-am făcut un cadou frumos“.
Astăzi contra Franţei, probabil şi a arbitrilor
Astăzi, de la ora 21.30, la Paris-Bercy, în faţa a peste 14.000 de suporteri pătimaşi, România va forţa accederea în faza semifinală în faţa Franţei, adversar despre care Gheorghe Tadici a declarat încă de la începul mondialelor că nu-l doreşte mai devreme de penultimul act. Selecţionerul României şi-a atenţionat elevele că sunt mari şanse să joace „în inferioritate“: „Va trebui să pregătim partida în primul rând din punct de vedere psihic. Le-am spus fetelor că vom avea parte de un arbitraj la sânge şi că vom evolua şapte contra opt sau şapte contra nouă. Ne putem impune, le promitem românilor că ne vom lupta până în ultima secundă“.
De partea cealaltă, selecţionerul Franţei, Olivier Krumbholz, preferă să le perie pe românce şi să-şi pregătească terenul pentru un eventual insucces: „România este o echipă cu multe valori, jucătoarele sunt puternice şi aruncă foarte bine la poartă. Alături de Rusia, România este echipa din Est care are cele mai bune jucătoare. Va fi, cu siguranţă, un meci de un înalt nivel, în care trebuie să ne păstrăm calmul şi sângele rece. Toată lumea aşteaptă să repetăm istoria din 2003 şi să fim campioni mondiali, dar eu nu cred în minuni“.
Franţa şi România s-au întâlnit ultima dată la Cupa Mondială din Danemarca, elevele lui Krumbholz impunându-se cu scorul de 25-24. La mondialul din Rusia, România s-a impus cu 28-26, dar din naţională nu mai fac parte principalele două marcatoare din acel meci, Gogârlă şi Elisei.
Echipe probabile:
România: Huţupan – Nechita, Meiroşu, Beşe, Gâlcă, Luca, Maiert. Antrenor: Gheorghe Tadici.
Franţa: Nicolas – Herbrecht, Tounkara, Pecqueux, Ayglon, Borg, Guehl. Antrenor: Olivier Krumbholz.