A crescut numărul maşinilor noi
În ciuda valorii ridicate a taxei auto, numărul înmatriculărilor de maşini noi în România a crescut în primul trimestru al anului cu 23,6% faţă de perioada similară din 2007, respectiv de la 59.910 la 74.028 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA). Raportat la primele trei luni, România a ocupat locul doi în Europa în privinţa ratei de creştere, fiind devansată doar de Lituania, cu 51%, se arată în raportul ACEA. În funcţie de numărul de maşini înmatriculate, România se afla la sfârşitul primelor trei luni ale anului pe poziţia a 12-a în Europa. Pe primele trei locuri se află Germania, cu 735.914 unităţi (creştere de 2,6%), Marea Britanie, cu 683.349 de unităţi (declin de 0,7%), şi Italia, cu 663.532 de unităţi (scădere de 10%). Ritmuri ridicate de creştere au fost înregistrate şi în Polonia – 19,5%, Bulgaria – 18%, Finlanda – 14,7%, Slovenia – 13,3% şi Portugalia – 11,6%.
Adrian DINU
Fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a alocat 25 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor în 2008, a anunţat ieri Horia Irimia, secretar de stat în MDLPL. Acesta a precizat că, până în prezent, 600 de blocuri au fost auditate pentru reabilitarea termică şi s-au primit cereri pentru alte 3.000. „145 de imobile sunt cuprinse în programul de reabilitare termică, iar numărul total al blocurilor din România este de 85.000“, a menţionat Horia Irimia. Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a amintit că s-a adoptat o lege prin care asociaţiile de locatari care solicită auditarea locuinţelor pentru reabilitare termică sunt obligate să o şi facă.
Craiova a transmis până acum cereri de auditare pentru 160 de imobile. Pe lângă acestea, opt au fost acceptate în program încă din 2007, urmând ca lucrările să fie efectuate în a doua jumătate a acestui an.
Adrian DINU
Uleiul s-a scumpit cu 80% într-un an
Preţul uleiului a crescut cu 80% în ultimul an din cauza costurilor cu materia primă, care s-au dublat în acest interval, iar evoluţia preţurilor în 2008 va depinde de suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi de producţia obţinută, a explicat ieri preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil. „Dacă floarea-soarelui din recolta 2006 se vindea cu 0,7 lei pe kilogram, acum, preţul a sărit de 1,4 lei. Este normal ca dublarea costurilor cu materia primă să se reflecte în preţul uleiului“, a declarat Zichil. Acesta a precizat că dublarea costurilor pentru materia primă a majorat preţul uleiului cu aproximativ 80% într-un an, iar evoluţia ascendentă ar putea să nu se oprească aici. „Nu se poate estima evoluţia preţului până la sfârşitul anului“, a menţionat Zichil.
Adrian DINU
Alocaţie până la sfârşitul liceului
Senatorii au aprobat ieri în plen o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii referitoare la alocaţia de stat pentru copii, stabilind că aceasta se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. Textul de lege prevede că tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie decât dacă dovedesc că nu au putut absolvi anul din motive medicale. Comisia pentru drepturile omului a făcut şi o modificare a ordonanţei care mai prevedea ca, pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri, plata alocaţiei să se suspende pe perioada vacanţei de vară, urmând să fie reluată din oficiu inclusiv pentru perioada suspendării, numai în situaţia în care se înscriu în anul şcolar următor. Prevederea a fost însă eliminată printr-un amendament.
Adrian DINU