5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportBelu preferă antrenoratul

Belu preferă antrenoratul

Cel mai titrat tehnician al gimnasticii româneşti a afirmat că îi este dor să antreneze şi că este foarte aproape de a renunţa la munca de birou pentru a reveni în sala de sport.

Într-un amplu interviu acordat agenţiei NewsIn, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Belu, a recunoscut că munca de birou nu se compară cu cea din sala de sport şi că va reveni la „catedră“ în viitorul apropiat, pentru că acolo se simte în largul său. Fostul antrenor al naţionalei de gimnastică a României a intrat la începutul acestei luni şi în Cartea Recordurilor, fiind considerat „cel mai de succes antrenor din lume“, având în palmares 16 medalii olimpice de aur şi un total de 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene şi la Jocurile Olimpice.
Octavian Belu a condus echipa de gimnastică a României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi a numeroase titluri individuale. „Îmi e dor să antrenez şi voi reveni în sală. Va fi în viitorul apropiat, pentru că nu mai am 30 de ani, iar ceea ce fac aici e temporar, nu e locul în care să mă simt în largul meu. În administraţie este o muncă extraordinar de dificilă şi îţi trebuie o tenacitate ieşită din comun. Nu ştiu când şi cum voi reveni, dar în mod sigur se va întâmpla acest lucru“, a spus Belu.

Va fi bine la nivelul infrastructurii şi al finanţării 

Aşa cum era de aşteptat, Octavian Belu a fost chestionat în legătură cu situaţia din prezent la nivelul infrastructurii şi al finanţării în sportul românesc, preşedintele ANS afirmând că lucrurile vor fi din ce în ce mai bune în viitorul apropiat. „Lipsa infrastructurii va fi rezolvată. Guvernul finanţează construirea a 70 de bazine, săli de sport, patinoare. Pe de altă parte, la nivelul finanţării, federaţiile au solicitat nişte sume în contractul pe care îl semnează în fiecare an cu ANS şi pot spune că toate s-au arătat mulţumite de modul în care au fost gestionaţi banii şi de faptul că au primit în mare măsură ce au cerut. În 2008, vom avea un buget de peste 72 de milioane de euro. Totuşi, acest efort financiar trebuie să se regăsească în performanţe“, a spus Belu, recunoscând că „sportul şcolar este în mare deficit de dinamică şi de competenţă, pentru că profesorul de sport care ne inocula acum mulţi ani cultura şi educaţia sportivă a dispărut“.

Bilanţul pe 2007 nu este tocmai bun

Cum competiţiile sportive s-au epuizat, Octavian Belu a tras linie şi, în opinia sa, rezultatele nu au fost tocmai bune şi în nici un caz excepţionale, ca în anii precedenţi. „Făcând o analiză a anului 2007, vedem că s-au obţinut 13 medalii la Campionatele Mondiale şi 18 la Campionatele Europene. Din păcate, în anul 2007 sunt ramuri de sport care nu numai că nu au realizat performanţe spectaculoase, dar nu au obţinut nici o medalie şi acest lucru este îngrijorător, mai ales în ideea că aşteptam medalii cam de la aceleaşi sporturi. De exemplu, la Campionatele Europene de anul acesta, s-au obţinut medalii la opt discipline, haltere, gimnastică, lupte, canotaj, judo, tenis de masă, scrimă şi box, iar la Campionatele Mondiale au fost doar şase discipline medaliate, caiac-canoe, gimnastică, lupte, canotaj, judo şi tir. Din păcate, sunt ramuri care nu au luat nici o medalie în 2007, de exemplu, atletism şi nataţie. Gimnastica nu a mai adus acea medalie de aur mult aşteptată, dar a reuşit să obţină cele mai multe medalii. Este o perioadă de tranziţie, dar nu ne putem lamenta la nesfârşit de lipsa finanţării, a infrastructurii“, a spus preşedintele ANS.
„Este aproape imposibil să prevăd ce se va întâmpla la Beijing, pentru că la Sydney au fost calificaţi 155 de sportivi, la Atena au fost 112, iar până în prezent, doar 64 de sportivi şi-au asigurat prezenţa la JO din 2008. După cum au decurs lucrurile în ultimii doi ani, optimismul este rezervat“, a afirmat Belu, punctând faptul că fotbalul reprezintă un fenomen social şi rămâne sportul care aduce masei de suporteri cele mai mari satisfacţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS